Η αιματηρή έβδομη επέτειος του Πολυτεχνείου
Η έβδομη επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1980, ήταν και η πλέον αιματηρή της Ιστορίας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, με την καθιερωμένη πορεία, όχι προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, αφού η κυβέρνηση Ράλλη την είχε απαγορεύσει. Οι διαδηλωτές θα έφταναν ως το Σύνταγμα, όπου και θα έπρεπε να διαλυθούν.
Έξω από τη Βουλή 2.000 αριστεριστές και αναρχικοί προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Ακολούθησαν εκτεταμένα και σφοδρής έντασης και έκτασης επεισόδια, από την πλατεία Συντάγματος έως την Πατησίων και τους γύρω δρόμους, με καταστροφές, λεηλασίες καταστημάτων, εμπρησμούς και δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστολή των επεισοδίων έπαιξε το μηχανοκίνητο της αστυνομίας, με τις γνωστές και αποκρουστικές «αύρες», που από εκείνη τη διαδήλωση δεν ξαναφάνηκαν στους δρόμους της Αθήνας.
Τραυματίες υπήρξαν πολλοί και από τις δύο πλευρές. Δύο, όμως ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Η 20χρονη εργάτρια Σταματία Κανελλοπούλου βρέθηκε πεσμένη σε πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου. Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο Ιπποκράτειο, όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί προλάβουν να τις προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Πέθανε από χτύπημα γκλοπ. Με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από γκλοπ διακομίστηκε στο «Λαϊκό» ο 26χρονος Κύπριος φοιτητής της Νομικής, Ιάκωβος Κουμής, που άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Τα επεισόδια και τις βιαιότητες καταδίκασαν όλα τα πολιτικά κόμματα και οι φοιτητικές παρατάξεις. Ο συνήθως καταγγελτικός Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε διακριτικός απέναντι στην αστυνομική βία, ίσως γιατί «αισθάνθηκε την κρυφή αλληλεγγύη του συμμετόχου στην εξουσία, όταν κάλυπτε χωρίς όρους τη βαρβαρότητα των ΜΑΤ», όπως έγραψε στο περιοδικό «Αντιθέσεις» ο δημοσιογράφος Πέτρος Ευθυμίου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια.
Οι δράστες των δύο θανάτων έμειναν ατιμώρητοι, καθώς και όσοι από τους αστυνομικούς κατηγορήθηκαν για τα συμβάντα της 16ης Νοεμβρίου 1980 αθωώθηκαν επτά χρόνια αργότερα.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1849: Ο Ρώσος συγγραφέας Φιόντορ Ντοστογέφσκι γλιτώνει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.
1945: Ιδρύεται η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.
1953: Ο υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Καραμανλής ξηλώνει κυριολεκτικά σε μία νύχτα τις γραμμές του τραμ, ξεκινώντας από τον κόμβο των Χαυτείων, για να το αντικαταστήσει με τρόλεϊ. Πενήντα χρόνια αργότερα το τραμ θα επανέλθει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
1969: Ρουμανία - Ελλάδα 1-1, με γκολ του Δομάζου. Η Ελλάδα ήθελε τη νίκη για να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού. Είναι ο τελευταίος αγώνας του Γιώργου Σιδέρη, του επονομαζόμενου «Φόντακα», που με την εθνική ομάδα έχει ποσοστό σκοραρίσματος 50%, αφού έχει σημειώσει 14 γκολ σε 28 αγώνες.
1973: Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Γύρω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα γίνονται πραγματικές μάχες. Η αστυνομία με δακρυγόνα και πυροβολισμούς προσπαθεί να διαλύσει τον κόσμο. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών κάνει έκκληση για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς και ασθενοφόρα. Γύρω στα μεσάνυχτα μπαίνουν στην Αθήνα στρατός και τανκς.
1983: Η Αγγλία κερδίζει το Λουξεμβούργο με 4-0, αλλά δεν προκρίνεται στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που όμως είναι γνωστό, αφού νωρίτερα την ίδια μέρα η Ελλάδα έχει χάσει από τη Δανία με 0-2 στο ΟΑΚΑ. Στο Λουξεμβούργο ξεσπούν φοβερά επεισόδια, με 50 Άγγλους να συλλαμβάνονται και 13 να φυλακίζονται.
1990: Αφαιρούνται τα βραβεία Γκράμι από το συγκρότημα της ποπ Milli Vanilli επειδή δεν τραγούδησαν καθόλου στον δίσκο τους.
1994: Τίθεται σε ισχύ η νέα διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
1997: Στη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος σημειώνονται 42 γκολ, ρεκόρ για τα 40 χρόνια της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου.
2009: Πεθαίνει από έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία 31 ετών ο Μεξικανός ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ, Αντόνιο ντε Νίγκρις.
2012: Σκοτώνεται σε ηλικία 52 ετών ο Γάλλος πρωτοπόρος και θρύλος στις αναρριχήσεις με γυμνά χέρια Πάτρικ Έντλιντζερ πέφτοντας από τις σκάλες μέσα στο σπίτι του. Λίγες ημέρες πριν από τον τραγικό του θάνατο είχε δηλώσει πως «η κάθε μας μέρα είναι μία αναρρίχηση».