Η εκτέλεση του Τζ. Φ. Κένεντι

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφονήθηκε στις 12:30 τοπική ώρα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963.

Η εκτέλεση του Τζ. Φ. Κένεντι

Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, 35ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δολοφονήθηκε στις 12:30 τοπική ώρα, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963 στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας. Στις 12:30 ο Κένεντι, ο οποίος χαιρετούσε τον κόσμο, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στον λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη. Ένας πυροβολισμός είχε ακουστεί αλλά ελάχιστοι τον είχαν αντιληφθεί. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, ο Κόναλι, ο οποίος καθόταν ακριβώς μπροστά από τον Κένεντι, έπεσε απότομα μπροστά χτυπημένος από τη δεύτερη σφαίρα.

Τέσσερα δευτερόλεπτα, μία τρίτη σφαίρα χτύπησε τον πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο κυριολεκτικά συντρίφθηκε. Το σώμα του Κένεντι τινάχθηκε προς τα πίσω και έπεσε απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι, από το στόμα της οποίας ξέφυγε μόνο ένα «Ω, όχι». Η Τζάκι σηκώθηκε από το κάθισμα για να βοηθήσει τον μυστικό πράκτορα Κλίντον Χιλ, ο οποίος σκαρφάλωσε στη λιμουζίνα από πίσω και έσπρωξε την πρώτη κυρία πίσω στο κάθισμα. Αμέσως μετά το αυτοκίνητο χάθηκε κάτω από μία ανισόπεδη διάβαση αναπτύσσοντας ταχύτητα με προορισμό το νοσοκομείο Πάρκλαντ Μεμόριαλ. Μία ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο πρόεδρος Κένεντυ είναι νεκρός.

Σύμφωνα με μετέπειτα και ανεπίσημες αναφορές του δρ Τομ Σάιρς, επικεφαλής χειρουργού στο νοσοκομείο και καθηγητή χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο θάνατος του Κένεντι ήταν ακαριαίος: «Ιατρικώς, ήταν εμφανές ότι ο πρόεδρος δεν ήταν ζωντανός όταν τον έφεραν. Δεν υπήρχε αυτόματη αναπνοή. Οι κόρες των ματιών του ήταν διεσταλμένες και ακίνητες. Ήταν φανερό το τραύμα που είχε δεχθεί στο κεφάλι ήταν θανατηφόρο» είπε ο δρ Σάιρς. Στις 14:38, με την Τζάκι στο πλευρό του, ανέκφραστη πλέον και με το αίμα του άντρα της στα ρούχα της, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίστηκε 36ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος. Τα ακριβή περιστατικά της δολοφονίας, που είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες του 20ού αιώνα, παραμένουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Μόνο μία αξιόπιστη μαρτυρία υπάρχει για το γεγονός: μία ερασιτεχνική ταινία διάρκειας 15 δευτερολέπτων από τον 58χρονο επιχειρηματία Αβραάμ Ζαπρούντερ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1897: Υπογράφεται ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη, μετά τον άτυχο για την Ελλάδα πόλεμο του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλει 4 εκατομμύρια χρυσές λίρες ως αποζημίωση στην Τουρκία και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.
1907: Διοργανώνεται ογκώδης φοιτητική διαδήλωση στα Προπύλαια για το μη υποχρεωτικό του μαθήματος της Γυμναστικής («Γυμναστικά»).
1920: Διενεργείται δημοψήφισμα για την επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη.
1938: Δολοφονείται στις φυλακές της Κέρκυρας ο γ.γ. της ΟΚΝΕ (νυν ΚΝΕ) Χρήστος Μαλτέζος.
1967: Στη διάσκεψη της μαύρης νεολαίας στο Λος Άντζελες 200 μαύροι αθλητές αποφασίζουν να μποϋκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό
1975: Έρχεται στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής από την Παχτακόρ της Τασκένδης και ντεμπουτάρει δύο εβδομάδες μετά, αλλά θα πετύχει το πρώτο του γκολ στις 28/3/1976
1986: Ο Μάικ Τάισον από το Μπρούκλιν γίνεται σε ηλικία 20 ετών ο νεαρότερος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην ιστορία της πυγμαχίας.
1989: Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.
2000: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τσέχος Εμίλ Ζάτοπεκ. Από τους μεγαλύτερους αθλητές του αιώνα, ο άνθρωπος-ατμομηχανή ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952 κερδίζοντας 3 χρυσά μετάλλια (5000 μ., 10.000 μ. και μαραθώνιο) με ολυμπιακά ρεκόρ.
2020: Η Λίβερπουλ νικά τη Λέστερ με 3-0 και φτάνει τα 64 σερί ματς χωρίς ήττα στο «Άνφιλντ» για το πρωτάθλημα (από τον Μάιο του 2017) βάζοντας τέλος στο ιστορικό ρεκόρ του Μπομπ Πέισλι, που κρατούσε από τον Δεκέμβριο του 1980. Μάλιστα, οι πρωταθλητές Αγγλίας έχουν σε αυτά τα 64 ματς 53 νίκες και 11 ισοπαλίες, πετυχαίνοντας συνολικά 169 γκολ.
2021: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Ολυμπιακό με 76-81 στο ΣΕΦ για την 8η αγωνιστική της Μπάσκετ Λιγκ. Ο Σέρβος γκαρντ Νεμάνια Νέντοβιτς γίνεται ο πρώτος παίκτης του «τριφυλλιού» που πετυχαίνει 26 πόντους στο γήπεδο του «αιωνίου» αντιπάλου για το πρωτάθλημα έπειτα από 35 ολόκληρα παιχνίδια και την απίθανη εμφάνιση του Κένεντι Ουίνστον το 2008. Ο Νέντοβιτς «πιάνει» έτσι και την επίδοση του Βασίλη Σπανούλη από το 2012, αφού ο πρώην αρχηγός των «ερυθρόλευκων» ήταν ο τελευταίος παίκτης με τουλάχιστον 24 πόντους στα τελευταία 20 παιχνίδια των δύο ομάδων στο ΣΕΦ για την ελληνική Basket League.