Η τραγωδία του Μονάχου
Τρομοκρατική ενέργεια, που στοιχειώνει ακόμη τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώθηκε την 5η Σεπτεμβρίου του 1972.
Τρομοκρατική ενέργεια, που στοιχειώνει ακόμη τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώθηκε την 5η Σεπτεμβρίου του 1972, στην ενδέκατη μέρα διεξαγωγής των αγώνων στο Μόναχο. Τις πρώτες πρωινές ώρες, οκτώ ένοπλοι της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» κατόρθωσαν να εισέλθουν στο Ολυμπιακό Χωριό, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Κατευθύνθηκαν στο κτίριο της ισραηλινής αποστολής και αφού σκότωσαν έναν προπονητή και έναν αρσιβαρίστα, συνέλαβαν εννιά ομήρους, ενώ οι υπόλοιποι αθλητές και συνοδοί κατάφεραν να διαφύγουν.
Για να απελευθερώσουν τους ομήρους, οι τρομοκράτες ζήτησαν από τις κυβερνήσεις της τότε Δυτικής Γερμανίας και του Ισραήλ την απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων που κρατούνταν από τους Ισραηλινούς, την αποφυλάκιση των Γερμανών τρομοκρατών Αντρέας Μπάαντερ και Ούλρικε Μάινχοφ καθώς και την ασφαλή διαφυγή των ιδίων από τη Δυτική Γερμανία. Τα αιτήματά τους δεν έγιναν δεκτά, τόσο από τον Γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ όσο και από την Ισραηλινή πρωθυπουργό Γκόλντα Μέιρ. Οι Γερμανοί, πάντως, προσφέρθηκαν να δώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στους απαγωγείς για να απελευθερώσουν τους ομήρους ή να τους αντικαταστήσουν με Γερμανούς πολίτες. Οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες αρνήθηκαν την προσφορά και επέμειναν στους όρους τους.
Οι γερμανικές αρχές, αφού αρνήθηκαν τη συνεργασία των Ισραηλινών, εκπόνησαν ένα σχέδιο, με στόχο να εγκλωβίσουν τους τρομοκράτες σε ένα κοντινό αεροδρόμιο, πείθοντάς τους ότι θα τους αφήσουν να διαφύγουν. Το σχέδιο, όμως, απέτυχε παταγωδώς. Αργά το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί σκοπευτές που είχαν κατακλύσει το αεροδρόμιο άνοιξαν πυρ και τότε οι τρομοκράτες σκότωσαν και τους εννιά ομήρους. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών τον θάνατο βρήκαν, επίσης, οι πέντε από τους οκτώ Άραβες τρομοκράτες (οι τρεις συνελήφθησαν) και ένας Γερμανός αστυνομικός. Συνολικά η τρομοκρατική ενέργεια του Μονάχου κόστισε δεκαεπτά ανθρώπινες ζωές.
Πολλοί υποστήριξαν ότι με τόσους νεκρούς επιβαλλόταν να σταματήσει η διοργάνωση, η ΔΟΕ όμως αποφάσισε ότι η ζωή έπρεπε να συνεχιστεί και οι αθλητές να φορέσουν και πάλι τις φόρμες τους. Την επόμενη μέρα, στην τελετή-φόρο τιμής για τους νεκρούς, 80.000 κόσμου βρέθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1899: Δημοτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Νέος δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Σπύρος Μερκούρης. Οι εκλογές στιγματίζονται από σοβαρά επεισόδια με νεκρούς.
1905: Λήγει ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος, με την υπογραφή της συνθήκης του Πόρτσμουθ στο Νιου Χαμσάιρ.
1931: Ο τερματοφύλακας της Σέλτικ, Τζον Τόμπσον, χάνει τη ζωή του έπειτα από εσκεμμένο χτύπημα του επιθετικού της Ρέιντζερς, Σαμ Ίνγκλις.
1946: Γεννιέται ο Βρετανός τραγουδιστής των Queen, Φρέντι Μέρκιουρι.
1967: Δολοφονείται με ριπή όπλου από όργανα της χούντας ο γραμματέας Επταλόφου των Λαμπράκηδων, Γιάννης Χαλκίδης.
1970: Ο Γιόχεν Ριντ σκοτώνεται στα δοκιμαστικά του ιταλικού γκραν πρι της Φόρμουλα 1 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1970.
1986: Αεροπειρατεία με 20 νεκρούς σε αεροσκάφος της Πανάμ λαμβάνει χώρα στο Καράτσι του Πακιστάν.
1996: Θεμελιώνεται το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα.
1997: «Αθήνα» αναφωνεί ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ανοίγοντας τον φάκελο στη Λωζάνη για την πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
1998: Η Κύπρος πετυχαίνει τη μεγαλύτερη νίκη της ποδοσφαιρικής Ιστορίας της κερδίζοντας 3-2 την Ισπανία στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των προκριματικών του Γιούρο 2000. Μετά τον αγώνα ο προπονητής των Ισπανών, Χαβιέρ Κλεμέντε, παραιτείται.
2001: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με το εκκωφαντικό 10-0 την Καλαμάτα στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας.
2002: Παραδίδεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο Δημήτριος Κουφοντίνας, ο οποίος ήταν συνεργός στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».
2006: Πεθαίνει από εγκεφαλική αιμορραγία ο παλαιστής Απόστολος Σουγκλάκος σε ηλικία 56 ετών. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τους αγώνες κατς που έδωσε στη δεκαετία του ’80 αλλά και τη συμμετοχή του σε κινηματογραφικές ταινίες.
2011: Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ανακοινώνει την οριστική αποχώρηση της οικογενείας του από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός μετά από 32 χρόνια. Μαζί του αποχωρούν και έξι μέλη του ΔΣ.
2016: Ο αστεροειδής «17473», ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1991, τη χρονιά θανάτου του Φρέντι Μέρκιουρι, ονομάζεται «17473 Φρέντι Μέρκιουρι» από τη Διεθνή Αστρονομική Έκθεση. H ονοματοδοσία του αστεροειδούς γίνεται γνωστή από τον κιθαρίστα των Oueen και αστροφυσικό Μπράιαν Μέι, στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ελβετία.
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: Ζαχαρίας, Ζαχαρένια, Ζαχάρω, Ελισάβετ, Ζαμπέτης, Ζαμπέτα.