Η «γέννηση» του ελληνικού Mini Cooper

Στις 26 Αυγούστου του 1959 έκανε την εμφάνισή του το θρυλικό Mini Cooper.

Η «γέννηση» του ελληνικού Mini Cooper

Στις 26 Αυγούστου του 1959 έκανε την εμφάνισή του το θρυλικό Μini Cooper. Η κρίση στο Σουέζ το 1956 προκαλεί άνοδο των τιμών του πετρελαίου και η ανάγκη για ένα μικρό και φθηνό τετραθέσιο αυτοκίνητο είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Έτσι, ο Έλληνας μηχανικός Αλέξανδρος Άρνολντ Ισιγώνης σχεδίασε το Mini Cooper, το οποίο παρέπεμπε σε ένα λιτό και πολύ απλό αυτοκίνητο, το οποίο μάλιστα δεν είχε ραδιόφωνο και αξεσουάρ, καθότι o δημιουργός του πίστευε ότι αποσπούν την προσοχή του οδηγού.

Αμέσως το διαχρονικό μοντέλο άνοιξε τα φτερά του παγκοσμίως και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έγινε μπεστ σέλερ, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των οδηγών. Συγκεκριμένα, το πρώτο μοντέλο ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια πωλήσεις, συγκαταλέγοντας τον Ισιγώνη στο πάνθεον των σχεδιαστών του 20ού αιώνα.

Πριν από την επαναστατική του εφεύρεση ο Ισιγώνης είχε καταφέρει να κάνει γνωστό το όνομά του στο ευρύ κοινό. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου επανήλθε στη σχεδίαση αυτοκινήτων και το 1948 παρουσίασε το μοντέλο Μοσκίτο, το οποίο έκλεψε τις εντυπώσεις, αφού η παραγωγή του σταμάτησε μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια. Ήταν ένα αυτοκίνητο κομμένο και ραμμένο για την ανερχόμενη τότε εργατική τάξη, που συνδύαζε τη χαμηλή τιμή με τις ανέσεις ενός ακριβού αυτοκινήτου. Η συνέχεια τον βρήκε να αλλάζει διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες μέχρι να στεριώσει στην BMC, μέσω της οποίας κατόρθωσε να δημιουργήσει το Mini Cooper. Το Mini, σύμβολο της νεανικής ανεξαρτησίας, κυκλοφορεί έως το 2000 με βελτιώσεις και παραλλαγές και έκτοτε ως Νέο Mini από την BMW.

To 1961 o Ισιγώνης από τη θέση του τεχνικού διευθυντή της BMC παρουσιάζει το νέο του δημιούργημα, το Morris 1100 ή Austin 1100, που σημείωσε και αυτό εμπορική επιτυχία. Ο «Έλληνας Θεός», όπως ήταν το παρατσούκλι του, χρίστηκε σερ από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 1969 και δύο χρόνια αργότερα συνταξιοδοτήθηκε. Έφυγε από τη ζωή στις 2 Οκτωβρίου 1988.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1346: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κανόνι σε μάχη. Το κατέχουν οι Άγγλοι του Εδουάρδου Γ’, που τους βοηθά να νικήσουν τις δυνάμεις του Γάλλου βασιλιά Φίλιππου ΣΤ’ στη Μάχη του Κλεσί.

1740: Γεννιέται ο Ζοζέφ Μισέλ Μονγκολφιέ, Γάλλος εφευρέτης του αερόστατου, μαζί με τον αδελφό του, Ζακ.

1789: Εγκρίνεται από την Εθνοσυνέλευση στις Βερσαλλίες η Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη.

1920: Οι Αμερικανίδες εξασφαλίζουν το δικαίωμα της ψήφου με τη 19η τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

1923: Η Ελλάδα επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης με νομοθετικό διάταγμα.

1968: Οι Beatles κυκλοφορούν το «Hey Jude», το πρώτο τραγούδι τους με τη δική τους δισκογραφική εταιρεία Apple.

1986: Μία πρωτοφανής τραγωδία συγκλονίζει το Καμερούν, καθώς 1.700 άτομα χάνουν τη ζωή τους από τα τοξικά αέρια που εκλύονται από την ηφαιστειακή λίμνη του Νίος.

1989: Η εθνική ομάδα Παίδων κατακτά το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μπάσκετ, καθώς νικά στην Κουένκα της Ισπανίας τη Γιουγκοσλαβία με 81-79.

2001: Ο Νίκος Κακλαμανάκης τερματίζει πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral που διεξάγεται στη Βάρκιζα, κατακτώντας για τρίτη φορά τον τίτλο.

2003: Ο μεγάλος Ελληνοαμερικανός τενίστας Πιτ Σάμπρας ανακοινώνει το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας.

2015: Δύο Αμερικανοί δημοσιογράφοι πυροβολούνται και σκοτώνονται από έναν δυσαρεστημένο πρώην συνεργάτη τους, ενώ πραγματοποιούσαν ζωντανό ρεπορτάζ στη Βιρτζίνια.