Η κατασκευή της πρώτης μοτοσικλέτας

Στις 10 Νοεμβρίου 1885 ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, ιδρυτής αργότερα της Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα.

Η κατασκευή της πρώτης μοτοσικλέτας

Είναι 264 κυβικών και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ./ώρα. Την οδηγεί ο γιος του, Πάουλ. Ονομάζεται Ράιτβαγκεν, η πρώτη στον κόσμο μοτοσικλέτα με μηχανή εσωτερικής καύσης.

Ο Ντάιμλερ και ο επί πολλά έτη επιχειρηματικός εταίρος του, Βίλχελμ Μάιμπαχ, ήταν δύο εφευρέτες των οποίων στόχος ήταν να δημιουργήσουν μικρούς κινητήρες υψηλής ταχύτητας που να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε μέσο μετακίνησης.

Το 1885 κατασκεύασαν τον πρόδρομο του σύγχρονου βενζινοκινητήρα, ο οποίος στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε ένα δίτροχο, την πρώτη μοτοσικλέτα με μηχανή εσωτερικής καύσης, και την επόμενη χρονιά σε μία άμαξα και σε μία βάρκα.

Το 1890 ίδρυσαν την Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) και πούλησαν το πρώτο τους αυτοκίνητο το 1892.

ME MIA MATIA...

1775: Ιδρύεται το σώμα των πεζοναυτών, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

1924: Ταραχές και συγκρούσεις ξεσπούν στην Καβάλα μεταξύ καπνεργατών από τη μία πλευρά και στρατού και χωροφυλακής από την άλλη. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώνονται μία εργάτρια και ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

1949: Ο ΟΤΕ αποκτά τον πρώτο του συνδρομητή.

1979: Εμπορική αμαξοστοιχία με 106 βαγόνια που μετέφεραν εκρηκτικές και δηλητηριώδεις χημικές ουσίες εκτροχιάζεται στο Οντάριο, δυτικά του Τορόντο, προκαλώντας τεράστια έκρηξη και τη μεγαλύτερη εκκένωση εν καιρώ ειρήνης στην Ιστορία του Καναδά και μία από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία της Βορείου Αμερικής.

1989: Με αποκλεισμό ενός χρόνου από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση τιμωρείται η ΑΕΚ από την ΟΥΕΦΑ λόγω επεισοδίων που προκάλεσαν οι οπαδοί της στη ρεβάνς με τη Μαρσέιγ.

1995: Σε κώμα πέφτει ο Φινλανδός πιλότος της Φόρμουλα 1, Mίκα Χάκινεν, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στην πίστα της Αδελαΐδας. Το 1998 θα ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής στη Σουζούκα της Ιαπωνίας με Mακ Λάρεν-Μερτσέντες.

1999: Μετά από παραμονή τριών χρόνων στον πάγκο του Ολυμπιακού (και ισάριθμα πρωταθλήματα), ο Ντούσαν Μπάγεβιτς λύνει κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά.

2002: Στον αγώνα Ιωνικός - ΟΦΗ (1-1) η Σοφία Γρυλλάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα βοηθός διαιτητή στην Ιστορία της Α' Εθνικής.