Ο τελικός της δεκάρας

Στις 7 Ιουλίου του 1969 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τέθηκαν αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο τελικός της δεκάρας

Ο Γιώργος Σιδέρης άνοιξε το σκορ για τον Ολυμπιακό στο 49ο λεπτό και παρότι ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 52', λόγω αποβολής του Μητρόπουλου, ο Δομάζος με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 55' ισοφάρισε σε 1-1. Στο 76' ο Μποτίνος αποβλήθηκε για έντονη διαμαρτυρία στον επόπτη Φακή και αποκαταστάθηκε η αριθμητική ισορροπία των δύο ομάδων. Το σκορ έμεινε μέχρι τη συμπλήρωση του 90λεπτου, αλλά και της παράτασης.

Η διαδικασία των πέναλτι δεν προβλεπόταν, ενώ ο κανονισμός της επανάληψης του αγώνα σε περίπτωση ισοπαλίας είχε αλλάξει την προηγούμενη χρονιά. Τότε ο διαιτητής της αναμέτρησης, Χρήστος Μίχας, έδωσε τη λύση με μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Έβγαλε ένα κέρμα για να το στρίψει! Κορώνα ο ένας, γράμματα ο άλλος. Η τύχη χαμογέλασε στον Παναθηναϊκό, ο οποίος στέφθηκε κυπελλούχος στο παιχνίδι που έμεινε στην ιστορία ως ο τελικός της δεκάρας.

Από την επόμενη χρονιά καθιερώθηκε η διαδικασία των πέναλτι, ενώ ο μύθος της εποχής αναφέρει ότι ποτέ και κανείς από την πλευρά του Ολυμπιακού είδε το νόμισμα μόλις ο διαιτητής Μίχας -ο οποίος είχε να διευθύνει τελικό 12 χρόνια!- είπε πως νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός.

Ολυμπιακός: Λιαδέλης (57′ Ξαρχάκος), Γκαϊτατζής, Αγανιάν, Ζαντέρογλου, Παυλίδης, Ν. Σιδέρης, Στολίγκας (67′ Μίχας), Βασιλείου, Γ. Σιδέρης, Κουμαριάς, Μποτίνος.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Αρ. Καμάρας, Μητρόπουλος, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Ελευθεράκης, Ροκίδης (46′ Φραντζής), Δομάζος, Γραμμός (106′ Γονιός), Φιλακούρης.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1816: Η Αργεντινή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.
1821: Οι Τούρκοι προχωρούν σε σφαγές Κυπρίων. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.
1956: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα 53 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και περισσότεροι από 100 να τραυματισθούν. Από τον σεισμό προκαλείται τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, που απλώνεται στα νησιά των Κυκλάδων, τη Ρόδο, την Κρήτη και τις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου.
1959: Αρχίζει στο διαρκές στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Μανώλη Γλέζου για «αδικήματα στρεφόμενα κατά της ασφάλειας του κράτους». Στις 22 Ιουλίου θα καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών.
1961: Υπογράφεται στην Αθήνα η σύνδεση Ελλάδας - ΕΟΚ.
1965: Ο Γεώργιος Παπανδρέου απαντά με επιστολή στον βασιλιά Κωνσταντίνο. Παράλληλα του επιδίδει το διάταγμα με την αντικατάσταση του Πέτρου Γαρουφαλιά και την ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Αμύνης από τον ίδιο. («Ιουλιανά» και «Αποστασία»)
1999: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων Open που διεξάγεται στο Βέλγιο.
2006: Η Ιταλία κατακτά το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου νικώντας τη Γαλλία με 5-3 στα πέναλτι (1-1 καν. αγώνας) στον τελικό της διοργάνωσης που διεξάγεται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Είναι ο τελευταίος αγώνας του Ζιντάν, ο οποίος αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα στην παράταση έπειτα από κουτουλιά που έδωσε στο στήθος του Μάρκο Ματεράτσι.
2014: Ο δημοσιογράφος Νικήτας Γαβαλάς πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία ως ασκούμενος αθλητικός συντάκτης το 1960 στην εφημερίδα «ΦΩΣ των Σπορ». Το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση και το 2001 του απονεμήθηκε βραβείο από τον ΠΣΑΤ για το σχόλιό του «Ποιος θα προετοιμάσει τη γενιά του 2004;»

2021: Ο Μίλτος Τεντόγλου με άλμα στα 8,24 μέτρα κατατκά την πρώτη θέση στο μήκος στο Diamond League του Μονακό
2021: Ο 37χρονος σέντερ Γιάννης Μπουρούσης ανακοινώνει το «αντίο» του από τους αγωνιστικούς χώρους, θέτοντας τέλος σε μία σπουδαία καριέρα.