Η… αποφράδα ημέρα του Μίκαελ Σουμάχερ

Στις 29 Δεκεμβρίου 2013 η ζωή του Μίκαελ Σουμάχερ άλλαξε δραματικά.

Η… αποφράδα ημέρα του Μίκαελ Σουμάχερ

Το μεσημέρι εκείνης της αποφράδας ημέρας για τον ίδιο, έπεσε ενώ έκανε σκι στο Μεριμπέλ των Γαλλικών Άλπεων και χτύπησε το κεφάλι του σε βράχο. Παρά το γεγονός ότι φορούσε κράνος τη στιγμή του ατυχήματος, υπέστη σημαντική εγκεφαλική βλάβη και τέθηκε σε τεχνητό κώμα στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ.

Τον Ιούνιο του 2014 βγήκε από το κώμα και διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Λωζάννης για να συνεχίσει την αποθεραπεία του. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς μεταφέρθηκε στο σπίτι του, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, προκειμένου να συνεχίσει εκεί την αποκατάσταση της υγείας του.

Ο Σούμι δέχεται στο σπίτι του τη φροντίδα των γιατρών και της οικογένειάς του, ωστόσο από τότε πολύ λίγα πράγματα έχουν αποκαλυφθεί γύρω από την κατάσταση της υγείας του και την πορεία της ανάρρωσής του.

Ο 53χρονος πλέον Γερμανός οδηγός αγώνων αυτοκινήτου θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πιλότους της Φόρμουλα 1. Με τον Λιούις Χάμιλτον κατέχουν το ρεκόρ πρωταθλημάτων στην κορυφαία διοργάνωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού (από 7 ο καθένας τους) και με 91 νίκες στο ενεργητικό του βρίσκεται μόνο πίσω από τον Χάμιλτον.

Ο Σούμι, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, πίεζε το αυτοκίνητό του στο όριο για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια των αγώνων, εφάρμοζε πρωτοποριακά προγράμματα εκγύμνασης για να βρίσκεται πάντα σε τέλεια φυσική κατάσταση και διακρινόταν για τα ηγετικά του προσόντα σε όποια ομάδα κι αν αγωνίστηκε.

Ήταν ο πρώτος Σουμάχερ που αγωνίστηκε στη Φόρμουλα 1. Ακολούθησαν ο αδελφός του, Ραλφ Σουμάχερ, και ο γιος του, Μικ Σουμάχερ, καρπός του γάμου του με τη συνομήλική του Κορίνα Μπετς.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1809: Γεννιέται ο Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, γνωστός στους Έλληνες ως Γλάδστων, Βρετανός πρωθυπουργός και φιλέλληνας. Προς τιμήν του μία οδός στο κέντρο της Αθήνας φέρει το όνομά του (Οδός Γλάδστονος).

1877: Πεθαίνει ο Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο «Τζουμπές», πολιτικός από την Ύδρα, που διετέλεσε και πρωθυπουργός, ο κυριότερος εκπρόσωπος της φαυλότητας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

1890: Η 7η ίλη ιππικού των ΗΠΑ σκοτώνει 400 άνδρες και γυναικόπαιδα στην τοποθεσία Γούντεντ Νι Κρικ. Είναι η τελευταία μεγάλη μάχη Ινδιάνων και αμερικανικών δυνάμεων, κατά την οποία σκοτώνεται και ο αρχηγός των Σιου «Μεγάλο Πόδι».

1940: Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» βυθίζει ανατολικά του Μπρίντιζι το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία». Στη συνέχεια, όμως, εμβολίζεται από ιταλικό τορπιλοβόλο και βυθίζεται.

1958: Ιδρύεται ο ΟΠΑΠ, με το Βασιλικό Διάταγμα 20 «Περί Συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου», με πρώτο πρόεδρο τον Νικόλαο Παπαρόδου. Το πρώτο δελτίο ΠΡΟΠΟ θα κυκλοφορήσει την 1/3/1959 με 12 αγώνες, ενώ τρεις μήνες μετά στις 28/6/1958 στον 17ο διαγωνισμό θα προστεθεί και 13ος αγώνας.

1971: Η Νασιονάλ του Μοντεβιδέο νικά τον Παναθηναϊκό με 2-1 στον επαναληπτικό τελικό και κατακτά το Διηπειρωτικό Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Το γκολ των «πρασίνων» σημειώνει ο Φυλακούρης. Ο πρώτος αγώνας είχε γίνει πριν από 14 μέρες στο Στάδιο Καραΐσκάκη και οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 1-1.

1986: Πεθαίνει ο Αντρέι Ταρκόφσκι, σπουδαίος Ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1998: Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίζουν μετά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας να εγκαταστήσουν στην Κρήτη τους ρωσικής κατασκευής αντιβαλλιστικούς πυραύλους S-300.

2006: Πεθαίνει ο Μάριος Πλωρίτης, Έλληνας διανοούμενος, δημοσιογράφος, κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης και σκηνοθέτης.


2021: Ο Στεφ Κάρι γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του NBA που φτάνει τα 3.000 τρίποντα καριέρας, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος αθλητής στα 76 χρόνια ζωής της λίγκας!