Μισός αιώνας από το αεροπορικό δυστύχημα στο Ελληνικό

Την 21η Οκτωβρίου του 1972 το αεροσκάφος NAMC YS-11A της Ολυμπιακής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας με προορισμό την Αθήνα, αλλά δεν κατόρθωσε ποτέ να προσγειωθεί ομαλά.

Μισός αιώνας από το αεροπορικό δυστύχημα στο Ελληνικό

Το βράδυ του Σαββάτου κατέπεσε σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Ελληνικού στη θαλάσσια περιοχή της Βούλας, κοντά στο θεραπευτήριο του ΠΙΚΠΑ. Ο Πύργος Ελέγχου του αεροδρομίου, ένα λεπτό πριν από την πτώση του αεροσκάφους, επικοινωνούσε κανονικώς με τον κυβερνήτη και του έδινε οδηγίες για την προσγείωση. Του ανέφερε ότι μπροστά από το αεροσκάφος βρισκόταν σύννεφο, εντός του οποίου φαίνεται ότι τελικώς εισήλθε το αεροπλάνο. Έκτοτε δεν έγινε καμία επαφή. Εικάζεται ότι το αεροσκάφος απώλεσε απότομα και για άγνωστους λόγους ύψος, δεδομένου ότι ήδη βρισκόταν σε χαμηλό ύψος, καθώς ήταν έτοιμο να προσγειωθεί, κατέπεσε στη θάλασσα, χωρίς οι πιλότοι να καταφέρουν να αντιδράσουν.

Σε 37 ανήλθαν τα θύματα του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος, ενώ οι διασωθέντες σε 16. Όταν ανασύρθηκε, βρέθηκε το τελευταίο πτώμα σφηνωμένο στο κάθισμά του, ενώ αγνοείτο η τύχη ενός νηπίου, το όποιο φαίνεται παρασύρθηκε από τα κύματα. Από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι όλοι πνίγηκαν ζώντες. Τα πτώματα έφεραν ελαφριές κακώσεις στο μέτωπο και τη ράχη της μύτης και στη μέση (από τη ζώνη ασφαλείας). Από την απότομη προσθαλάσσωση του σκάφους όλοι χτύπησαν στα μπροστινά καθίσματα, κανείς όμως δεν σκοτώθηκε από τα χτυπήματα αυτά, γιατί τόσο ο στόμαχος όσο και το ημιθωράκιο και οι πνεύμονες περιείχαν ποσότητα νερού. Γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι ουδείς επιβάτης σκοτώθηκε κατά την πτώση, αλλά όσοι δεν κατόρθωσαν να εξέλθουν εγκαίρως πνίγηκαν, αφού προηγουμένως προσπάθησαν να βρουν διέξοδο μέσα από το εσωτερικό του αεροσκάφους, το οποίο είχε κατακλυστεί από νερά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1825: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη «Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος» κριτική του ποιήματος του Διονυσίου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερία» από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη.
1879: Ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί 13,5 ώρες προτού σβήσει.
1991: Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι Έλληνες καλαθοσφαιριστές, μετά την κατάθεση σχεδίου νόμου που περιορίζει τα μεταγραφικά τους δικαιώματα και ευνοεί τις ελληνοποιήσεις ομογενών.
1992: Η Μαντόνα κυκλοφορεί το «SEX», ένα βιβλίο με σαδομαζοχιστικό περιεχόμενο. Δημιουργήθηκε ένα χάος στα ΜΜΕ και επιτέθηκαν στην τραγουδίστρια λέγοντας ότι το είχε παρατραβήξει. Με το πέρασμα του χρόνου θεωρήθηκε ένα μετα-φεμινιστικό έργο τέχνης, ενώ έχει γίνει ένα από τα πιο περιζήτητα βιβλία που κυκλοφόρησαν ποτέ.
1992: Μεγάλη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί της Μονακό για τον β' γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
1994: Η καταστροφική καταιγίδα του Ποδονίφτη πλήττει την Αττική, με τραγικό απολογισμό 14 νεκρούς.
1998: Με γκολάρα του Αλεξανδρή ο Ολυμπιακός κερδίζει 1-0 τον Άγιαξ στο ΟΑΚΑ για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
2003: Φωτογραφίζεται για πρώτη φορά ο πλανήτης νάνος Έρις.
2014: Ο 27χρονος Νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους, ο πρώτος αθλητής με προσθετικά μέλη που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 400 μ. και στα 4x400 μ., καταδικάζεται από τη Νοτιοαφρικανή δικαστή Τοκοζίλε Μασίπα σε φυλάκιση πέντε ετών για τον εξ αμελείας φόνο της φιλενάδας του, Ρίβα Στέενκαμπ, με τέσσερις σφαίρες τον Φεβρουάριο του 2013.
2018: Ο 20χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς κατακτά το Όπεν της Στοκχόλμης, επικρατώντας στον τελικό του Λετονού Ερνέστ Γκούλμπις με 2-0 σετ (6-4, 6-4), και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που κατακτά επαγγελματικό τίτλο.
2020: Ο Πορτογάλος τεχνικός Πέδρο Μαρτίνς, με τη νίκη του Ολυμπιακού 1-0 επί της Μαρσέιγ για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, γίνεται ο προπονητής με τον μεγαλύτερο αριθμό ευρωπαϊκών νικών (15) στον πάγκο του Θρύλου, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Ντούσαν Μπάγεβιτς.




Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110