Η ανακάλυψη της «Πομπηίας του Αιγαίου» το 1969

Στις 19 Αυγούστου του 1969 μια ολόκληρη πόλη, κατεστραμμένη και θαμμένη από έκρηξη ηφαιστείου το 1530 π.Χ., ανακαλύπτεται στη Σαντορίνη.

Η ανακάλυψη της «Πομπηίας του Αιγαίου» το 1969

Στις 19 Αυγούστου του 1969 μια ολόκληρη πόλη, κατεστραμμένη και θαμμένη από έκρηξη ηφαιστείου το 1530 π.Χ., ανακαλύπτεται στη Σαντορίνη. Πολλά σπίτια ήταν τελείως ανέπαφα, ενώ τα σημαντικότερα ευρήματα ρίχνουν φως στον Μινωικό Πολιτισμό.

Έχοντας την πρώτη «συγκομιδή» ευρημάτων, ο έφορος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου Κρήτης, Σπυρίδων Μαρινάτος, πηγαίνει στην Αθήνα και κάνει τις αρχικές ανακοινώσεις. Όμως ο καθηγητής ναυπηγικής και ωκεανογραφίας James Mavor ήταν ασυγκράτητος.

Επιστρέφοντας στη Βοστώνη, ανακοινώνει θριαμβικά τη μεγάλη ανακάλυψη. Καθώς είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι πλατωνικοί διάλογοι («Τίμαιος» και «Κριτίας») περί «Ατλαντίδας» αποτυπώνουν μια αδιάψευστη ιστορική αλήθεια, εξάπτει τη φαντασία των συμπατριωτών του. Την επόμενη μέρα ο αμερικανικός τύπος οργίασε. «Η Χαμένη Ατλαντίδα Βρέθηκε» και «Πόλη θαμμένη για 3.400 χρόνια, αποκαλύφθηκε από επιστήμονες» ήταν οι πιο χαρακτηριστικοί τίτλοι.

«Ήταν η ράθυμη και ανόητη εποχή της μεταπολεμικής νηνεμίας, έτσι ο Τύπος διόγκωνε τα αποτελέσματα. Κάθε χρόνο ανακαλύπτονταν ντουζίνες θαμμένων πόλεων, αλλά ο συνδυασμός της Ατλαντίδας με την Πομπηία την έκαναν (σ.σ. την προϊστορική πόλη του Ακρωτηρίου) να μοιάζει ξεχωριστή –που όντως ήταν, αλλά όχι με τους όρους του Τύπου», σημείωνε πικρόχολα η Vermeule.

Κι ενώ τα ευρήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, πραγματοποιείται ένα παγκόσμιας εμβέλειας επιστημονικό γεγονός, από τα πρώτα που έθεσαν τις βάσεις της «Διεπιστημονικότητας». Πρόκειται για το συνέδριο «Το ηφαίστειο της Θήρας και ο κόσμος του Αιγαίου» που πραγματοποιήθηκε εν πλω, στο σκάφος «Κνωσός».

Την τέταρτη χρονιά των ανασκαφών τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά, καθώς έρχονται στο φως οι διασημότερες τοιχογραφίες. Λίγο αργότερα όλοι μένουν έκθαμβοι μπροστά στο θέαμα που έμελλε να ταυτιστεί με το Ακρωτήρι. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Μαρινάτος στους δημοσιογράφους στις 25 Νοεμβρίου 1970, ότι μόλις ανακάλυψε την περίφημη «Τοιχογραφία της Άνοιξης».


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
1923: Η αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα της Συνέλευσης των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα.
1960: Η Σοβιετική Ένωση στέλνει στο διάστημα το «Σπούτνικ 5» με επιβάτες τους σκύλους Μπέλκα και Στρέλκα, 40 ποντίκια, 2 αρουραίους και πολλά φυτά. Το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη την επόμενη μέρα με όλα τα ζώα σώα.
1974: Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο, Ρότζερ Ντέιβις, δολοφονείται κατά τη διάρκεια αντιαμερικανικών διαδηλώσεων έναν μήνα μετά την τουρκική εισβολή.
1980: Η Ελλάδα επανέρχεται στο ΝΑΤΟ, με ανοιχτό το θέμα του Αιγαίου.
1991: Πραξικόπημα με πρωταγωνιστές σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές ανατρέπει τον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
1993: Ο Σεργκέι Μπούμπκα κερδίζει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στο επί κοντώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στη Στουτγκάρδη
1995: Ο Μάικ Τάισον κερδίζει τον Πίτερ Μακ Νίλι σε έναν αγώνα που κράτησε 89 δευτερόλεπτα. Είναι ο πρώτος αγώνας του Τάισον αφότου βγήκε από τη φυλακή, όπου παρέμεινε 3 χρόνια καταδικασμένος για βιασμό
2001: Με τη νίκη του στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας ο Μίχαελ Σουμάχερ εξασφαλίζει τον τίτλο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Αλέν Προστ με 51 νίκες σε Γκραν Πρι και 4 παγκόσμιους τίτλους.
2002: Νεκρός από σφαίρες βρίσκεται στο σπίτι του στη Βαγδάτη ο αρχηγός της παλαιστινιακής οργάνωσης Φατάχ, Αμπού Νιντάλ. Ο θάνατος του «άσπονδου εχθρού» του Γιασέρ Αραφάτ φαίνεται πως οφείλεται σε αυτοκτονία.
2016: Η Κατερίνα Στεφανίδη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του επί κοντώ γυναικών των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο με επίδοση 4,85 μ.
2021: Το ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 που διεξάγεται στην πόλη Ναϊρόμπι της Κένυας κατακτά η 18χρονη Ελληνίδα Ελίνα Τζένγκο με βολή στα 59,60 μέτρα. Νικήτρια στον αγώνα η Αντριάνα Βιλάγκος (Σερβία) με 61,46 μ.