Ο Καποδίστριας οργανώνει την πρώτη ταχυδρομική υπηρεσία στην Ελλάδα
Ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αναδιοργάνωση της κρατικής μηχανής καθώς και για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου της νέας πολιτείας.
Μία από αυτές ήταν η οργάνωση της πρώτης ταχυδρομικής υπηρεσίας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στις 24 Σεπτεμβρίου του 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας υπογράφει το ΙΖ’ ψήφισμα που εκδίδεται στον Πόρο Τροιζηνίας «περί συστάσεως τακτικής ταχυδρομικής συγκοινωνίας», ιδρύοντας «Ταχυδρομείον Γενικόν».
Με την πρωτοβουλία του αυτήν αποσκοπούσε κατ’ αρχάς στην κάλυψη των κρατικών αναγκών για επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες.
Με το ίδιο ψήφισμα συστήνονται τα πέντε πρώτα κεντρικά ταχυδρομεία «εις Άργος, εις Τριπολιτσάν, εις Επίδαυρον, εις Αίγιναν και εις Σύραν». Εννέα πεζοί και δεκαέξι έφιπποι ταχυδρόμοι συνέλεγαν την αλληλογραφία από την ύπαιθρο και τη διένειμαν στους παραλήπτες της.
Την ίδια μέρα διορίζεται ο Αλέξιος Λουκόπουλος ως πρώτος γενικός διευθυντής του Ταχυδρομείου της Ελλάδας, με υπογραφή του γραμματέα Επικράτειας Σπυρίδωνα Τρικούπη, «κατά το ψήφισμα υπ’ αρ. 6550 και κατά τας διατάξεις της κυβερνήσεως υπ’ αρ. 6557». Ο Αλέξιος Λουκόπουλος μαζί με τον Δημήτριο Περρούκα συνέταξαν τον πρώτο κανονισμό των Ταχυδρομείων που εκδόθηκε το 1828.
Εκατόν ενενήντα ένα χρόνια αργότερα, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αριθμούν 6.000 εργαζόμενους, 672 καταστήματα και 577 ταχυδρομικά πρακτορεία, ενώ η ΕΛΤΑ είναι η μακροβιότερη ελληνική εταιρεία.
Με μια ματιά…
622: Ολοκληρώνεται η Εγίρα, δηλαδή η μετοικεσία του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα, με αφορμή την αποκήρυξη των ιδεών του από τους συντοπίτες του, κατά το «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Αυτή η χρονιά αποτελεί το έτος 1 του μουσουλμανικού ημερολογίου.
1834: Αρχίζει στο Ναύπλιο η «Δίκη των Δικαστών» Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε θάνατο. Θα αθωωθούν πανηγυρικά από το δικαστήριο.
1845: Πεθαίνει ο Ανδρέας Λόντος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και «Φιλικός».
1869: «Μαύρη Παρασκευή» στις ΗΠΑ, μία από τις χειρότερες μέρες στην Ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. O Τζέι Γκουλντ και ο Τζέιμς Φισκ επιχειρούν να ελέγξουν την αγορά χρυσού, η κυβέρνηση την απελευθερώνει και ακολουθεί πανικός στη Γουόλ Στριτ, με κατακόρυφη πτώση στην τιμή του χρυσού.
1882: Γεννιέται ο Καρλ Ραπ, Γερμανός μηχανικός, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW.
1920: Πεθαίνει ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, Ρώσος κοσμηματοπώλης, γνωστός για τα ομώνυμα διαμαντένια αβγά.
1924: Γεννιέται η Βούλα Ζουμπουλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός.
1937: Γεννιέται ο Τάκης Λουκανίδης, ποδοσφαιριστής της Δόξας Δράμας και του Παναθηναϊκού, για πολλούς ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαιριστής.
1948: Ο Γιαπωνέζος μηχανικός Σοϊτσίρο Χόντα ιδρύει την εταιρεία Χόντα. Αρχικώς κατασκευάζει μοτοσικλέτες, στη συνέχεια όμως θα επεκταθεί και στα αυτοκίνητα.
1998: Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει ομόφωνα την ανακήρυξη της 24ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
2002: Η προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία Άνγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.
2004: Πεθαίνει η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Φρανσουάζ Κουαρέζ («Καλημέρα θλίψη»).