Ο «δυσχερής συμβιβασμός» που άνοιξε τον δρόμο στον Χίτλερ και τον Β’ Παγκόσμιο
Στις 28 Ιουνίου 1919 υπογράφεται στο Παρίσι η «Συνθήκη των Βερσαλλιών», η οποία τερμάτισε τον Μεγάλο Πόλεμο σε βάρος της Γερμανίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Αδόλφο Χίτλερ.
Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, αυτή η συνθήκη δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να ακολουθήσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος εξαιτίας των δυσβάσταχτων οικονομιών αποζημιώσεων που έπρεπε να καταβάλουν οι Γερμανοί, αλλά και τους περιορισμούς που τους επιβλήθηκαν.
Ο «δυσχερής συμβιβασμός», όπως χαρακτηρίστηκε, οδήγησε τη Γερμανία σε αδιέξοδο, καθώς δεν βρισκόταν σε θέση να αποπληρώσει τις πολύ μεγάλες αποζημιώσεις.
Οι Γερμανοί πολίτες, μπροστά στην οικονομική εξαθλίωση και την ταπείνωση, «παγιδεύτηκαν» στον εθνικοσοσιαλισμό του Αδόλφου Χίτλερ, ο οποίος αναρριχήθηκε στην εξουσία με σύνθημα την ακύρωση της συνθήκης και την εθνική ανόρθωση της χώρας.
Η ανακωχή μεταξύ της Αντάντ και της Γερμανικής Αυτοκρατορίας έγινε στις 11 Νοεμβρίου του 1918 και η Συνθήκη υπογράφηκε ύστερα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων.
Η Συνθήκη των Βερσαλλιών ανέφερε πως η Γερμανία θα έπρεπε να υποστεί Απώλεια Εδαφών, Απώλεια όλων των αποικιών της, περιορισμό των στρατιωτικών δυνάμεων (μεταξύ άλλων της απαγορεύτηκε να έχει πολεμική αεροπορία και πολεμικό ναυτικό) και να καταβάλει αποζημιώσεις.
Παράλληλα, όριζε την ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών, η οποία στόχευε στην εξομάλυνση των διεθνών διαφορών για την αποφυγή μελλοντικών πολέμων.
Οι «Τρεις Μεγάλοι» που διαπραγματεύθηκαν για τη συνθήκη ήταν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Λόιντ Τζωρτζ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζορζ Κλεμανσό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Γούντροου Γουίλσον.
Το συνολικό ποσό που αποφασίστηκε από τη Διασυμμαχική Επιτροπή Αποζημιώσεων ορίστηκε στα 269 εκατομμύρια χρυσά μάρκα, ήτοι περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Γερμανία θα έπρεπε να πληρώνει μέχρι το 1984.
Εν τέλει η Συνθήκη των Βερσαλλιών υπέστη σύντομα πληθώρα αλλοιώσεων, αναθεωρήσεων και μεταβολών.
Με μια ματιά…
1912: Γεννιέται η Αμαλία Φλέμιγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου Βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Η ίδια εξελέγη και βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. (Θαν. 26/2/1986)
1913: Η εμπροσθοφυλακή της VII Μεραρχίας απελευθερώνει τις εσπερινές ώρες την πόλη των Σερρών. Οι Βούλγαροι, κατά την αποχώρησή τους, καίνε 4.050 οικίες, 1.000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίες.
1942: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ναζιστική Γερμανία ξεκινά τη στρατηγική θερινή επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
1963: Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υψικάμινος στην Ελλάδα στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.
1969: Ξεσπούν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος και η 28η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας.
1970: Ο Άρης Θεσσαλονίκης κατακτά το μοναδικό Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του, νικώντας στον τελικό του Καυτανζογλείου τον ΠΑΟΚ 1-0.
1979: Εγκρίνεται από τη Βουλή η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Υπέρ ψηφίζουν 193 βουλευτές (175 της Νέας Δημοκρατίας, 4 του ΚΟΔΗΣΟ, 4 της Εθνικής Παράταξης, 2 της ΕΔΗΚ, 1 του ΚΚΕ Εσωτερικού, 1 της ΕΔΑ και 6 ανεξάρτητοι), κατά 104 (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ενώ τρεις βουλευτές (Ιωάννης Ζίγδης, Νικήτας Βενιζέλος και Κώστας Μπαντουβάς) δηλώνουν «παρών».