Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000 σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο του πλοίου «Εξπρές Σάμινα».

Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000 το πλοίο «Εξπρές Σάμινα» της εταιρείας Minoan Flying Dolphins είχε αναχωρήσει από τον Πειραιά εκτελώντας το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Ικαρία - Σάμος - Πάτμος, με τελικό προορισμό τους Λειψούς. Στο καράβι επέβαιναν 533 άνθρωποι, 472 επιβάτες και 61 πλήρωμα.

Το βράδυ της ίδιας μέρας οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές, με τους ανέμους να φτάνουν τα οκτώ μποφόρ. Εν μέσω φουρτουνιασμένης θάλασσας, το πλοίο επιχείρησε να προσεγγίσει το λιμάνι της Παροικιάς στην Πάρο. Σε απόσταση μόλις 2 μιλίων από το λιμάνι και έχοντας παρεκκλίνει ελαφρώς από την πορεία του, το «Εξπρές Σάμινα» προσέκρουσε με ταχύτητα 18 κόμβων στις βραχονησίδες Πόρτες Πάρου. Το ρήγμα που δημιουργήθηκε στα δεξιά ύφαλα του σκάφους ήταν πολύ μεγάλο, με αποτέλεσμα να αρχίσει η βύθισή του.

Ο απολογισμός της τραγωδίας ήταν θλιβερός, καθώς 81 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί, ενώ ο αριθμός των διασωθέντων ανήλθε στους 457. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, το πλήρωμα δεν ήταν στη θέση του την ώρα του ναυαγίου, ενώ υπήρχαν και καταγγελίες για την παλαιότητα του σκάφους, για ελαττωματικά σωστικά μέσα αλλά και για τη στάση του πληρώματος στην οργάνωση της διαδικασίας εκκένωσης του πλοίου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1580: Ο Φράνσις Ντρέικ ολοκληρώνει τον περίπλου της Γης.

1687: Ο Παρθενώνας καταστρέφεται εν μέρει από έκρηξη που προκλήθηκε όταν οι ενετικές δυνάμεις του Φραντσέσκο Μοροζίνι πολιορκούν και βομβαρδίζουν τους Οθωμανούς στην Αθήνα.

1888: Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος Τόμας Έλιοτ, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948.

1956: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συντρίβει την Άντερλεχτ με 10-0 για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, δημιουργώντας ρεκόρ για εντός έδρας σκορ αλλά και για ευρωπαϊκό αγώνα.

1980: Βόμβα εκρήγνυται κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής μπίρας Οκτόμπερφεστ στο Μόναχο, με απολογισμό 13 νεκρούς και 211 τραυματίες. Ένα από τα θύματα είναι και ο δράστης της επίθεσης, ο 21χρονος νεοναζί φοιτητής Γκούντολφ Κέλερ.

1988: Ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον βρίσκεται ντοπαρισμένος, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στην κούρσα των 100 μέτρων (9.79) στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

1989: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί έξω από το γραφείο του στο Κολωνάκι τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μπακογιάννη.

1989: Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Βασίλης Ανδριανόπουλος, ένας εκ των αδελφών της θρυλικής πεντάδας που έγραψε ιστορία με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

1992: Ξεκινάει το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ που διοργανώνεται από την ΕΣΑΚ. Μία από τις καινοτομίες του είναι η στατιστική σε όλους τους αγώνες.

1997: Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παρακολουθούν τη συναυλία των U2 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

2002: Η χειρότερη ναυτική τραγωδία στην Ιστορία της Σενεγάλης, όταν από ανατροπή του πλοίου «Τζούλα» χάνουν τη ζωή τους 1.863 άνθρωποι και διασώζονται μόλις 64.

2004: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο S13 με επίδοση 1:03.98 και ο Κωνσταντίνος Φίκας το αργυρό στα 50 μ. ελεύθερο S8 με 27.54 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

2008: Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Πολ Νιούμαν, βραβευμένος με Όσκαρ το 1986 για την ταινία «Το χρώμα του χρήματος».