Ο γιος του αγρότη και της δασκάλας που έγινε διαβόητος ναρκέμπορος

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1993 δολοφονείται ο πλέον διαβόητος έμπορος ναρκωτικών, ο Πάμπλο Εσκομπάρ. Γεννήθηκε στο χωριό Ριονέγρο της Αντιόχειας, τρίτο παιδί του αγρότη Αμπέλ ντε Χεσούς Εσκομπάρ και της δασκάλας Εμίλτα Γκαβίρια.

Ο γιος του αγρότη και της δασκάλας που έγινε διαβόητος ναρκέμπορος

Στόχος του ήταν να ασχοληθεί με τις επιστήμες, όμως απέτυχε, με αποτέλεσμα σταδιακά να ασχολείται με παράνομες δραστηριότητες. Ξεκίνησε πουλώντας τσιγάρα που τα αγόραζε από λαθρέμπορους και, αργότερα, ναρκωτικές ουσίες. Όλα αυτά έγιναν όταν ο Πάμπλο ήταν μόνο 20 ετών. Στα 32 του έβγαζε 1.000.000 δολάρια την εβδομάδα και το 1989 υπολογιζόταν πως ήταν ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Στη συνέχεια μετέφερε και τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών σε χώρες με μικρή σημασία στον οικονομικό τομέα, όπως το Περού και η Βολιβία.

Δημιούργησε το εγκληματικό καρτέλ του Μεδεγίν, το οποίο τον βοήθησε να αποδράσει από την Κολομβία για να φύγει με το ιδιωτικό του τζετ για τη χώρα του Εκουαδόρ λίγες ημέρες αργότερα. Το 1991 οι άνθρωποι του Εσκομπάρ είχαν σκοτώσει 27.100 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 600 ήταν αστυνομικοί.

Ο πόλεμος εναντίον του Εσκομπάρ έληξε στις 2 Δεκεμβρίου του 1993. Τον βρήκαν να κρύβεται στο Λος Όλιβος, μια μεσαίας τάξης περιοχή στην πόλη Μεδεγίν, και οι αρχές τον έκλεισαν σε μια μάχη με τον σωματοφύλακά του, Άλβαρο ντε Ζεσούς Aγουδέλο. Οι δυο τους επιχείρησαν να διαφύγουν με τρέξιμο σε όλες τις στέγες των διπλανών σπιτιών, αλλά πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από την κολομβιανή εθνική αστυνομία. Ο Πάμπλο δέχτηκε πυροβολισμούς στο πόδι και στον κορμό και έναν μοιραίο πυροβολισμό μέσα από το αυτί. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Βικτόρια την οποία νυμφεύτηκε όταν εκείνη ήταν μόλις 15 χρόνων και αυτός 26. Είχε δύο παιδιά, τον Χουάν Πάμπλο και τη Μανουέλα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1941: Η πείνα θερίζει στην κατοχική Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες προκαλεί χιλιάδες θύματα ανάμεσα στον αστικό, κυρίως, πληθυσμό της χώρας. Μέχρι τα μέσα του 1942 οι νεκροί θα φτάσουν τις 200.000.

1947: Ταραχές ξεσπούν στην Ιερουσαλήμ, μετά την απόφαση του ΟΗΕ να διαχωρίσει την Παλαιστίνη σε δύο κράτη (εβραϊκό και παλαιστινιακό).

1956: Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για να ξεκινήσουν την επανάσταση.

1979: Ο Άρης κερδίζει 79-78 τον Ηρακλή και ο Νίκος Γκάλης αγωνίζεται για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος. Φορά τη φανέλα με το νούμερο 7 και σημειώνει 30 πόντους.

1994: Βυθίζεται στη Σομαλία το πλοίο «Ακίλε Λάουρο».

2007: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Βρετανός ποδοσφαιριστής και προπονητής Λες Σάνον.

2020: Η 36χρονη Γαλλίδα διαιτήτρια Στεφανί Φραπάρ γίνεται η πρώτη γυναίκα που διευθύνει αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ, το Γιουβέντους - Ντιναμό Κιέβου (3-0). Στον αγώνα αυτόν ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημειώνει ένα γκολ και φτάνει τα 750 στην καριέρα του.