Ο μυθικός σερ του αγγλικού ποδοσφαίρου

Στις 11 Οκτωβρίου 1937 έρχεται στη ζωή ο θρυλικός σερ Μπόμπι Τσάρλτον.

Ο μυθικός σερ του αγγλικού ποδοσφαίρου

Στις 11 Οκτωβρίου 1937 έρχεται στη ζωή ο θρυλικός σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ο άνθρωπος που επέζησε από την τραγωδία του Μονάχου και εξελίχθηκε στον απόλυτο μύθο του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Το 1953 ο Τσάρλτον, παρά την απροθυμία της μητέρας του για το αβέβαιο μονοπάτι της ζωής του, υπογράφει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αποτελεί μέλος της ομάδας νέων. Το επίσημο ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1956, όταν σε ηλικία 19 ετών και μπροστά σε 41.475 φιλάθλους στο παλιό «Ολντ Τράφορντ» σκόραρε δύο φορές (32’, 37’) για τη Γιουνάιτεντ απέναντι στην Τσάρλτον.

«Ο Μπάσμπι με ρώτησε αν ήμουν έτοιμος, καθώς αντιμετώπιζα πρόβλημα τραυματισμού. Σε καμία όμως των περιπτώσεων δεν θα μπορούσα να ομολογήσω πως πονάω, οπότε σταύρωσα τα δάχτυλά μου και απάντησα πως είμαι έτοιμος» έγραψε, χρόνια μετά, στην αυτοβιογραφία του.

Ο Τσάρλτον είχε γίνει με κάθε επισημότητα ένα από τα «μωρά του Μπάσμπι». Στο τέλος της πρώτης του χρονιάς είχε πετύχει 12 γκολ σε 14 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Αγγλίας, ενώ, επίσης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που αγωνίστηκε στο νεοσύστατο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ο Τσάρλτον στάθηκε τυχερός, καθώς η τραγωδία του Μονάχου δεν του στέρησε τη ζωή, όπως έκανε σε 23 άλλους ανθρώπους εκείνο το παγωμένο βράδυ του Φλεβάρη το 1958. «Αν πρέπει να θέσω ένα χρονοδιάγραμμα, θα έλεγα ότι έχουμε τουλάχιστον πέντε χρόνια μπροστά μας μέχρι να κατακτήσουμε ξανά κάποιο τρόπαιο» έλεγε φανερά προβληματισμένος αλλά και απόλυτα συνειδητοποιημένος ταυτόχρονα ο Ματ Μπάσμπι σε δηλώσεις του, ερωτώμενος για το μέλλον της ομάδας.

Τα προφητικά του λόγια επαληθεύτηκαν το 1963 και με μπροστάρη τον Τσάρλτον ήρθε ο πρώτος τίτλος μετά την τραγωδία του Μονάχου, ο οποίος ήταν το Κύπελλο Αγγλίας. Έκτοτε η καριέρα του Μπόμπι Τσάρλτον σε συνδυασμό με την Ιστορία του συλλόγου του Μάντσεστερ θα γνώριζε μεγάλες στιγμές δόξας. Ακολούθησαν μέχρι και το 1973 2 πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο Αγγλίας, 2 Τσάριτι Σιλντ αλλά και το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ αγωνίστηκε σε 758 αγώνες (!), σκοράροντας 249 φορές.

Στις 30 Ιουλίου του 1966 γράφτηκε η κορυφαία επιτυχία της Εθνικής Αγγλίας σε διεθνές επίπεδο, όταν μπροστά σε 96.924 φιλάθλους στο «Γουέμπλεϊ» κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον Τσάρλτον να συμπεριλαμβάνεται στην καλύτερη ενδεκάδα του τουρνουά.

Στα επόμενα χρόνια έγινε παίκτης-προπονητής στην Πρέστον για δύο σεζόν, πριν αποσυρθεί το 1980 μετά από λιγοστές εμφανίσεις με τις Γουότερφορντ (Ιρλανδία), Νιουκάστλ ΚΒ Γιουνάιτεντ (Αυστραλία), Περθ Ατζούρι (Αυστραλία) και Μπλάκταουν (Αυστραλία).

Κατόπιν, το 1983, αποδέχθηκε για έναν χρόνο τον ρόλο του διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος της Γουίγκαν, ενώ από το 1984 και μέχρι σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γιουνάιτεντ και πρεσβευτής του συλλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 15 Φεβρουαρίου 2015 η Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε πως η Νότια Εξέδρα του «Ολντ Τράφορντ» θα μετονομαστεί σε «Sir Bobby Charlton Stand», όπερ και εγένετο στις 2 Απριλίου του ιδίου έτους.

Με μια ματιά…

787: Η 7η Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια καταδικάζει τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες, διατυπώνοντας το δόγμα ότι η λατρεία ανήκει μόνο στον Θεό και στις εικόνες προσφέρεται απλή τιμητική προσκύνηση.

1954: Κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, οι Βιετμίνχ αποκτούν τον έλεγχο του βορείου Βιετνάμ από τους Γάλλους.

1961: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει μομφή κατά της Νοτίου Αφρικής για το Απαρτχάιντ.

1990: Ο Μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας Οκτάβιο Πας βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

2003: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού γράφει ιστορία, καθώς είναι η πρώτη ελληνική που αντιμετωπίζει ομάδα του NBA στην έδρα της. Αγωνίζεται στο Τορόντο με τους τοπικούς Ράπτορς και χάνει 100-76.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110