«Τις πταίει», το ιστορικό άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη

Στις 29 Ιουνίου του 1874 δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καιροί» το ιστορικό άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει» που οδήγησε στην περίφημη αρχή της δεδηλωμένης. 

«Τις πταίει», το ιστορικό άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη

Με το άρθρο αυτό, το οποίο, παρά τις αρχικές του αντιρρήσεις, δημοσιεύτηκε ανώνυμα, ο Χαρίλαος Τρικούπης ασκούσε σφοδρότατη κριτική κατά των ανακτόρων για τις επεμβάσεις τους, που αγνοούσαν την αρχή της δεδηλωμένης προβαίνοντας στον διορισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας.

Το άρθρο θεωρήθηκε ότι στρέφεται κατά του βασιλέως και μάλιστα ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Πέτρου Κανελλίδη, εκδότη της εφημερίδας, ο οποίος συνελήφθη και προφυλακίστηκε αμέσως. Ο Χαρίλαος Τρικούπης εμφανίστηκε στον εισαγγελέα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ως συντάκτης του άρθρου. Αφού ανακρίθηκε περίπου τρεις ώρες, προφυλακίστηκε στις φυλακές Γκαρμπολά, όπου έμεινε 24 ώρες. Κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και δεκαπέντε ημέρες αργότερα απαλλάχθηκε με βούλευμα των Πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας άσκησε ανακοπή, αλλά οι εφέτες τον απάλλαξαν οριστικά στις 9 Αυγούστου 1874 με δικό τους βούλευμα.

Τη λεγόμενη αρχή της δεδηλωμένης εφάρμοσε ο Χαρίλαος Τρικούπης έναν χρόνο αργότερα και απέκτησε συνταγματική ισχύ το 1927. Από τότε η κάθε κυβέρνηση οφείλει να έχει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.

Με μια ματιά…

1850: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επιβλήθηκε από τη βαυαροκρατία το 1833.

1886: Γεννιέται ο Ρομπέρ Σουμάν, Γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους εμπνευστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

1907: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, Έλληνας ζωγράφος. Θεωρείται ο «πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας».

1913: Β’ Βαλκανικός Πόλεμος: η απελευθέρωση των Σερρών.

1931: Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Εθνική Ένωσις Ελλάς» βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών Εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα «Μακεδονία».

1951: Πεθαίνει ο Αιμίλιος Βεάκης, κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός του δραματικού θεάτρου.

1993: H Telestet (νυν WIND) είναι η πρώτη εταιρεία που αρχίζει να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

2002: Από έκρηξη που σημειώνεται στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στον Πειραιά τραυματίζεται ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος στη συνέχεια θα ομολογήσει τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη». Αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αρχή της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης που δρούσε στην Ελλάδα επί 27 χρόνια.

2015: «Εμείς βλέπουμε το δημοψήφισμα σαν συνέχιση της διαπραγμάτευσης με άλλα μέσα, δεν είναι το δημοψήφισμα ένας τρόπος για να φύγουμε από την Ευρώπη, είναι ένας τρόπος για να μείνουμε σε μία Ευρώπη που θα είναι Ευρώπη κοινωνική, όχι Ευρώπη της λιτότητας» δηλώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.