Ο Τάσος Ισαάκ θα ήταν σήμερα 50...

Σαν σήμερα το 1996 έποικοι και αστυνομικοί του ψευδοκράτους ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 24χρονο Τάσο Ισαάκ.

Ο Τάσος Ισαάκ θα ήταν σήμερα 50...

Διεθνής διαμαρτυρία μοτοσικλετιστών για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία βάφτηκε στο αίμα, όταν έποικοι και αστυνομικοί του ψευδοκράτους ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον 24χρονο Τάσο Ισαάκ. Το περιστατικό συνέβη τις πρώτες απογευματινές ώρες της 11ης Αυγούστου 1996 εντός της «Πράσινης Γραμμής» στην περιοχή της Δερύνειας, νότια της Αμμοχώστου.

Στις 2 Αυγούστου 1996 περίπου 200 μοτοσικλετιστές από 12 ευρωπαϊκές χώρες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών και οργάνωσαν μοτοπορεία από το Βερολίνο (τελευταία διηρημένη πόλη της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Λευκωσίας) έως την κατεχόμενη Κερύνεια, με αφορμή την 22η επέτειο από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο. Μία ομάδα μοτοσικλετιστών αποφάσισε να συνεχίσει τη μοτοπορεία προς τα Κατεχόμενα. Ένας από αυτούς ήταν και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ. Από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, τη λεγόμενη «Πράσινη Γραμμή», καθώς η κυπριακή αστυνομία απέτυχε να τους αναχαιτίσει. Την ίδια ώρα, στην επονομαζόμενη «γραμμή Αττίλα», είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και πολλοί οπαδοί της εθνικιστικής οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι», που είχαν καταφτάσει από την Τουρκία.

Ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν καταδιωκόμενο φίλο του, εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς τους ψευδοκράτους. Δύο Ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), δεν κατάφεραν να τον αποσπάσουν από τα χέρια των μαινόμενων Τουρκοκυπρίων. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε με πάνδημο τρόπο στις 14 Αυγούστου. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του, που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Μετά την κηδεία ο οργισμένος εξάδελφός του Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, προσπάθησε να αφαιρέσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής», για να πέσει νεκρός από πυρά που προήλθαν από τα Κατεχόμενα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1934: Φτάνουν στην ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ οι πρώτοι πολιτικοί κρατούμενοι.

1953: Ο 17χρονος Κώστας Πολυχρονίου μεταγράφεται στον Ολυμπιακό. Τέσσερα χρόνια μετά, στις 5/5/1957, θα κάνει το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα, με την οποία θα αγωνιστεί 27 φορές.

1971: Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. με 10.6 στο 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Ελσίνκι. Την πρώτη θέση κατακτά ο Σοβιετικός Βαλερί Μπορζόφ με 10.3.

1982: Εκρήγνυται βόμβα στην πτήση 830 της Pan Am στη διαδρομή από το Τόκιο προς τη Χονολουλού, σκοτώνοντας έναν επιβάτη και τραυματίζοντας άλλους 16.

1990: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους έξι από τους επτά κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Νίκο Αθανασόπουλο.

1999: Διεξάγεται ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων Νότιας και Βόρειας Κορέας. Είναι η πρώτη συνάντηση των δύο χωρών σε αθλητικό επίπεδο.

1999: Ο Γρηγόρης Γεωργάτος μεταγράφεται στην Ίντερ έναντι του ποσού των 2,5 δισ. δραχμών.

2011: «Χωρίς ευρωομόλογα η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει» υποστηρίζει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

2016: Τα Νησιά Φίτζι γράφουν ιστορία κατακτώντας το πρώτο τους ολυμπιακό μετάλλιο, που είναι μάλιστα και χρυσό (στο ράγκμπι).