Το περίφημο «Μαρακανάσο»

Σαν σήμερα, στις 16 Ιουλίου 1950, η Ουρουγουάη κερδίζει 2-1 τη Βραζιλία μέσα στο Μαρακανά μπροστά σε 199.854 θεατές (!) και κατακτά το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Το περίφημο «Μαρακανάσο»

Οι Βραζιλιάνοι, οι οποίοι ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο, έχτισαν το Μαρακανά ειδικά για αυτήν τη διοργάνωση και προετοίμαζαν έναν χρόνο το καρναβάλι, έπεσαν σε βαριά κατάθλιψη. Έκλαιγαν, θρηνούσαν, αυτοκτονούσαν! Αυτό είναι μέσα σε λίγες λέξεις το περίφημο «Μαρακανάσο».
Το πρωί της 16ης Ιουλίου 1950 η εφημερίδα «O Mundo» βγήκε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Brasil Campeao 1950!», αφού όλοι θεωρούσαν σίγουρη την επικράτηση της Σελεσάο. Οι Βραζιλιάνοι είχαν συνθέσει ήδη μία σάμπα χορογραφία με την ονομασία «Βραζιλία, οι νικητές», την οποία θα εκτελούσαν με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ και εμπνευστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Ζιλ Ριμέ, είχε ετοιμάσει τον συγχαρητήριο λόγο προς τη Βραζιλία στα πορτογαλικά. Τα 22 χρυσά μετάλλια της Σελεσάο για τους παίκτες ήταν έτοιμα.
Η Ουγουγουάη κερδίζει 2-1 και ακολουθούν ακραία φαινόμενα... Στο Μοντεβιδέο (πρωτεύουσα της Ουρουγουάης) στήνεται ένα πανηγύρι δίχως τέλος και στη Βραζιλία κυριαρχεί το πένθος!
Υπήρξαν φίλαθλοι που πήδηξαν από τις κερκίδες του πανύψηλου σταδίου και αυτοκτόνησαν. Άλλοι υπέστησαν καρδιακή προσβολή μέσα στο γήπεδο. «Οι γιατροί του γηπέδου προσέφεραν πρώτες βοήθειες σε 169 άτομα για υστερία και άλλα ζητήματα. Έξι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, σοβαρά άρρωστοι», έγραφε το ρεπορτάζ του «Guardian» την επομένη του αγώνα. Σήμερα, η εικόνα που υπάρχει είναι ακόμη χειρότερη. Τα επιβεβαιωμένα θύματα του νικητήριου τέρματος που σημείωσε ο Γκίτζα ανέρχονται σε τουλάχιστον 90. Σε μία εύθραυστη κοινωνία, δεν υπήρξε αντοχή για μία τέτοια αποτυχία.
Αθλητικοί δημοσιογράφοι παραιτήθηκαν, η χώρα βυθίστηκε στο πένθος για εβδομάδες. «Οι επιζήσαντες εκείνου του απάνθρωπου απογεύματος πίστεψαν ότι ποτέ ξανά δεν θα μπορούσαν να είναι χαρούμενοι. "Ό,τι συνέβη στις 16 Ιουλίου 1950, αξίζει μία συλλογική μνήμη, όπως το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. Αυτά είναι τα πράγματα που χτίζουν έθνη, ένας λαός να πνίγεται στον πόνο του", έγραψε ο Βραζιλιάνος δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλος Έιτορ Κόνι. "Παντού υπάρχει μία ανεπανόρθωτη εθνική καταστροφή. Κάτι σαν τη Χιροσίμα. Η δική μας καταστροφή, η δική μας Χιροσίμα, ήταν η ήττα από την Ουρουγουάη το 1950", υποστηρίζει ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Νέλσον Ροντρίγκες. «Το γκολ του Γκίτζα συνοδεύτηκε από ησυχία. Όμως ο αντίκτυπός του ήταν τόσο μεγάλος, τόσο βίαιος, που το γκολ, ένα απλό γκολ, έμοιαζε να χωρίζει τη βραζιλιάνικη ζωή σε δύο ξεχωριστές φάσεις: πριν και μετά από αυτό», υπερθεματίζει ο συγγραφέας Ζοάο Μάσιμο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1661: Το πρώτο χαρτονόμισμα στην Ευρώπη τυπώνεται από την Τράπεζα της Στοκχόλμης.
1945: Ξεκινά τη λειτουργία του το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας» που ιδρύεται με τη Συντακτική Πράξη 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά. Ήδη οι κάτοχοι ραδιοφώνων ανέρχονται σε 36.000 και η τρίμηνη συνδρομή είναι 1.000 δραχμές.
1969: Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο Apollo 11, με τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς, με προορισμό τη Σελήνη.
1980: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο στο μπάσκετ, κερδίζοντας στον τελικό την ΑΕΚ με σκορ 85-80
1989: Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης διευθυντής ορχήστρας, Αυστριακός με ελληνική καταγωγή, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Διηύθυνε τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου για 35 χρόνια!
1993: Ομόφωνα αθώους για όλες τις κατηγορίες κρίνει το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά τον Γιάννη Αλαφούζο και τους πέντε συγκατηγορουμένους του για την υπόθεση του πλοίου «Ασπρονήσι», το οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία, φερόταν ότι διέπραξε λαθρεμπόριο μαζούτ.
1999: Σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ, γιος του δολοφονηθέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Στο ιδιωτικό αεροσκάφος επενέβαιναν η σύζυγός του, Κάρολαϊν Μπεσέτ, και η αδερφή της.
2004: Συλλαμβάνεται σε κατάστημα του Παλαιού Φαλήρου ο πρώην μπασκετμπολίστας του Άρη Μιχαήλ Μισούνοφ για κατασκευή και χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών, τις οποίες κατασκεύαζε μαζί με συνεργάτες του, μέλη ενός διεθνούς κυκλώματος που υπέκλεπτε προσωπικά δεδομένα πελατών ξενοδοχειακής μονάδας των Σκοπίων.