Η πρώτη σαμπάνια ήταν του Ντομ Περινιόν
Σαν σήμερα το 1693 ο καλόγερος Ντομ Περινιόν παρασκευάζει την πρώτη σαμπάνια σε μοναστήρι βενεδικτίνων στο Οτβιγέ της Καμπανίας.
Ο όρος σαμπάνια είναι η κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης για τον αφρώδη οίνο που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία. Οι ρίζες της βρίσκονται πίσω στον 17ο αιώνα και πατέρας της θεωρείται ο βενεδικτίνος μοναχός Ντομ Πιέρ Περινιόν (1639-1715), υπεύθυνος για την κάβα του Αβαείου του Οτβιλιέ, όπου εκείνη την εποχή παράγονταν τα πιο ονομαστά κρασιά της χώρας.
Από παλιά είχε παρατηρηθεί ότι -για αδιευκρίνιστους τότε λόγους- ορισμένα γλυκά, κυρίως, κρασιά περιείχαν τις γνωστές φυσαλίδες της σαμπάνιας, που προσέδιδαν μία ξεχωριστή γεύση στο ποτό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτές οφείλονται στο διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης αλκοολικής ζύμωσης στο μπουκάλι, μετά την εμφιάλωση του κρασιού.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Ο Περινιόν ήταν ο άνθρωπος που μελέτησε και συστηματοποίησε τη διαδικασία αυτή, δημιουργώντας την πρώτη σαμπάνια στις 4 Αυγούστου 1693. Επιπλέον, καθιέρωσε την επιλογή ποικιλιών σταφυλιών και ανάμειξης κρασιών από διαφόρους παραγωγούς, σε κανόνες που -με μικρές παραλλαγές- ισχύουν μέχρι και σήμερα. Παρότι ήταν τυφλός, μπορούσε μόνο από τη γεύση ενός σταφυλιού να μαντέψει τον αμπελώνα προέλευσής του.
Προς τιμήν του η εταιρεία Moet et Chandon, που αγόρασε το μοναστήρι του Οτβιλιέ το 1794, έδωσε το όνομά του στην καλύτερη και ακριβότερη σαμπάνια της (Dom Perignon).
ME MIA MATIA...
1929: Στο γήπεδο «Χάνδαξ» του Ηρακλείου ο Εργοτέλης παίζει τον πρώτο ποδοσφαιρικό του αγώνα με αντίπαλο τον Λέοντα (4-0). Η ημερομηνία αυτή θεωρείται η ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας και τρεις μέρες μετά δημοσιεύεται η είδηση στο υπ' αριθμόν 301 φύλλο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΕΨΙΣ».
1936: Ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα, που θα μείνει στην Ιστορία ως «Καθεστώς της 4ης Αυγούστου».
1960: Έπειτα από παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, απαλείφονται από γνωστό γαλλικό λεξικό οι ερμηνείες του λήμματος grec (Έλληνας) ως απατεώνας, λωποδύτης, παλιάνθρωπος.
1964: Αμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα: οι ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα Μάικλ Σβέρνερ, Άντριου Γκούντμαν και Τζέιμς Τσάνεϊ βρίσκονται νεκροί στο Μισισίπι μετά την εξαφάνισή τους στις 21 Ιουνίου.
1984: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μεταγράφεται από τον Ιωνικό στον Άρη έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών.
1990: Πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών ο Ετόρε Μασεράτι, ο γνωστός Ιταλός σχεδιαστής αυτοκινήτων, που μαζί με τους αδερφούς του ίδρυσαν την εταιρεία αυτοκινήτων που έφερε το όνομά τους.
2004: Ο Ντέμης Νικολαΐδης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ σε ηλικία 31 ετών.
2012: Ο 25χρονος Νοτιοαφρικανός Όσκαρ Πιστόριους, γνωστός και ως «Blade Runner» (ο αθλητής με τις λεπίδες), γίνεται ο πρώτος αθλητής με προσθετικά μέλη που αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες (αντί των Παραολυμπιακών) και κερδίζει την πρόκριση στους ημιτελικούς των 400 μέτρων των ανδρών, τερματίζοντας δεύτερος στην πρώτη σειρά των προκριματικών με χρόνο 45.44.
2012: Οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες το 2009 (Πόζναν) και το 2011 (Μπλεντ) Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου κατακτούν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών με χρόνο 7:12.09.
2019: Η Ελλάδα νικά τη Σερβία με 54-44 στον μεγάλο τελικό του 9ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος C - ECMC (Γ' Κατηγορία) στη Σόφια της Βουλγαρίας κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση. Κορυφαίος της Εθνικής ήταν ο Μακρής με 28 πόντους και 14 ριμπάουντ, αγωνιζόμενος σε ολόκληρο το 40λεπτο, ενώ από πλευράς Σερβίας πρώτος σκόρερ ήταν ο Φάκιτς με 11 πόντους.