Ο «πατέρας» του σύγχρονου ποδοσφαίρου
Στις 20 Νοεμβρίου 1924 πέθανε στο Λονδίνο ο Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ. Ο Άγγλος δικηγόρος και λάτρης του αθλητισμού υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του ποδοσφαίρου και ο άνθρωπος που έθεσε τους πρώτους κανόνες του δημοφιλέστερου σήμερα αθλήματος.
Γεννήθηκε στην πόλη Χαλ στις 16 Αυγούστου 1831 και έζησε στην πόλη αυτή της ανατολικής Αγγλίας έως τα 22 χρόνια του. Το 1858, έχοντας εγκατασταθεί στο Λονδίνο για σπουδές, δημιούργησε την ποδοσφαιρική ομάδα Barnes Club, η οποία αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας.
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας (The Football Association) ιδρύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1863 με την καθοριστική συμβολή του Μόρλεϊ, σε μία ιστορική συνάντηση οκτώ παραγόντων στην «Ταβέρνα των Μασόνων» στο Λονδίνο. Διετέλεσε πρώτος γενικός γραμματέας της νεοσύστατης ομοσπονδίας (1863-1866), με κύρια αποστολή τη σύνταξη των κανόνων του αθλήματος, και ο πρώτος πρόεδρός της (1867-1874).
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Στις 19 Δεκεμβρίου 1863 αγωνίστηκε με την ομάδα του εναντίον της γειτονικής Ρίτσμοντ στον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα με τους νέους κανόνες που ο ίδιος είχε συντάξει. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος άνευ τερμάτων. Ο Μόρλεϊ σκόραρε στον πρώτο αγώνα μεταξύ των αντιπροσωπευτικών ομάδων Λονδίνου και Σέφιλντ στις 31 Μαρτίου 1866.
Εκτός από το ποδόσφαιρο, ο Μόρλεϊ ήταν λάτρης της κωπηλασίας και ίδρυσε έναν σύλλογο στο Μπαρνς, μια συνοικία του νοτιοδυτικού Λονδίνου που βρίσκεται στις όχθες του Τάμεση. Εργάστηκε ως δικηγόρος, διετέλεσε ειρηνοδίκης και υπηρέτησε το Μπαρνς από τη θέση του δημοτικού συμβούλου. Ήταν παντρεμένος με τη Φράνσις Μπίvτγκουντ και δεν είχε παιδιά. Πέθανε σε βαρύ γήρας σε ηλικία 93 ετών.
Με μια ματιά…
1820: Μία λευκή φάλαινα 80 τόνων επιτίθεται κατά του πλοίου «Έσεξ», 2.000 ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Νοτίου Αμερικής. Το επεισόδιο θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ «Μόμπι Ντικ».
1920: Ιδρύεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στη ναυτιλία.
1959: Συγκροτείται η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής (Μπογιάτι), μετά την υπογραφή της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
1979: Ένοπλοι μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν τη Μέκκα και κρατούν ομήρους 6.000 πιστούς. Οι σαουδαραβικές αρχές με τη βοήθεια Γάλλων κομάντος θα επέμβουν, με αποτέλεσμα κατά το μακελειό που θα επακολουθήσει να βρουν τον θάνατο 377 άνθρωποι και να τραυματιστούν 600.
1989: Υπογράφεται στον ΟΗΕ η διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού. Έκτοτε, κάθε χρόνο, η 20ή Νοεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.