Το... φιλικό του μίσους

Στις 6 Οκτωβρίου του 2001 το «Σταντ ντε Φρανς» φόρεσε τα γιορτινά του για να φιλοξενήσει το πρώτο παιχνίδι της Γαλλίας με την Αλγερία μετά τον πόλεμο για την ανεξαρτησία που τελείωσε το 1962

Το... φιλικό του μίσους

Ήταν έξι χρόνια μετά την εκλογή του Ζακ Σιράκ, ο οποίος είχε κάνει την προεκλογική εκστρατεία του με το σύνθημα να καλυφθεί το κοινωνικό χάσμα της φτώχειας και του αποκλεισμού που είχε αφήσει εκατομμύρια πολίτες στο περιθώριο.
Το φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου αποδείχθηκε κακή ιδέα, καθώς διεξήχθη λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο και το κλίμα ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς ήταν εκρηκτικό. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του γαλλικού εθνικού ύμνου οι αποδοκιμασίες ήταν έντονες.

Κεντρικό πρόσωπο της αναμέτρησης ήταν ο Γάλλος με αλγερινή καταγωγή Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος δεν τραγουδούσε την περίφημη Μασσαλιώτιδα (εθνικός ύμνος της Γαλλίας). Παρότι πριν από το παιχνίδι ευχήθηκε να λήξει το παιχνίδι ισόπαλο, όταν γινόταν κάτοχος της μπάλας οι Αλγερινοί τον αποδοκίμαζαν... Στο 76ο λεπτό της αναμέτρησης ένας Αλγερινός οπαδός μπήκε στο γήπεδο και ακολούθησαν δεκάδες, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα στο γαλλικό κράτος. Οι εφημερίδες την επόμενη μέρα έκαναν λόγο για φιάσκο και σκάνδαλο.

Υπενθυμίζεται ότι το 1954 ξεκίνησε ο αντιαποικιακός αγώνας των Αλγερινών και διήρκεσε οκτώ χρόνια, μέχρι την ανεξαρτησία της Αλγερίας. Οι θηριωδίες των Γάλλων κατά του αλγερινού λαού έχουν καταγραφεί στη μνήμη της ανθρωπότητας...


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1825: Λήγει η πρώτη φάση της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.
1847: Κυκλοφορεί στο Λονδίνο το μυθιστόρημα των αδελφών Μπροντέ «Τζέιν Έιρ» και αμέσως γίνεται τεράστια επιτυχία.
1860: Γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Πεκίνο, στο πλαίσιο του Β’ Πολέμου του Οπίου.
1910: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γίνεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1951: Ο Στάλιν ανακοινώνει ότι η Ρωσία διαθέτει ατομική βόμβα.
1973: Αρχίζει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων.
1984: Ο Νίκος Σταυρόπουλος σκοράρει στον αγώνα Πανιώνιος - ΠΑΟΚ το πρώτο τρίποντο στην Ιστορία του πρωταθλήματος μπάσκετ, αφού ο κανονισμός του τριπόντου εφαρμόζεται για πρώτη φορά την περίοδο αυτή, πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του στο ΝΒΑ. Λίγες μέρες όμως πριν ο Γιώργος Καλαφατάκης έχει πετύχει το πρώτο τρίποντο επί ελληνικού εδάφους στον αγώνα Ιωνικός Νικαίας - Χάποελ 74-77 για το Κύπελλο Κόρατς.
1993: Ο 30χρονος Μάικλ Τζόρνταν, ύστερα από εννιάχρονη καριέρα στους Σικάγο Μπουλς, ανακοινώνει ότι σταματάει το μπάσκετ και ότι η απόφασή του δεν έχει σχέση με τον θάνατο του πατέρα του το προηγούμενο καλοκαίρι (το πτώμα του βρέθηκε στις 13/8/1993).
2003: Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται στον Αμερικανό Πολ Λότερμπαρ και στον Βρετανό Πίτερ Μάνσφιλντ για τη συνεισφορά τους στην εξέλιξη της μαγνητικής τομογραφίας.
2004: Την παλαιότερη και βαρύτερη (2,3 τόνων - χρονολογείται από το 900 π.Χ.) σαρκοφάγο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα αποκάλυψε στην αρχαία Κόρινθο ο Γκι Σάντερς της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
2004: Ομάδα αρχαιολόγων από την Ιαπωνία και τη Μογγολία ανακοινώνει την ανακάλυψη του παλατιού του Τζένγκις Χαν και του παρακείμενου τάφου του.
2013: Η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού κατακτά για πρώτη φορά στην Ιστορία της το Διηπειρωτικό Κύπελλο, επικρατώντας για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες της βραζιλιάνικης Πινιέιρος με 86-69 στο Σάο Πάουλο (στον πρώτο τελικό η ελληνική ομάδα είχε επικρατήσει 81-70).