Η γέννηση του Τζίμι Πέιτζ

Στις 9 Ιανουαρίου του 1944 γεννήθηκε ο Τζίμι Πέιτζ, ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.

Η γέννηση του Τζίμι Πέιτζ

Στις 9 Ιανουαρίου του 1944 γεννήθηκε ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Ο Άγγλος μουσικός Τζίμι Πέιτζ, ο οποίος υπήρξε μέλος του θρυλικού συγκροτήματος των Λεντ Ζέπελιν. Τη δεκαετία του '70, στην οποία και μεγαλούργησε, έγραψε εκπληκτικά τραγούδια, από ροκ δυναμίτες («Χολ Λότα Λοβ», «Κασμίρ») έως υπέροχες διαχρονικές μπαλάντες όπως το περίφημο «Στέργουεϊ του Χέβεν». Η μπάντα από τη Βρετανία αποτελεί μία από τις κορυφαίες στην Ιστορία της μουσικής.

Ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας κιθάρα σε δίσκους διάσημων καλλιτεχνών της δεκαετίας του '60. Από το 1966 έως το 1968 ήταν μέλος των Γιάμπερτς, παίζοντας αρχικά μπάσο και στη συνέχεια κιθάρα. Μετά τη διάλυση της μπάντας ο Τζίμι Πέιτζ δημιούργησε τους Λεντ Ζέπελιν. Με τον θάνατο του ντράμερ του συγκροτήματος, Τζον Μπόναμ, οι Λεντ Ζέπελιν διαλύθηκαν και ο Πέιτζ ακολούθησε σόλο καριέρα.

Θεωρείται ένας από τους μουσικούς που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της ροκ μουσικής και της ηλεκτρικής κιθάρας. Το συγκρότημα αποτελείτο από τον τραγουδιστή Ρόμπερτ Πλαντ, τον μπασίστα Τζον Πολ Τζόουνς και τον ντράμερ Τζον Μπόναμ. Το συγκρότημα διαλύθηκε μετά τον θάνατο του τελευταίου στις 25 Σεπτεμβρίου 1980. Μετά τον θάνατο του Μπόναμ ο Πέιτζ δεν έπαιξε κιθάρα για εννέα μήνες, όντας βαθιά επηρεασμένος από τον χαμό του καλού φίλου και συναδέλφου του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1799: Πέθανε η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι, Ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος, που διακρίθηκε για τις εργασίες της στον διαφορικό λογισμό. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε πανεπιστήμιο.
1876: Πέθανε ο Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας Αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση.
1908: Γεννήθηκε η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Ζαν-Πολ Σαρτρ («Το δεύτερο φύλο»).
1941: Γεννήθηκε η Τζόαν Μπαέζ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και αγωνίστρια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
1967: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Αργεντινός ποδοσφαιριστής Κλαούντιο Κανίγια, με τη χαρακτηριστική ξανθιά χαίτη. Έφτασε με την πατρίδα του έως και τον τελικό του Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία, έχοντας συμπαίκτη τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Είχε σημειώσει το νικητήριο γκολ στο παιχνίδι κόντρα στη Βραζιλία στη φάση των «16».
1992: Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
2007: Ο Στίβεν Τζομπς της Αpple επιδεικνύει το νέο κινητό τηλέφωνο Άιφον.
2016: Πέθανε η Μαρία Τερέζα ντε Φιλίπις, Ιταλίδα οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αγώνες Φόρμουλα