Όταν «έφυγε» ο Λαυρέντης…

Τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου 2019 ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έπαθε ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια του ύπνου του, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του, στον Πτελεό Μαγνησίας. Ο ταλαντούχος τραγουδιστής είχε χάσει ήδη τη ζωή του όταν το ΕΚΑΒ πήγε να τον παραλάβει.

Όταν «έφυγε» ο Λαυρέντης…

Η κηδεία του 62χρονου καλλιτέχνη έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου στο Κοιμητήριο Ζωγράφου όπου παρευρέθηκαν αρκετοί φίλοι και συνάδελφοί του αλλά και πλήθος κόσμου. Πέντε μέρες νωρίτερα, στις 6 Σεπτεμβρίου, είχε δώσει στον Βόλο την τελευταία του συναυλία, μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Ο θάνατος του Μαχαιρίτσα σκόρπισε θλίψη τόσο στον καλλιτεχνικό χώρο όσο και στον απλό κόσμο, καθώς τα τραγούδια του είχαν αγαπηθεί και πολλά από αυτά ακούγονται μέχρι σήμερα.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ένας Τσιτσάνης στον καιρό μας

Το 1983 έγραψε ιστορία με τους Τερμίτες, όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκίνησε η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτη και ερμηνευτή. Συνεργάστηκε δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Εmigre, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Ελισάβετ Καρατζόλη, Κίτρινα Ποδήλατα, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Μagic de Spell, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλιππος Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής και πολλοί άλλοι.

Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Μαχαιρίτσα, με την οποία απέκτησε μία κόρη. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν γνωστός φίλος του Παναθηναϊκού, ενώ παράλληλα υπήρξε και ιδρυτικό μέλος της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Ήταν δηλωμένος ψηφοφόρος του ΚΚΕ, με συμμετοχή στα φεστιβάλ της ΚΝΕ και συνείδηση της πολιτικής καταγωγής του από τον παππού του, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, εκτελεσμένο αγωνιστή.

ME MIA MATIA...

1776: Το Κογκρέσο μετονομάζει και επίσημα τις Ηνωμένες Αποικίες σε Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1850: Η Αμαλία, που εκτελεί χρέη αντιβασιλέα, αφού ο Όθων βρίσκεται στο εξωτερικό, διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές.

1917: Ανακοινώνεται ότι ο Βασιλικός Κήπος (νυν Εθνικός Κήπος) στην Αθήνα θα αποδοθεί στη χρήση του κοινού, αφού πρώτα γίνουν ορισμένες διαρρυθμίσεις.

1951: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου κατακτά τη σχετική πλειοψηφία (36,53%), αλλά κυβέρνηση θα σχηματίσει τελικά ο Νικόλαος Πλαστήρας (ΕΠΕΚ) με την υποστήριξη των Φιλελευθέρων (Σοφοκλής Βενιζέλος).

1971: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Ολλανδός γεωπόνος Πάουλ Κάιπερς, πρωτοπόρος των θερμοκηπίων στην Ελλάδα. Ήταν ευρύτερα γνωστός στην Ιεράπετρα της Κρήτης ως «ο Ολλανδός».

1972: ΕΣΣΔ - ΗΠΑ 51-50. Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χάνουν τον ολυμπιακό τίτλο στο μπάσκετ μετά από σερί 63 νικών.

1974: Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος καταθέτει μήνυση κατά των πρωτεργατών της απριλιανής χούντας, παρέχοντας έτσι τη νομική αφορμή για την ποινική δίωξή τους.

1982: Η Άννα Βερούλη κατακτά την πρώτη θέση στους πανευρωπαϊκούς αγώνες στίβου της Αθήνας με βολή στα 70,02 μ. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που ξεκίνησε το 1934. Στο ίδιο αγώνισμα η Σοφία Σακοράφα κατατάσσεται τρίτη.

1984: Ενοποιούνται η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και δημιουργείται η ΕΛΑΣ.

2009: Εγκαινιάζεται το μετρό του Ντουμπάι, το πρώτο αστικό δίκτυο τρένων στην Αραβία.