Η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA από τη «17 Νοέμβρη»

Το βράδυ της 23 Δεκεμβρίου του 1975 ο σταθμάρχης της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς δολοφονείται από τη «17 Νοέμβρη». 

Η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA από τη «17 Νοέμβρη»

Το βράδυ της 23 Δεκεμβρίου του 1975 ο σταθμάρχης της CIA, Ρίτσαρντ Γουέλς, επέστρεφε στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό έπειτα από βραδινή έξοδο, μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία-Χριστιάνα. Λίγο πριν περάσουν το κατώφλι της οικίας τους, ξαφνικά εμφανίστηκε ένα πράσινο αυτοκίνητο, μέσα από το οποίο κατέβηκαν τρεις κουκουλοφόροι. Ένας εξ αυτών πυροβόλησε τρεις φορές τον Ρίτσαρντ Γουέλς με πιστόλι Κολτ 45. Αμέσως μετά, οι τρεις δράστες επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο και τράπηκαν σε φυγή. Δεν πείραξαν καθόλου τη Μαρία-Χριστιάνα Γουέλς, η οποία έμεινε αποσβολωμένη να κοιτάει το πτώμα του συζύγου της. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη ενέργεια της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».

Η «17 Νοέμβρη» έστειλε την επόμενη μέρα προκήρυξη στις εφημερίδες, η οποία με εισαγγελική απόφαση απαγορεύτηκε να δημοσιευτεί. H προκήρυξη ανέφερε: «Σε πρόσφατο λόγο του ο Φορντ δήλωσε τελείως κυνικά ότι οι Αμερικανοί δεν θα διστάζουν να επεμβαίνουν ανοιχτά στο εσωτερικό των άλλων, όταν το απαιτούν τα συμφέροντά τους. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει στο παρελθόν και ο Κίσινγκερ. Αλλά αρκετά. Φτάνει πια. Πρέπει να καταλάβουν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι ντόπιοι πράκτορές τους ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι αγέλη από πρόβατα. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει. Η Βουλή φλυαρεί χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Τα περισσότερα κόμματα, συμμετέχοντας στον γενικό εμπαιγμό, συναγωνίζονται σε πλατωνικές δηλώσεις χωρίς πραγματικό αντίκρισμα. Και η Δικαιοσύνη κάνει τον άθλο, στη δίκη της 21ης Απρίλη, να μην αναφέρει το όνομα του δεύτερου ενόχου, της CIA και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Έτσι, αποφασίζουμε να εκτελέσουμε υποδειγματικά τον αρχιπράκτορα της CIA, αρχηγό του κλιμακίου της στην Ελλάδα, Ρίτσαρντ Γουέλς. Ο Ρίτσαρντ Γουέλς ως αρχηγός είναι συνυπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα που έκανε η CIA σε βάρος του λαού μας».

Ο συλληφθείς Παύλος Σερίφης κατέθεσε ότι συμμετείχε στη δολοφονία και ότι δράστης της πράξης ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Όμως, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναίρεσε την κατάθεσή του. Για τη δολοφονία κανένας από τους κατηγορουμένους δεν καταδικάστηκε. Πριν έρθει στην Ελλάδα, ο Γουέλς ήταν σταθμάρχης της CIA στο Περού και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Λατινική Αμερική επειδή κατηγορήθηκε για οργάνωση της αντικυβερνητικής εξέγερσης, που οδήγησε στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Λίμα στις 5 Φεβρουαρίου 1975.

ME MIA MATIA...

1909: Στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» των Μαρξ και Ένγκελς, σε μετάφραση του διαπρεπούς λογίου Κώστα Χατζόπουλου.

1924: Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου συνάπτει σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας.

1933: Στη Γερμανία σε θάνατο καταδικάζεται ο Ολλανδός αναρχοκομμουνιστής Μαρίνους Βαν Ντε Λούμπε, που είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (Βουλή).

1934: Η Ελλάδα κερδίζει τη Γιουγκοσλαβία με 2-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου, με σκόρερ τους Γιάννη Βάζο και Λεωνίδα Ανδριανόπουλο. Ο αγώνας γίνεται στο πλαίσιο του 4ου Βαλκανικού Κυπέλλου.

1972: Ανακαλύπτονται 16 επιζήσαντες, 70 ημέρες μετά τη συντριβή αεροσκάφους στην ορεινή περιοχή των Άνδεων. Αποκαλύπτεται ότι διατηρήθηκαν στη ζωή τρεφόμενοι με τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους.

1979: Ο Πανιώνιος και ο Παναθηναϊκός έρχονται ισόπαλοι 2-2 στη Νέα Σμύρνη και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ντεμπουτάρει στο πρωτάθλημα με το όνομα Μπουμπλής και δημιουργεί το πρώτο γκολ που πετυχαίνει ο Ερμής Κουρόπουλος.

2013: Πεθαίνει ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, Ρώσος στρατιωτικός και σχεδιαστής όπλων.