Η καταστροφή της Σμύρνης

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια της καταστροφής και τον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και της στάσης που κράτησε η ελληνική ηγεσία της Σμύρνης.

Η καταστροφή της Σμύρνης

Στις 26 Αυγούστου 1922 (με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε) τα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη. Στις 11.00 εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού εισέρχεται στη Σμύρνη, ενώ τις βραδινές ώρες φτάνει και μία μεραρχία πεζικού. Οι Τούρκοι πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε σφαγές του ελληνικού πληθυσμού της. Μεταξύ των σφαγιασθέντων είναι και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος.

Η πυρκαγιά θα συνεχιστεί έως τις 3 Σεπτεμβρίου, μεταβάλλοντας την πόλη σε σωρό ερειπίων.
Πρόσφυγες από τη Σμύρνη αναφέρουν ότι οι Τούρκοι στρατιώτες σκότωναν αδιακρίτως με πολυβόλα. Ταυτόχρονα, λίγοι Αμερικανοί παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια. Η πόλη εξαφανίστηκε, καθώς από την πυρκαγιά διασώθηκαν μόνο η τουρκική και η εβραϊκή συνοικία.

Οι σφαγές κατά Ελλήνων και Αρμενίων από τους Τούρκους έκαναν τον Αμερικανό πρόξενο στη Σμύρνη, Τζορτζ Χόρτον, να γράψει: «Ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου απ’ τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι άνηκα στο ανθρώπινο γένος».

Σύμφωνα με τον Γερμανό ιστορικό, καθηγητή Ιστορίας και ειδικό σε θέματα Ελλάδας και Κύπρου, Χάιντς Α. Ρίχτερ, «οι δύο βασικοί υπαίτιοι για τις θηριωδίες που ακολούθησαν την κατάληψη της Σμύρνης από τους Τούρκους είναι ο Βαλής της πόλης, ο στρατηγός Νουρεντίν Πασάς, και ο αρχιστράτηγός του, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος ήταν εκείνος που τον διόρισε σε αυτήν τη θέση.

Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια της καταστροφής και τον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και της στάσης που κράτησε η ελληνική ηγεσία της Σμύρνης. Περίεργος ήταν και ο ρόλος των συμμάχων μας.

Συνολικά η Μικρασιατική Εκστρατεία είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες από ελληνικής πλευράς. Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς.

Με μια ματιά…

479 π.Χ.: Η Μάχη των Πλαταιών. Οι Έλληνες, με αρχηγό τον Σπαρτιάτη Παυσανία, νικούν σε αποφασιστική μάχη τον περσικό στρατό του Μαρδόνιου.
1813: Ο Μέγας Ναπολέων, ηγούμενος στρατού 130.000 ανδρών, νικά στη μάχη της Δρέσδης τον συμμαχικό στρατό Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων, που αριθμεί 200.000 άτομα. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που συμμετέχει στη μάχη στο πλευρό των συμμάχων, τραυματίζεται και χάνει το δεξί χέρι του.
1829: Οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.
1859: Ο Έντουιν Ντρέικ, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ, πραγματοποιεί την πρώτη γεώτρηση για την ανεύρεση πετρελαίου στην περιοχή της Πενσιλβάνια.

1909: Γεννιέται ο Νίκος Τσιφόρος, Έλληνας δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης.
1909: Γεννιέται επίσης ο Λέστερ Γιανγκ, Αμερικανός σαξοφωνίστας, κορυφαία προσωπικότητα στον χώρο της τζαζ.

1942: Η όπερα «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Παρουσιάζεται στο θέατρο Παρκ της Πλατείας Κλαυθμώνος, με τη 19χρονη Μαρία Καλογεροπούλου (μετέπειτα Μαρία Κάλλας) στον κεντρικό ρόλο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σώτου Βασιλειάδη.

1955: Εκδίδεται για πρώτη φορά το «Guinness Book of World Records».
1990: Πεθαίνει ο Στίβι Ρέι Βον, Αμερικανός κιθαρίστας του μπλουζ.

2001: Πεθαίνει ο Μιχάλης Δερτούζος, Έλληνας γκουρού της πληροφορικής, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
2005: Πεθαίνει ο Γιώργος Μουζάκης, Έλληνας τρομπετίστας και συνθέτης ελαφράς μουσικής. Συνέθεσε περισσότερα από 450 τραγούδια και ανάμεσά τους τον ύμνο της ομάδας του Παναθηναϊκού «Σύλλογος μεγάλος...», τους στίχους του οποίου έγραψε με τον Γιώργο Οικονομίδη και τραγούδησε ο Γιάννης Βογιατζής. Όπως έλεγε ο ίδιος, η στιγμή της έμπνευσής του ήταν η νίκη του ΠΑΟ επί της ΑΕ Παγκρατίου με 4-1, από την οποία είχε μεταπηδήσει στον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Νεμπίδης.

2008: Ολοκληρώνεται η εξαγορά της NetMed N.V. και της Intervision (Services) B.V., που ελέγχουν τον πάροχο των δορυφορικών υπηρεσιών Nova, από τη Forthnet έναντι καταβολής συνολικού ανταλλάγματος 491.653.113 ευρώ. Τα 6 συνδρομητικά αθλητικά κανάλια έχουν ήδη μετονομαστεί από Supersport σε Novasport, ενώ τα Filmnet 1,2,3 σε Nova Cinema.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110