To ελληνικό «έπος» του 2004 με αντίπαλο τη Γαλλία
Πέρασαν 18 χρόνια (25/6/2004) από τον θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας επί της Γαλλίας στο EURO της Πορτογαλίας.
Η νίκη της Ελλάδας επί των τρικολόρ αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Ότο Ρεχάγκελ αντιμετώπισε τον Ζινεντίν Ζιντάν και την παρέα του με τον ίδιο τρόπο που είχε αντιμετωπίσει και τις υπόλοιπες ομάδες του τουρνουά και δικαιώθηκε.
Η Γαλλία δεν μπόρεσε να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα της Ελλάδας, η οποία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που δημιούργησε ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Στο 65' ξεπέρασε από τα δεξιά τον Λιζαραζού και με σέντρα ακριβείας βρήκε μόνο του στην καρδιά της άμυνας των τρικολόρ τον Χαριστέα, ο οποίος με κεφαλιά έδωσε τη νίκη στην Εθνική μας.
«Ναι! Είναι το καλύτερο γκολ της καριέρας μου», δήλωσε ο σκόρερ μετά τη λήξη του αγώνα. «Στην προσπάθεια που έκανα όλες οι λεπτομέρειες ήταν υπέρ μου», θα πει ο Ζαγοράκης τέσσερα χρόνια μετά για το περίτεχνο άνοιγμα της αντίπαλης άμυνας που έγινε highlight της μαγικής πορείας της Εθνικής μας στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Ο μεγάλος Ζιντάν αποχώρησε με σκυμμένο κεφάλι. Ο προπονητής της Γαλλίας, Σαντινί, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα άξιζε το γκολ της πρόκρισης, ενώ στον Πύργο του Άιφελ κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία! Σε κάθε άκρη του κόσμου, όπου υπήρχαν Έλληνες, επικρατούσε πανζουρλισμός!
Για την ιστορία, οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Δέλλας, Καψής, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Μπασινάς (84′ Τσιάρτας), Καραγκούνης, Χαριστέας, Νικολαΐδης (60′ Λάκης)
Γαλλία (Ζακ Σαντινί): Μπαρτέζ, Τουράμ, Λιζαραζού, Γκαλάς, Σιλβέστρ, Μακελελέ, Πιρές (79′ Ροτέν), Ντακούρ (71′ Βιλτόρ), Ζιντάν, Ανρί, Τρεζεγκέ (71′ Σαχά)
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1678: Η μαθηματικός Έλενα Κορνάρο Πισκόπια γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα.
1826: Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης, ο οποίος γνωρίζει την ήττα στη διπλή μάχη της Βέργας - Δυρού.
1912: Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φόρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη, με επίδοση 3,37 μ.
1913: Δολοφονείται στο Σιδηρόκαστρο Σερρών από Βούλγαρους στρατιώτες ο μητροπολίτης Μελενίκου και Σιδηροκάστρου, Κωνσταντίνος Ασημιάδης.
1947: Εκδίδεται το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.
1950: Αρχίζει ο κορεατικός πόλεμος, με την εισβολή της Βορείου Κορέας στη Νότιο Κορέα.
1978: Η σημαία των ΛΟΑΤ που αντιπροσωπεύει την ομοφυλοφιλική υπερηφάνεια εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο.
1978: Η Αργεντινή κατακτά το 11ο Μουντιάλ, που παραλίγο να μη διεξαχθεί λόγω της δικτατορίας του Videla, νικώντας στον τελικό του Μπουένος Άιρες την Ολλανδία με 3-1 στην παράταση.
1988: Η Ολλανδία νικά 2-0 τη Σοβιετική Ένωση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου και κατακτά το 8ο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης.
1991: Η Γιουγκοσλαβία διασπάται. Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.
1997: Πεθαίνει ο Ζακ-Υβ Κουστώ, κορυφαίος Γάλλος ωκεανογράφος και εξερευνητής
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
2009: Πεθαίνει ο Μάικλ Τζάκσον, Αμερικανός τραγουδιστής, ο «Βασιλιάς της ποπ».
2019: Ο Έλληνας άσος των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο, έλαβε το βραβείο του MVP (Πολυτιμότερου Παίκτη) της κανονικής περιόδου στην τελετή NBA Awards 2019 στο Λος Άντζελες. Ο Αντετοκούνμπο ολοκλήρωσε τη σεζόν με 27,7 πόντους, 12,5 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ και 1,5 κοψίματα κατά μέσο όρο
2021: Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα ο Λευτέρης Πετρούνιας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους και με βαθμολογία 15.500 «σφραγίζει» το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.