Ο Τσε έβαλε για πάντα το όπλο στη θήκη…

Στις 9 Οκτωβρίου του 1967 δολοφονείται στη ζούγκλα της Βολιβίας ο Αργεντινός επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, στο δημοτικό σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα της Βολιβίας, όπου είχε μεταφερθεί μετά τη σύλληψή του από τον βολιβιανό στρατό, με τη βοήθεια της CIA.

Ο Τσε έβαλε για πάντα το όπλο στη θήκη…

Την προηγούμενη μέρα είχε πέσει σε ενέδρα με τους 17 αντάρτες που του είχαν απομείνει. Ήταν ένας εμπνευσμένος διεθνιστής επαναστάτης, γνήσιος κομμουνιστής και από τους πρωτεργάτες της επανάστασης στην Κούβα. Μια ανήσυχη προσωπικότητα που πάντα πάλευε στο πλευρό των ανταρτών, με τον Φιντέλ Κάστρο να «σφραγίζει» την πορεία του.

Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου, το περίφημο M-26-7, του 1959, που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του, καθώς ήταν γιατρός, και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης, προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε.

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ανέπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και στην τακτική του μοντέρνου ανταρτοπόλεμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη. Η στάση ζωής του, οι ιδέες, οι αγώνες, ακόμα και ο… θάνατός του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, ώστε να διαμορφώσουν πολιτική συνείδηση και να επανακαθορίσουν την πορεία τους.

Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, βρίσκεται στην Ελλάδα η κόρη του, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, για διαλέξεις σχετικά με την παρακαταθήκη του πατέρα της, μια και συμπληρώνονται 55 χρόνια από εκείνη την ημέρα που έφυγε από τη ζωή μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των επαναστατικών κινημάτων και όχι μόνο…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1701: Ιδρύεται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ το Πανεπιστήμιο Γέιλ.

1831: Πεθαίνει ο Ιωάννης Καποδίστριας, Έλληνας πολιτικός.

1874: Ιδρύεται στη Βέρνη η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση.

1892: Γεννιέται ο Ίβο Άντριτς, Γιουγκοσλάβος συγγραφέας.

1907: Γεννιέται ο Ζακ Τατί, Γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός.

1923: Με την αιτιολογία της απαγόρευσης των οινοπνευματωδών ποτών, κλείνουν στην Κωνσταντινούπολη 5.000 καταστήματα, στην πλειονότητά τους ελληνικά.

1940: Γεννιέται ο Τζον Λένον, Βρετανός τραγουδιστής, μουσικός και παραγωγός (The Beatles).

1944: Αυτοδιαλύεται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού.

1967: Πεθαίνει ο Ζόζεφ Πιλάτες, Γερμανός φυσιολόγος, δημιουργός της μεθόδου γυμναστικής πιλάτες.

1974: Πεθαίνει ο Όσκαρ Σίντλερ, Γερμανός επιχειρηματίας.

1981: Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.

1983: Δολοφονούνται τέσσερις Νοτιοκορεάτες υπουργοί στο Ρανγκούν της Βιρμανίας. Έκρηξη βόμβας στη Σεούλ προκαλεί τον θάνατο 19 ατόμων, μεταξύ των οποίων και έξι ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων.

1993: Στη Ρωσία, 142 νεκροί, οι περισσότεροι άμαχοι πολίτες, είναι ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων από τα αιματηρά επεισόδια της Μόσχας, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης του Κοινοβουλίου από τον στρατό.

2005: Πεθαίνει η Στέλλα Στρατηγού, Ελληνίδα ηθοποιός.

2006: H Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

2016: Πεθαίνει ο Αντρέι Βάιντα, Πολωνός σκηνοθέτης.