Η τελευταία συναυλία των Beatles δεν ήταν όπως θα 'πρεπε να είναι

Σαν σήμερα, στις 29 Αυγούστου του 1966, οι θρυλικοί Beatles δίνουν τη τελευταία τους συναυλία στο Κάντλστικ Παρκ στην Καλιφόρνια.

Η τελευταία συναυλία των Beatles δεν ήταν όπως θα 'πρεπε να είναι

Ο χώρος του Κάντλστικ Παρκ ήταν εκείνη την περίοδο η έδρα της ομάδας μπέιζμπολ των Σαν Φρανσίσκο Τζάιαντς και η χωρητικότητα του γηπέδου ήταν για 42.500 άτομα. Τα εισιτήρια που πωλήθηκαν ήταν μόλις 25.000. Οι πολλές κενές θέσεις άφησαν και πολλά ερωτήματα σχετικά με την περιορισμένη προσέλευση του κοινού στον χώρο της συναυλίας. Η ερμηνεία που δόθηκε αργότερα ήταν ότι δεν έγινε sold out, λόγω μίας δήλωσης του Τζον Λένον. Tο ίδιο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια περιοδείας του συγκροτήματος στην Αμερική, είχε δηλώσει στην «Evening Standard» του Λονδίνου ότι οι Beatles είναι πιο διάσημοι από τον Ιησού, προκαλώντας κατακραυγή και θύελλα αντιδράσεων.

Τοπικός ραδιοσταθμός στην Αμερική σκηνοθέτησε τη δημόσια καταδίκη του «βλάσφημου» Λένον, παραδίδοντας (εικονικά) στην πυρά όλους τους δίσκους των Beatles. Η κατακραυγή εντάθηκε όταν ο ΜακΚάρτνεϊ παραδέχθηκε στην τηλεόραση ότι έχει κάνει χρήση LSD. Τίποτα όμως δεν μπορούσε να σκιάσει την ακατάλυτη σχέση λατρείας ανάμεσα στους Beatles και το κοινό τους. Το περίφημο «Philadelphia Concert» στις 16 Αυγούστου έφερε δάκρυα ευτυχίας και παραλήρημα ηδονής στους χιλιάδες θεατές.

Το συγκρότημα εμφανίστηκε στη σκηνή -που βρισκόταν ακριβώς πίσω από τη δεύτερη βάση του γηπέδου, έχοντας πέντε μέτρα ύψος και περίφραξη τουλάχιστον 4 μέτρων ύψους- ακριβώς στις 20.00, δίνοντας την ευκαιρία στον συγκεντρωμένο κόσμο να ακούσει ένα πλούσιο ρεπερτόριο από τις πιο γνωστές και αγαπημένες επιτυχίες του επιτυχημένου συγκροτήματος, που η φήμη του είχε κατορθώσει να εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Το τραγούδι «Long Tall Sally», ήταν αυτό που έκλεισε την τελευταία συναυλία των Beatles, αφήνοντας στο κοινό μια γλυκόπικρη αίσθηση δεδομένου του τεταμένου κλίματος.

Πρόσφατα, ήρθε επίσης στο φως της δημοσιότητας μια αδημοσίευτη φωτογραφία από την τελευταία συναυλία των Beatles, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «δώρο» του Πολ Μακ Κάρντεϊ στους θαυμαστές των «Σκαθαριών» ανά τον κόσμο. Στη φωτογραφία που βλέπετε απεικονίζονται τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος να περπατούν προς τον χώρο της συναυλίας, συνοδεία αστυνομικών. Τη λήψη πραγματοποίησε ο φωτογράφος Τζιμ Μάρσαλ, ο μοναδικός φωτογράφος που είχε την αποκλειστική άδεια να απαθανατίσει τα «Σκαθάρια» στη συναυλία του 1966.

Η ιστορία των Beatles είχε φτάσεις στο τέλος της. Αιτίες ήταν οι εσωτερικές διαμάχες, οι συγκρούσεις, οι ανταγωνισμοί και το αγκάθι που ακούει στο όνομα Γιόκο Όνο, η οποία είχε εισβάλει το 1966 στη ζωή του Τζον Λένον. Μετά, ακολούθησαν άλλα τέσσερα χρόνια καριέρας μέχρι και τον Μάιο του 1970, όταν διαλύθηκαν επίσημα και το κάθε ένα από τα τέσσερα μέλη ακολούθησε σόλο καριέρα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1824: Καταναυμαχείται ο τουρκικός στόλος απ’ τον Ανδρέα Μιαούλη στον Γέροντα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη ναυτική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας (Η ναυμαχία του Γέροντα).
1842: Υπογράφεται η Συνθήκη του Νανκίνγκ μεταξύ Μ. Βρετανίας και Κίνας, που θέτει τέλος στον Α’ Πόλεμο του Οπίου. Με τη συνθήκη επιβεβαιώνεται η παραχώρηση του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία.
1885: Ο Γκότλιμπ Ντέιλμερ πατεντάρει την πρώτη μοτοσικλέτα.
1912: Η Ελληνική Αεροπορία θρηνεί τον πρώτο νεκρό, τον Αλέξανδρο Καραμανλάκη, το αεροπλάνο του οποίου συντρίβεται στον Κορινθιακό Κόλπο.
1924: Το αερόστατο «Γκραφ Ζέππελιν» ολοκληρώνει το ιστορικό του ταξίδι γύρω από τον κόσμο όταν φτάνει στο Λέικ Χερστ της Νέας Υόρκης. Το ταξίδι ξεκίνησε το πρωί της 8/8 από το Λέικ Χερστ και διήρκεσε 21 μέρες, 7 ώρες και 26 λεπτά.
1947: Πεθαίνει ο θρυλικός ταυρομάχος Manolete σε ηλικία 30 ετών από θανάσιμο τραύμα που είχε δεχθεί την προηγούμενη μέρα στο Linares της Ισπανίας.
1949: Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα. Το Βίτσι «πέφτει» στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού από τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού (ΔΣΕ) που το υπερασπίζονται.
1962: Εγκαινιάζεται η νέα μεγάλη οδική αρτηρία της χώρας, η εθνική Αθηνών - Λαμίας, από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
1987: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Σούπερ Καπ, κερδίζοντας στον τελικό τον ΟΦΗ με 1-0 και σκόρερ τον Πέτρο Ξανθόπουλο (65').
1990: Πεθαίνει ο Ανδρέας Βαρίκας σε ηλικία 45 ετών. Ο Πανιώνιος, τιμώντας τη μνήμη του φιλάθλου και παράγοντά του, διοργανώνει κάθε χρόνο ένα τουρνουά μπάσκετ με το όνομά του.
1992: Ο κυπελλούχος Ολυμπιακός κατακτά το Σούπερ Καπ, κερδίζοντας στον τελικό την πρωταθλήτρια ΑΕΚ με σκορ 3-1
1999: Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη που ξεκίνησε στις 20 του ίδιου μήνα. Την τελευταία ημέρα των αγώνων ο Κώστας Γκατσιούδης κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό με 89,18.
2003: Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου οχήματος σε Τζαμί της ιερής πόλης του Ιράκ Νατζάφ.
2004: Λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η Ελλάδα κατακτά 16 μετάλλια.
2008: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «OLE!Sports», της πρώτης αθλητικής free press εφημερίδας.