Η γέννηση του Στίβεν Κινγκ

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1947 γεννήθηκε στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ ο Στίβεν Κινγκ. Ο Αμερικανός συγγραφέας έγραψε τις πρώτες του ιστορίες ήδη στην ηλικία των επτά ετών.

Η γέννηση του Στίβεν Κινγκ

Στον κινηματογράφο παρακολουθούσε συχνά ταινίες επιστημονικής φαντασίας και φανταστικές ταινίες, απ' όπου προέρχεται και η προτίμησή του για τις ιστορίες τρόμου. Αν και αρχικά προσπάθησε να δουλέψει ως καθηγητής, τελικά η λογοτεχνία τον κέρδισε. Όλα ξεκίνησαν με το μυθιστόρημα «Κάρι». Όπως αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του, κατά το διάβασμά του θεώρησε το χειρόγραφο του «Κάρι» άσχημο και το πέταξε στα σκουπίδια. Εκεί το βρήκε η γυναίκα του, το ανέσυρε και τον προέτρεψε να το ολοκληρώσει. Ο Κινγκ το έκανε και το 1973 ο εκδοτικός οίκος Doubleday δέχτηκε να το κυκλοφορήσει. Λίγο αργότερα η New American Library απέκτησε τα δικαιώματα του βιβλίου για το ποσό-ρεκόρ των 400.000 δολαρίων.

Μετά από αυτήν την επιτυχία ο Κινγκ αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα του καθηγητή και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή. Έγραφε συνεχώς βιβλία θρίλερ, όπως τα «Cujo» και «IT» με το όνομά του. Ωστόσο, θέλοντας να μη «φορτώσει» το αναγνωστικό κοινό του με πολλά βιβλία σε λίγο χρονικό διάστημα, υιοθέτησε το ψευδώνυμο Ρίτσαρντ Μπάχμαν και εξέδωσε συνολικά επτά βιβλία με αυτό μέχρι το 2007. Το βιβλίο του που θεωρείται ίσως το πιο δημοφιλές και έγινε ταινία το 1980 ήταν το «The Shining», που στο σινεμά είχε πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον. Ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο του που έγινε ταινία είναι το «Misery», με την Κάθι Μπέιτς να κερδίζει βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της. Ξεχωριστή θέση στη συγγραφική του καριέρα κατέχει και το βιβλίο «The Green Mile» που εκδόθηκε το 1994 και πέντε χρόνια αργότερα πέρασε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς. Έχει γράψει επίσης και σενάρια για ταινίες και σειρές.

Στην προσωπική του ζωή είναι παντρεμένος από το 1971 με την επίσης συγγραφέα Τάμπιθα Κινγκ. Έχουν τρία παιδιά και παρά την τεράστια επιτυχία τους μένουν ακόμα στο Πόρτλαντ.

ME MIA MATIA...

480 π.Χ.: Ο στρατηγός του Ξέρξη, Μαρδόνιος, καταλαμβάνει την Αθήνα, την οποία βρίσκει έρημη κατοίκων και πυρπολεί την Ακρόπολη και την πόλη.

1939: Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αρμάντ Καλινέσκου δολοφονείται από μέλη της Σιδηράς Φρουράς.

1943: Αρχίζουν οι σφαγές των ανδρών της ιταλικής μεραρχίας Άκουι, που παραδόθηκαν στις γερμανικές αρχές της Κεφαλονιάς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Συνολικά θα χάσουν τη ζωή τους 5.000 στρατιωτικοί.

1949: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγγέλλει την υποτίμηση της δραχμής. Καθώς η χώρα εξέρχεται από μία καταστροφική δεκαετία (Κατοχή, Εμφύλιος Πόλεμος), το ελληνικό νόμισμα υποτιμάται ως προς το δολάριο κατά 33,3% και ως προς τη στερλίνα κατά 24,8%.

1964: Ο εισαγγελέας Στυλιανός Μπούτης ζητεί την προφυλάκιση ανώτατων στελεχών της Χωροφυλακής, με τις κατηγορίες της παράβασης καθήκοντος, της κατάχρησης εξουσίας, της άμεσης συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη.

1998: Πεθαίνει η ολυμπιονίκης αθλήτρια του στίβου Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ από ανακοπή σε ηλικία μόλις 39 ετών.

1999: Σεισμός 7,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ταϊβάν, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 2.300.

2011: Διαλύεται το συγκρότημα REM.

2018: Ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος δολοφονείται έξω από κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Ίωνας, Ιωνάς, Ίων, Ιωνία.