Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος.

Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα Χανιά την ηλιόλουστη εκείνη Κυριακή, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα.

«Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας. Παντού είναι ανηρτημέναι βυζαντιναί σημαίαι μεταξύ των κυανολεύκων. Συνωστίζονται παντού χωρικοί υψηλόκορμοι, ζώσαι εικόνες του Θεοτοκοπούλου. Τα κρητικόπουλα εις σμήνη κυκλοφορούν με τις φουφουλίτσες των. Από του Νικηφόρου Φωκά του εκδιώξαντος εκ Κρήτης τους Άραβας πρώτην φοράν Έλλην βασιλεύς αποβιβάζεται εις την νήσον» γράφει σε ανταπόκρισή της από τα Χανιά η αθηναϊκή εφημερίδα «Εστία».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 11:50 το πρωί, όταν οι γηραιοί αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας, 94 ετών, και Χατζημιχάλης Γιάνναρης, 88 ετών, ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, ενώ την ίδια ώρα έπεφταν 101 κανονιοβολισμοί από τα ελληνικά πολεμικά πλοία. Στις 30 Μαΐου του ίδιου έτους ο σουλτάνος είχε παραιτηθεί από όλα του τα δικαιώματα στο νησί μετά τη Συνθήκη του Λονδίνου, ενώ με ιδιαίτερη συνθήκη παραιτήθηκε την 1η Νοεμβρίου και από την επικυριαρχία του στη Μεγαλόνησο. Η Κρήτη ήταν πλέον ελεύθερη και η ένωσή της με την Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί. Το Κρητικό Ζήτημα, που απασχόλησε επί μακρόν τη διεθνή πολιτική, είχε επιλυθεί.

Το 1923, με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έφυγαν και οι τελευταίοι μουσουλμάνοι από την Κρήτη, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στα παράλια της Μικράς Ασίας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1818: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μυείται στη Φιλική Εταιρεία.

1892: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά η «Le Velo», η πρώτη γαλλική αθλητική εφημερίδα, στο τέλος του 19ου αιώνα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα το 1946, θα μετονομαστεί σε «L’Equipe».

1909: Αρχίζει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Συγγρού στην Αθήνα, ειδικευμένο στα δερματικά και αφροδίσια νοσήματα.

1944: Οι υπουργοί που ανήκουν στο ΕΑΜ αποσύρονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου. Δύο ημέρες αργότερα θα ξεσπάσουν τα λεγόμενα Δεκεμβριανά.

1947: Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο φιλάργυρος εκατομμυριούχος ήρωας του Ντίσνεϊ και θείος του Ντόναλντ Ντακ, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κόμικ στριπ. Είναι δημιουργία του Καρλ Μπαρκς.

1964: Πεθαίνει ο Χαρίλαος Βασιλάκος. Ήταν Έλληνας αθλητής του στίβου και ο πρώτος άνδρας που κέρδισε έναν μαραθώνιο.

1967: Ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν κάνει αρνητικό ρεκόρ στο ΝΒΑ με 22 άστοχες ελεύθερες βολές.

1967: Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην Ομόνοια. Σκοτώνεται μία νέα γυναίκα. Το γεγονός αυτό δίνει την αφορμή στο στρατιωτικό καθεστώς να επιδοθεί σε παραλήρημα εναντίον των «αναρχικών και ανατρεπτικών στοιχείων».

1968: Χάος για άλλη μια φορά στην Αθήνα και τα προάστια από πολύωρη νεροποντή πρωτοφανούς έντασης. Τετραμελής οικογένεια Καναδών πνίγεται μέσα στο αυτοκίνητό της που παρασύρεται από τον χείμαρρο Καρίβαλη στον Κοκκιναρά. Επτά νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τροχαία.

1979: Ο Γιάτσεκ Γκμοχ αναλαμβάνει προπονητής στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Γκμοχ είναι ήδη γνωστός στην Ελλάδα και από το συγγραφικό του έργο, αφού το βιβλίο του «Αλχημεία ποδοσφαίρου» έχει μεταφραστεί και διδάσκεται στα ΤΕΦΑΑ από τον Μάιο του 1978.

1981: Αεροσκάφος McDonnell Douglas MD-80 της Inex-Adria Aviopromet συντρίβεται στην Κορσική, σκοτώνοντας και τους 180 επιβαίνοντες.

1989: Πραγματοποιείται στις Φιλιππίνες αποτυχημένο πραξικόπημα με σκοπό την καθαίρεση της Κορασόν Ακίνο.

2004: Με χατ τρικ του Βαγγέλη Μάντζιου ο Πανιώνιος κερδίζει την Ντιναμό Τιφλίδας με 5-2, ανατρέποντας το 0-1 του πρώτου ημιχρόνου. Ο αγώνας γίνεται στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά πέντε χρόνια μετά θα κριθεί από τον ειδικό ανακριτή της ΟΥΕΦΑ, Πέτερ Λιμάχερ, ως ο πρώτος ύποπτος μιας σειράς 200 διεθνών αναμετρήσεων σε τουλάχιστον εννιά χώρες για στημένα αποτελέσματα.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110