Φαίδων Ματθαίου: Ο «πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο Φαίδων Ματθαίου, αποκαλούμενος και «πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ.

Φαίδων Ματθαίου: Ο «πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και καταγόταν από οικογένεια με αθλητικές καταβολές. Ο πατέρας του ήταν ο Μάνθος Ματθαίου, πρόεδρος του Άρη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τον βομβαρδισμό από ιταλικά αεροπλάνα. Ασχολήθηκε με πολλά σπορ και ήταν πρωταγωνιστής σε όλα: πετοσφαίριση, πόλο, πινγκ πονγκ, τένις, σκοποβολή, ξιφασκία, αναβάτης σε αγώνες μοτοσυκλετών και ήταν μέλος των Εθνικών ομάδων μπάσκετ και κωπηλασίας.

Σε όλα τα αθλήματα ήταν αθλητής στον Άρη Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, συμμετείχε σε δύο Ολυμπιάδες σε δυο διαφορετικά αθλήματα: το 1948 στο Λονδίνο στην κωπηλασία και το 1952 στο Ελσίνκι στην καλαθοσφαίριση.

Στο μπάσκετ έκανε μεγάλη καριέρα ως παίκτης και προπονητής πάνω από 60 χρόνια, κατακτώντας πολλούς τίτλους. Αγωνιζόταν στη θέση του σέντερ. Ξεκίνησε από τον Άρη Θεσσαλονίκης το 1945 και το 1949 πήγε στον Παναθηναϊκό. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε 3 πρωταθλήματα Ελλάδας (1950, 1951, 1954). Το 1955, έπειτα από διαφωνία με τους συμπαίκτες του στον ΠΑΟ, αποχωρεί και εντάσσεται στον Πανιώνιο. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Σπόρτιγκ, επέστρεψε στον Πανιώνιο και αργότερα μεταγράφηκε στην ιταλική Βαρέζε, στην οποία αγωνίστηκε ως παίκτης, ενώ δούλεψε και ως προπονητής. Τελείωσε την καριέρα του στον Άρη. Φορούσε πάντα το νούμερο 1.

Το 1955 αγωνίστηκε με τον Άρη στο διεθνές τουρνουά του Βιαρέτζο κατακτώντας τη 2η θέση και ανακηρύχθηκε 1ος σκόρερ με 129 πόντους και πολυτιμότερος παίκτης. Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη, αφού την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ευρωπαϊκά Κύπελλα και τα διεθνή τουρνουά είχαν μεγάλη δημοσιότητα. Το όνομα του Ματθαίου έγινε γνωστό σε όλη την Ιταλία, ενώ εκτός από τον ιταλικό Τύπο, ρεπορτάζ για τον Ματθαίου είχαν ισπανικές και γαλλικές εφημερίδες. Χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο σπουδαίους Ευρωπαίους καλαθοσφαιριστές της εποχής του.

Αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδας σε 44 αγώνες και σημείωσε συνολικά 529 πόντους (μ.ό. 12). Έπαιξε στον πρώτο επίσημο αγώνα στην ιστορία της Εθνικής το 1949 στο Ευρωμπάσκετ της Αιγύπτου, στον αγώνα Ελλάδα - Ολλανδία 46-28 στις 15 Μαΐου 1949 στο Κάιρο. Ήταν επίσης προπονητής στον πρώτο αγώνα της Εθνικής Ελλάδας γυναικών.

Ως προπονητής έκανε επίσης μεγάλη καριέρα και πέρασε από τον πάγκο της Εθνικής ανδρών, Εθνικής γυναικών, Πανιωνίου, Περιστερίου, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού, Άρη (γυναίκες) και άλλων. Θεωρείται ο δημιουργός της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Άρη. Αλησμόνητος είναι ο τελικός των ξυρισμένων κεφαλιών, κατά τον οποίο ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ και προέτρεψε τους αθλητές του να κουρευτούν γουλί και να κερδίσουν τον τελικό του 1984, που όλοι πίστευαν ότι θα κερδίσει άνετα ο Άρης.

Με μια ματιά…

1176: Ο βυζαντινός στρατός, υπό τον αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ Κομνηνό, υφίσταται δεινή ήττα στο Μυριοκέφαλο της Μικράς Ασίας από τους Σελτζούκους Τούρκους του Κιλίτζ Αρσλάν.
1877: Ο εκλογικός νόμος ΧΜΗ επιβάλλει τη συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας σε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας και κατά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Με τον παραπάνω νόμο καταργείται κάθε τιμοκρατικός περιορισμός του εκλογικού δικαιώματος και περιορίζεται ο χρόνος ψηφοφορίας στη μία ημέρα. Τέλος, επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στις παραβάσεις που γίνονται στη διάρκεια των εκλογών.
1920: Ο Βασιλιάς των Ελλήνων Αλέξανδρος Α’ τραυματίζεται από δάγκωμα μαϊμούς, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το αγαπημένο του σκυλάκι από την επίθεση δύο μαϊμούδων στους Βασιλικούς Κήπους του Τατοΐου. Οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι το τραύμα του δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά λίγες μέρες αργότερα θα πάθει σηψαιμία και θα πεθάνει στις 12 Οκτωβρίου 1920, σε ηλικία 27 ετών.
1961: Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί της Άγκυρας εκτελούν τον Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέχθηκε το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής παροικίας στην Κωνσταντινούπολη.
1978: Αίγυπτος και Ισραήλ υπογράφουν τη συνθήκη ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ, την πρώτη ειρηνευτική συμφωνία του Ισραήλ με γειτονικό του κράτος.

1982: Πεθαίνει ο Μάνος Λοΐζος, σε ηλικία 45 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής του.
2000: Ο Λεωνίδας Σαμπάνης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.