O κορυφαίος στο άλμα επί κοντώ

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1963 γεννιέται ο κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών στο άλμα επί κοντώ, ο Σεργκέι Μπούμπκα.

O κορυφαίος στο άλμα επί κοντώ

Δηλωτικό της μοναδικότητάς του είναι ότι κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ του αγωνίσματος (τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο) χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, ενώ τη συλλογή του κοσμούν πλήθος μεταλλίων από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του στίβου.

Ο Μπούμπκα ασχολήθηκε από μικρός με τον στίβο, πρώτα ως αθλητής των 100 μ. και στη συνέχεια του άλματος εις μήκος. Δοξάστηκε όμως όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το άλμα επί κοντώ. Οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού τον πρωτογνώρισαν στις 14 Αυγούστου 1983, όταν σε ηλικία 20 ετών και εντελώς άγνωστος τότε κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στο παρθενικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που έγινε στο Ελσίνκι. Ακολούθησαν πέντε ακόμα χρυσά στην ίδια διοργάνωση, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα μοναδικό ρεκόρ, που όμως ωχριά μπροστά στην ικανότητά του να ανεβάζει την παγκόσμια επίδοση του αγωνίσματος σχεδόν πόντο πόντο.

Ο Μπούμπκα πήρε το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο στα 5,85 μ. και το έφτασε στα 6,14 μ., όπου είναι τώρα, καταρρίπτοντάς το 17 φορές! Αντίστοιχα, στον κλειστό στίβο, πήρε το ρεκόρ από το 5,81 μ. και το έφτασε στο 6,15 μ., σπάζοντάς το 18 φορές. Το πλήθος των ρεκόρ του έχει την εξήγησή του. Στις στιγμές της μεγάλης δόξας του ο Μπούμπκα πηδούσε στην προπόνηση ως και 6,15 μ., φρόντιζε όμως στους αγώνες να ανεβάζει τον πήχη πόντο πόντο γιατί η συμφωνία χορηγίας που είχε κάνει με τη Nike προέβλεπε κάποιες δεκάδες χιλιάδες δολάρια για κάθε νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Συνήθως κέρδιζε με διαφορά τους αντιπάλους του, εκτός από περιπτώσεις που είχε αποτύχει στο αρχικό άλμα, το οποίο είχε καθιερώσει στα 5,70, ύψος στο οποίο άλλοι σταματούσαν!

Ο Μπούμπκα αποχώρησε από την ενεργό δράση λίγο μετά τη συμπλήρωση των 37 χρόνων του, έχοντας κατακτήσει ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο (στη Σεούλ το 1988), έξι χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, και μάλιστα συνεχόμενα (1983, 1987, 1989, 1991, 1995, 1997), που είναι απλησίαστο ρεκόρ, ένα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου (1985) και τρία χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα κλειστού (1985, 1987, 1991). Επιπλέον, έχει στο ενεργητικό του την κατάρριψη (επίσης μοναδικό ρεκόρ) του παγκοσμίου ρεκόρ του άλματος επί κοντώ σε ανοιχτό και κλειστό στίβο 35 φορές συνολικά!

Με μια ματιά…

1944: Διοργανώνεται μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα.

1971: Το καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Ντιπ Περπλ, που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους «Smoke on thewater».

1980: Κατά τη διάρκεια ληστείας σε σουπερμάρκετ σκοτώνεται σε ηλικία 69 ετών ο Στέφαν Βαλασίεβιτς, ο οποίος υπήρξε... νικήτρια των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932, καθώς αγωνίστηκε ως γυναίκα με το όνομα Στέλλα Γουόλς, ξεγελώντας τους διοργανωτές. Η νεκροψία θα αποδείξει ότι ποτέ δεν υπήρξε γυναίκα.

1980: Ο Τζίμι Πέιτζ, ο Ρόμπερτ Πλαντ και ο Τζον Πολ Τζόουνς ανακοινώνουν την απόφασή τους να μην ξαναδημιουργήσουν τους Λεντ Ζέπελιν, εξαιτίας του θανάτου του ντράμερ του συγκροτήματος Τζον Μπόναμ.

1995: Οξύτατη επίθεση κατά των ΜΜΕ εξαπολύει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς τους στην Ελλάδα ως «απόστημα της δημόσιας ζωής».