Δεκαπέντε χρόνια από τη μοιραία πτήση του Κόλιν Μακ Ρέι

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2007 ο 39χρονος οδηγός αγώνων ράλι, Κόλιν Μακ Ρέι, σκοτώνεται όταν το ελικόπτερο το οποίο πιλοτάρει ο ίδιος συντρίβεται στην περιοχή Λάναρκ, σχεδόν μισό μίλι από το σπίτι του.

Δεκαπέντε χρόνια από τη μοιραία πτήση του Κόλιν Μακ Ρέι

Μαζί του σκοτώνονται ο 5χρονος γιος του, Τζόνι, με τον φίλο του, Μπεν Πορσέλι (6 ετών), και ο οικογενειακός φίλος Γκρέιμ Ντάνκαν (37 ετών). Το 1995 ο Μακ Ρέι έγινε ο πρώτος Βρετανός και ο νεότερος οδηγός που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, ενώ έχει 5 νίκες στο Ράλι Ακρόπολις (1996, 1998, 2000, 2001, 2002), τις περισσότερες από κάθε άλλον οδηγό.

Λίγο μετά τις 16:00 η παρέα επέστρεφε προς το Λάναρκ, υπό βροχή και σύννεφα σε κοντινή απόσταση από τη γη, όταν ξαφνικά ο ιδιοκτήτης και πιλότος του ελικοπτέρου έχασε τον έλεγχο μόλις 200 μέτρα μακριά από την οικία του, ένα περίφημο αρχοντικό του 17ου αιώνα, στο οποίο είχε επιστρέψει από το Μονακό για να μεγαλώσει τα παιδιά του. Το ελικόπτερο κατέπεσε σε δέντρα και η πυρκαγιά που ξέσπασε με την πρόσκρουση έδωσε άδοξο τέλος στις ζωές τεσσάρων νέων ανθρώπων, δύο εκ των οποίων ήταν αγοράκια. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πριν από το δυστύχημα ακούστηκαν ασυνήθιστοι θόρυβοι από τον κινητήρα, ενώ οι αρχές ενημερώθηκαν από τον Ντένις Λόρι, έναν αγρότη που έμενε στην περιοχή.

Η κηδεία του Κόλιν και του Τζόνι έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου 2007 στο κρεματόριο Daldowie κοντά στη Γλασκώβη, ενώ η τελετή έγινε από τον αιδεσιμότατο Τομ Χιούστον που πάντρεψε τους Μακ Ρέι και από τον αιδεσιμότατο Στίβεν Ριντ, εφημέριο στο σχολείο του Τζόνι. Το «Sittin’ On The Dock Of The Bay» του θρυλικού Ότις Ρέντινγκ ακούστηκε όταν οι συγγενείς μπήκαν στο παρεκκλήσι.

O Κόλιν Μακ Ρέι έγινε πολύ πιο γνωστός από την γκάμα των βιντεοπαιχνιδιών του με αποτέλεσμα να αποκτήσει περισσότερους οπαδούς. Η πρώτη κυκλοφορία ξεκίνησε το 1998 με τίτλο Colin McRae Rally και ακολούθησαν οι τίτλοι Colin McRae Rally 2.0, Colin McRae Rally 3, Colin McRae Rally 04, Colin McRae Rally 2005. Από τότε δεν κυκλοφόρησε τίτλος λόγω θανάτου του Μακ Ρέι. Πήρε την άδεια της οικογένειας του Κόλιν να συνεχιστεί αυτή η σειρά. Έτσι το 2007 τον Οκτώβριο κυκλοφόρησε μια καινούργια σειρά Colin McRae με το όνομα Colin McRae:DiRT το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα με τελευταίο το DiRT 2, δείχνοντας πως μπορεί να πέθανε στα αλήθεια, αλλά όχι στα βιντεοπαιχνίδια. Σύντομα μέσα στο 2010 η Codemasters ανακοίνωσε την κυκλοφορία του τρίτου CD από τη σειρά DiRT. Στο 2ο τρίμηνο του 2011 η Codemasters είχε έτοιμο το Colin McRae:DiRT 3. Η σειρά συνεχίστηκε το 2013 με την έκδοση για iPhone/iPad.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1934: Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.
1967: Ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακαλύπτει σημαντικό προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.
1979: Η Λόλα Νταϊφά αναλαμβάνει τις Δημόσιες Σχέσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τέτοια θέση σε ποδοσφαιρική ομάδα στην Ελλάδα και θα παραμείνει στο πόστο αυτό για τα επόμενα 10 χρόνια.
1991: Κάνει πρεμιέρα η τηλεοπτική σειρά «Λάμψη», η μακροβιότερη της ελληνικής τηλεόρασης.
1998: Πρεμιέρα στη φάση των ομίλων για τον Ολυμπιακό στην Πορτογαλία με αντίπαλο την Πόρτο. Το ημίχρονο τελειώνει 0-0. Στο 65' ο Ζάχοβιτς και στο 82' ο Ζαρντέλ κάνουν το 2-0 για τους γηπεδούχους, αλλά ο Ολυμπιακός με δύο γκολ στο 85' από τον Γιαννακόπουλο και στο 90' από τον Γκόγκιτς παίρνει την ισοπαλία 2-2.
2009: Η ΑΖ Άλκμααρ δίνει τον πρώτο αγώνα στην Ιστορία της για το Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη (1-0 ο Θρύλος) και ο Ολλανδός Ρόναλντ Κούμαν δημιουργεί ρεκόρ κοουτσάροντας την πέμπτη του ομάδα στη διοργάνωση, μετά τον Άγιαξ, την Μπενφίκα, την Αϊντχόφεν και τη Βαλένθια.
2014: Ιστορική νίκη του Ολυμπιακού στην πρεμιέρα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Κερδίζει 3-2 την πρωταθλήτρια Ισπανίας και φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία τρεις ημέρες πριν είχε κερδίσει 1-2 στο «Μπερναμπέου» τη Ρεάλ.