Ο γύρος του κόσμου σε… 72 ημέρες

Ήταν 14 Νοεμβρίου του 1889 όταν η Νέλι Μπλάι ξεκίνησε την επιτυχημένη της προσπάθεια να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Ο γύρος του κόσμου σε… 72 ημέρες

Ήταν 14 Νοεμβρίου του 1889 όταν η πρωτοποριακή δημοσιογράφος Νέλι Μπλάι (γνωστή και ως Ελίζαμπεθ Κόχραν) ξεκίνησε την επιτυχημένη της προσπάθεια να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο σε λιγότερες από 80 ημέρες. Θα ολοκληρώσει το ταξίδι σε 72 ημέρες.

Με τη σύμφωνη γνώμη και με χρηματοδότηση της εφημερίδας της, η Νέλι Μπλάι θα φύγει στις 14 Νοεμβρίου 1889 για τον γύρο του κόσμου. Αποφασισμένη να κάνει πραγματικότητα το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» (ενός βιβλίου που είχε εκδοθεί 15 χρόνια πριν), θα ταξιδέψει τα 40.070 χιλιόμετρα της περιμέτρου της Γης σε 72 μέρες, 6 ώρες και 11 λεπτά, επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου του 1890.

Το ταξίδι αυτό θα λάβει μεγάλη δημοσιότητα, αφού η εφημερίδα κατάφερνε να το διαφημίζει με κάθε τρόπο, είτε κάνοντας διαγωνισμούς είτε δημοσιεύοντας τα τηλεγραφήματα της Μπλάι για την πρόοδο του ταξιδιού είτε δημοσιεύοντας τις πιο εκτενείς ανταποκρίσεις της. Γρήγορα το ταξίδι μετατράπηκε σε διαγωνισμό μεταξύ του Τζορτζ Φράνσις Τρέιν (του προσώπου που θεωρείται ότι ενέπνευσε στον Βερν τον Φιλέα Φογκ) και της Νέλι Μπλάι, με την Μπλάι φυσικά να κερδίζει κατά 6 ολόκληρες ημέρες. Το 1890 εξέδωσε την περιπέτεια αυτή σε βιβλίο με τίτλο «Nellie Bly's Book: Around the World in Seventy-Two Days» («Το βιβλίο της Νέλι Μπλάι: Ο γύρος του κόσμου σε 72 ημέρες»).

Αν και το ταξίδι αυτό έφερε τόσα έσοδα στην εφημερίδα, η διεύθυνσή της αρνήθηκε το μπόνους που θεωρούσε ότι δικαιούταν και έτσι η Νέλι Μπλάι αποχώρησε τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η αλλαγή στη διεύθυνση θα ξαναφέρει την Μπλάι πίσω στην εφημερίδα το 1893.

Επίσης, η Κόχραν υπήρξε δραστήρια φιλάνθρωπος αλλά και εφευρέτρια, παίρνοντας μάλιστα και δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το 1998 η Νέλι Μπλάι τιμήθηκε με την εισαγωγή της στο National Women's Hall of Fame, ενώ στην επέτειο των 151 χρόνων από τη γέννησή της, δηλαδή στις 5 Μαΐου του 2015, η μηχανή αναζήτησης Google δημιούργησε ένα Goodledoodle προς τιμήν της.

Με μια ματιά…

1851: Ο Αμερικανός συγγραφέας Χέρμαν Μέλβιλ εκδίδει στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του «Μόμπι Ντικ», ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1896: Καταρρακτώδης βροχή προκαλεί έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε Αθήνα και Πειραιά με μεγάλες καταστροφές. 61 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ καταρρέουν 450 σπίτια.

1910: Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονήωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο Γιουτζίν Ιλάι σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού «Μπέρμιγχαμ».

1969: Πρόγραμμα «Απόλλων»: η NASA εκτοξεύει το «Απόλλων 12», τη δεύτερη επανδρωμένη αποστολή, στη Σελήνη.

1973: Αρχίζουν στο Πολυτεχνείο γενικές συνελεύσεις των φοιτητών. Στο προαύλιο εκατοντάδες φοιτητές φωνάζουν αντιδικτατορικά συνθήματα. Η αστυνομία περικυκλώνει το κτίριο. Οι φοιτητές που μετείχαν στην παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική μεταβαίνουν στο Πολυτεχνείο. Το βράδυ συγκροτείται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνεται η κατάληψη.

1989: Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

2008: Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη, για πρώτη φορά από την έναρξη του διαστημικού προγράμματος της ασιατικής χώρας πριν από 45 χρόνια.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110