Όταν ο «μπλεγμένος» Ρόσι οδήγησε στην αυτοκτονία Βραζιλιάνους οπαδούς

Στις 5 Ιουλίου του 1982 ξεσπούν άγρια επεισόδια στη Βραζιλία, που μεταξύ άλλων έχουν τραγικό απολογισμό 14 αυτοκτονίες στους δρόμους του Σάο Πάουλο και του Ρίο ντε Τζανέιρο. 

Όταν ο «μπλεγμένος» Ρόσι οδήγησε στην αυτοκτονία Βραζιλιάνους οπαδούς

Αφορμή γι' αυτό το δυσάρεστο -και πέρα από την ανθρώπινη λογική- γεγονός στάθηκε το αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα: η ήττα της Εθνικής Βραζιλίας από την Ιταλία με 2-3 στη Βαρκελώνη, για το 12ο Μουντιάλ ποδοσφαίρου. Ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην Ιστορία του ποδοσφαίρου, που ανέδειξε πρωταγωνιστή τον Πάολο Ρόσι: πέτυχε χατ τρικ, που οδήγησε σε αποκλεισμό τη «σελεσάο» και στον θάνατο 14 Βραζιλιάνους.

Το παιχνίδι έγινε στο «Σαρία», στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης των ομίλων (τρεις ομάδες, από τις οποίες προκρινόταν μόνο η πρώτη) του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Βραζιλιάνοι προέρχονταν από τον θρίαμβο επί της Αργεντινής (3-1), την οποία όμως είχε κερδίσει και η Ιταλία. Τελευταίο παιχνίδι Βραζιλία - Ιταλία, ο θάνατός σου, η ζωή μου. Η Βραζιλία περνούσε και με ισοπαλία, καθώς οι Ιταλοί είχαν κερδίσει 2-1 την Αργεντινή. Το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο και οι 44.000 θεατές παρακολούθησαν μία μοναδική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Πάολο Ρόσι.

Ο άνθρωπος, το όνομα του οποίου δύο χρόνια πριν είχε μπλεχτεί σε σκάνδαλο στοιχηματισμού. Είχε τιμωρηθεί με ποινή αποκλεισμού από την Εθνική και χρειάστηκε η παρέμβαση της ιταλικής ομοσπονδίας (διακοπή ποινής), ώστε να τον πάρει ο Έντσο Μπεαρζότ στην αποστολή για το Μουντιάλ. Η κριτική που είχε ασκηθεί στον Ιταλό προπονητή ήταν μεγάλη και αυξήθηκε ακόμα περισσότερο μετά την αδυναμία του Ρόσι να πετύχει γκολ στους τέσσερις πρώτους αγώνες. Η αφλογιστία του Ρόσι σταμάτησε στο 5ο λεπτό του αγώνα με τους Βραζιλιάνους, όταν με κοντινή κεφαλιά έκανε το 1-0. Η Βραζιλία ισοφάρισε πολύ γρήγορα (12'), αλλά στο 25' ο Ρόσι έκανε το 2-1. Στο 68' ο Φαλκάο ισοφάρισε σε 2-2, αποτέλεσμα που έδινε την πρόκριση στη Βραζιλία, και στο 74' ο Ρόσι έδωσε τη χαριστική βολή στους Βραζιλιάνους. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην Ιστορία της Ιταλίας, η οποία στα ημιτελικά απέκλεισε την Πολωνία με δύο γκολ του Ρόσι, προτού πανηγυρίσει τον τίτλο στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» κόντρα στη Δυτική Γερμανία, την οποία νίκησε 3-1. Ο Ρόσι σκόραρε και στον τελικό και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με έξι τέρματα, δίνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη δική του απάντηση στις κριτικές και οδηγώντας -άθελά του- στον θάνατο οπαδούς της Εθνικής Βραζιλίας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1824: Η περίφημη «9η Συμφωνία» του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1915: To γερμανικό υποβρύχιο U20 τορπιλίζει και βυθίζει το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Λουζιτάνια» στις ακτές της Ιρλανδίας, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 1.198 από τους 1.962 επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους.
1946: Ιδρύεται από τους Μασάρο Ιμπούκα και Ακίο Μορίτα η Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών του Τόκιο» με προσωπικό 20 υπαλλήλων. Σήμερα είναι γνωστή με το όνομα Sony και απασχολεί περισσότερους από 150.000 υπαλλήλους.
1956: Παρασύρεται στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από λεωφορείο της γραμμής Πατησίων - Ερυθρού Σταυρού και σκοτώνεται ο 22χρονος Παναγιώτης Μαυραγάνης, δρομέας του Πανελληνίου ΓΣ, νικητής των εφηβικών αγώνων Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας στα 800 μ. την αμέσως προηγούμενη μέρα.
1959: Ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, κερδίζοντας στον τελικό 2-1 τη Δόξα Δράμας.
1999: ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος βομβαρδίζει κατά λάθος την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν 20 υπάλληλοι της πρεσβείας.