Τρία χρόνια χωρίς τον θρυλικό αρχηγό Ηλία Ρωσίδη

Ο θρυλικός αρχηγός του Ολυμπιακού Ηλίας Ρωσίδης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019.

Τρία χρόνια χωρίς τον θρυλικό αρχηγό Ηλία Ρωσίδη

Πρόκειται για μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες της «ερυθρόλευκης» οικογένειας, που τίμησε όσο λίγοι τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο. Τέκνο του Πειραιά (γεννηθείς στις 3 Φεβρουαρίου 1927), ο Ηλίας Ρωσίδης πρωτοφόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού το 1948 και την τίμησε για 13 ολόκληρα χρόνια. Από τα εξέχοντα μέλη της ιστορικής ομάδας που με την κατάκτηση έξι συνεχόμενων πρωταθλημάτων (1954-1959) πήρε το προσωνύμιο «Θρύλος», ο Ηλίας Ρωσίδης κατέκτησε με τον Ολυμπιακό 9 πρωταθλήματα και 10 Κύπελλα Ελλάδας, ενώ στην τροπαιοθήκη του υπάρχουν και 13 πρωταθλήματα Πειραιά.

Αγωνίστηκε στο πρώτο επίσημο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού κόντρα στη Μίλαν το 1959. Αποτέλεσε στέλεχος και αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας, φορώντας το εθνόσημο στο στήθος από το 1951 έως το 1960, ενώ υπήρξε από τους λαμπαδηδρόμους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Aπό το 1961 μέχρι και το 2012, σε ηλικία 85 ετών, δεν έλειψε ούτε σε ένα επετειακό παιχνίδι του συνδέσμου Βετεράνων του Ολυμπιακού απέναντι στους παλαίμαχους της Προοδευτικής, που διεξάγεται πάντα τη Μεγάλη Παρασκευή.

Η αδυναμία του κόσμου στο πρόσωπό του ήταν τόσο μεγάλη που δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος: «Μου κάνει εντύπωση πως οι οπαδοί της ομάδας με αναγνωρίζουν. Τότε εμείς παίζαμε για το ηθικό όνομα, για τη φανέλα κι όχι για το χρήμα». Όντας πατέρας και παππούς, πάντα προσπαθούσε να μάθει στα παιδιά και στα εγγόνια του την αξία του ευ αγωνίζεσθαι μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.


ME MIA MATIA...
537: Τελέστηκαν με εντυπωσιακό τρόπο τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς
1831: Ο Κάρολος Δαρβίνος επιβιβάζεται στο πλοίο «Beagle» για το ταξίδι στη Νότιο Αμερική, που θα τον οδηγήσει στη θεωρία της εξέλιξης.
1833: Mε Βασιλικό Διάταγμα εισάγεται στην Ελλάδα από τη βαυαρική αντιβασιλεία ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης.
1934: Η Ελλάδα έρχεται ισόπαλη 2-2 με τη Ρουμανία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για το 4ο Βαλκανικό Κύπελλο
1945: Τίθεται σε ισχύ η απόφαση της συνόδου του Μπρέτον Γουντς για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
1947: Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστοκλή Σοφούλη με αναγκαστικό νόμο κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη. Με τον ίδιο νόμο ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές που φθάνουν ως τον θάνατο. Επίσης, απαγορεύεται η έκδοση της εφημερίδας «Ο Ρίζος της Δευτέρας», εβδομαδιαίο όργανο του ΚΚΕ.
1963: Ογκώδεις φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ της ένωσης της Ελλάδας με την Κύπρο διοργανώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
1985: Παλαιστίνιοι αντάρτες σκοτώνουν 18 άτομα στα αεροδρόμια της Ρώμης, στην Ιταλία, και της Βιέννης, στην Αυστρία.
2002: Δύο φορτηγά παγιδευμένα με εκρηκτικά σκοτώνουν 71 άτομα και τραυματίζουν 640 στην έδρα της φιλορωσικής τσετσενικής κυβέρνησης στο Γκρόζνι.
2007: Δολοφονείται η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο.
2008: Ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής επιθετικός της Τσίπενγχαμ Ντέιβιντ Πρατ χτυπά τον Κρις Νόουλες της Μπάσλεϊ σε αγώνα για τη Southern Premier Division στο 3ο δευτερόλεπτο και δέχεται την κόκκινη κάρτα, σημειώνοντας τη δεύτερη πιο σύντομη αποβολή. Η πρώτη έχει σημειωθεί στις 14/10/2000, μόλις στο 2ο δευτερόλεπτο του αγώνα Taunton East Reach Wanderers - Cross Farm Park Celtic, όταν ο Λι Τοντ έβρισε τον διαιτητή που σφύριξε την έναρξη του αγώνα δίπλα στο αυτί του.
2020: Οι Μάβερικς κλείνουν στο +50 (77-27) το πρώτο ημίχρονο κόντρα στους Κλίπερς, στη μεγαλύτερη διαφορά που έχει καταγραφεί σε σκορ α' ημιχρόνου στην ιστορία του ΝΒΑ.