Ο τελικός του πρώτου Κυπέλλου Ελλάδας και το πρώτο νταμπλ

Πέρασαν 46 χρόνια από τη διεξαγωγή του πρώτου Κυπέλλου Ελλάδας το οποίο κατέκτησε ο Ολυμπιακός, φθάνοντας στο πρώτο νταμπλ στην Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Ο τελικός του πρώτου Κυπέλλου Ελλάδας και το πρώτο νταμπλ

Στις 12 Ιουλίου 1976, στο κλειστό γήπεδο της Γλυφάδας, οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 81-69 της ΑΕΚ, σε έναν αγώνα ο οποίος ήταν αρχικά να διεξαχθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Όμως η αφή και η παράδοση της φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του 1976 ήταν προγραμματισμένες για τις 13/7, οπότε ο χώρος στο Καλλιμάρμαρο δεν προλάβαινε να αναμορφωθεί. Στο Στάδιο έγιναν οι τέσσερις τελικοί μέχρι το 1980, με τον Ολυμπιακό να νικάει στους τρεις και να χάνει μόνο από τον Παναθηναϊκό (το 1979).

Το Κύπελλο του 1976 σηματοδότησε και το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, καθώς την ίδια σεζόν οι Πειραιώτες είχαν κατακτήσει και το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός, ο οποίος για χρόνια προσπαθούσε να κατακτήσει τον τίτλο στο μπάσκετ, μπαίνοντας σφήνα στο «δίπολο» Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, χωρίς να τα καταφέρει, μέσα σε λίγους μήνες έπαιρνε δύο τρόπαια.

Μάλιστα, το νταμπλ ήρθε χωρίς ο Ολυμπιακός να γνωρίσει την ήττα! Πράγματι οι «ερυθρόλευκοι», έχοντας για πρωταγωνιστές τους Γιώργο Καστρινάκη, Στιβ Γιατζόγλου, Παύλο Διάκουλα και Πολ Μελίνι πήραν το πρωτάθλημα με 22-0, ενώ άλλες πέντε νίκες έκαναν στο Κύπελλο, φτάνοντας σε ένα εντυπωσιακό 27-0.

Αρχιτέκτονας εκείνης της σπουδαίας ομάδας ήταν ο «Πατριάρχης» του ελληνικού μπάσκετ, ο «πολυσχιδής» Φαίδων Ματθαίου, ο οποίος πέρα από το μπάσκετ, είχε ασχοληθεί με το βόλεϊ, το πόλο, τον στίβο, το πινγκ πονγκ, το τένις, την ξιφασκία και την κωπηλασία.

Ως κωπηλάτης είχε λάβει μάλιστα μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο. Μια τετραετία αργότερα, στην Ολυμπιάδα που είχε γίνει στο Ελσίνκι, ο Ματθαίου ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, ενώ το 1956 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης είχε γίνει πια προπονητής της «επίσημης αγαπημένης».

Το όνομα του Ματθαίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με τους «ερυθρόλεκους», αφού όταν τους πρωτοανέλαβε, το 1966, έπαιζαν στη Β’ Εθνική, αλλά δεν άργησε να τους επαναφέρει στα μεγάλα σαλόνια και να τους οδηγήσει αργότερα σε τίτλους.

Μπροστά σε 2.500 θεατές ο Ολυμπιακός επικράτησε μάλλον εύκολα στον τελικό.

Με ηγέτη τον Διάκουλα, ο Ολυμπιακός επέβαλε το παιχνίδι του από το πρώτο ημίχρονο κι έπειτα από το εύθραυστο 19-17 του δέκατου λεπτού, οι Πειραιώτες πάτησαν γκάζι. Ξέφυγαν 28-17 στο 13’, 30-19 με πέντε λεπτά πριν από τη λήξη πηγαίνοντας στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με 41-26 και φθάνοντας στην κατάκτηση του τροπαίου με το τελικό 81-69.

Διαιτητές: Παπαχαρίσης – Π. Τσολακίδης

Ολυμπιακός (Ματθαίου): Καστρινάκης 20, Γιατζόγλου 19, Διάκουλας 18, Μελίνι 11, Μπαρλάς 7, Ράμμος 2, Σισμανίδης 2, Σπανός 2, Γκαρώνης, Κοκορόγιαννης

ΑΕΚ (Μουρούζης): Γιαννουζάκος 18, Κόντος 13, Τσοσκούνογλου 10, Καντέλης 10, Παπαδάτος 10, Τρόντζος 6, Νεσιάδης 2, Νυδριώτης, Αποστολίδης, Καρτερουλιώτης

Με μια ματιά…

1827 - Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποδέχεται την παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, προκειμένου να αναλάβει κυβερνήτης της Ελλάδας.

1843 - Με Βασιλικό Διάταγμα παρέχεται το δικαίωμα εκδόσεως τραπεζογραμματίων στην Εθνική Τράπεζα.

1904 – Γεννιέται ο Πάμπλο Νερούδα, Χιλιανός ποιητής και διπλωμάτης, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971, δημιουργός του «Κάντο Χενεράλ», που μελοποιήθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη (Θαν. 23/9/1973).

1912 – Γεννιέται ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Έλληνας κωμικός ηθοποιός (Θαν. 13/4/1984).

1913 - Ελληνική επίθεση στα στενά της Κρέσνας μεταφέρει τις μάχες του Β’ Βαλκανικού Πολέμου μέσα στα εδάφη της Βουλγαρίας.

1943 - Μάχη της Πρόχοροφκα: Οι γερμανικές και οι σοβιετικές δυνάμεις εμπλέκονται σε μία από τις μεγαλύτερες αρματομαχίες όλων των εποχών.

1944 - Αρχίζει η μάχη της Αμφιλοχίας μεταξύ του ΕΛΑΣ και γερμανικών δυνάμεων.

1979 - Λήγει η μεγάλης διάρκειας απεργία των Ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων με επιστράτευση των απεργών.

1993 - Αρχίζει τη λειτουργία του το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα.

Γιορτάζει: Βερονίκη