Ο άνθρωπος που χειροκρότησε ο Αϊνστάιν

Χρειάστηκε να φτάσει ένα βήμα πριν κοπεί το νήμα της ζωής του, για να επιβεβαιωθεί οριστικά η σπουδαιότερη θεωρία του.

Ο άνθρωπος που χειροκρότησε ο Αϊνστάιν

Ο λόγος για τον Ζορζ Λεμέτρ, τον Βέλγο ρωμαιοκαθολικό ιερέα, αλλά πάνω από όλα τιτάνα της αστρονομίας, της θεωρητικής φυσικής και των μαθηματικών, ο οποίος το 1927 έγινε ο πρώτος επιστήμονας που πρότεινε τη θεωρία ενός διαστελλόμενου σύμπαντος, προεκτείνοντάς τη λίγο αργότερα και με το «πρωταρχικό άτομο» σχετικά με τη γένεση του σύμπαντος.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το πρώτο σκέλος της θεωρίας του έμελλε να επιβεβαιώσει πανηγυρικά ο επίσης σπουδαίος αστρονόμος Έντουιν Χαμπλ, με τον Λεμέτρ μάλιστα να διατυπώνει τον «νόμο του Χαμπλ», ο οποίος εξηγεί ότι οι γαλαξίες απομακρύνονται από τη Γη με ταχύτητες ανάλογες των αποστάσεών τους από αυτήν. Από το 2018 και έπειτα ο εν λόγω νόμος φέρει δικαίως το όνομα και των δύο («νόμος των Χαμπλ-Λεμέτρ»).

Μία από τις στιγμές που έμειναν στην Ιστορία ήταν η κοινή παρουσία των Λεμέτρ και Άλμπερτ Αϊνστάιν στην Καλιφόρνια το 1933, όπου είχαν ταξιδέψει μαζί για μια σειρά σεμιναρίων. Αφότου ο Λεμέτρ ανέπτυξε τη θεωρία του στο κοινό, ο Αϊνστάιν σηκώθηκε όρθιος και σύμφωνα με εφημερίδες της εποχής αναφώνησε χειροκροτώντας: «Αυτή είναι η ωραιότερη και πιο ικανοποιητική εξήγηση της δημιουργίας που έχω ακούσει ποτέ!».

Η απόδειξη της θεωρίας του «πρωταρχικού ατόμου», της πρώτης ουσιαστικά που πρότεινε τη δημιουργία του σύμπαντος μέσω της «Μεγάλης Έκρηξης», θα ερχόταν περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα. Η ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας μικροκυμάτων υποβάθρου από τους Άρνο Πενζίας και Ρόμπερτ Ουίλσον ήρθε το 1965 και ο Λεμέτρ πρόλαβε να μάθει τα νέα που επαλήθευαν τις θεωρίες του σχετικά με τη γένεση του σύμπαντος, πριν αφήσει τα εγκόσμια στις 20 Ιουνίου του 1966…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1824: Ο τουρκικός στόλος υπό τον ναύαρχο Χοσρέφ καταπλέει στα Ψαρά. Ακολουθεί αποβίβαση και μάχη, όπου οι υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το νησί και στη συνέχεια ακολούθησε ανηλεής σφαγή. Από τους 30 χιλιάδες κατοίκους του νησιού, οι 18 χιλιάδες θανατώθηκαν ή πωλήθηκαν ως σκλάβοι.

1840: Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο.

1889: Γεννιέται στον Πειραιά ο σπουδαίος Έλληνας αστρονόμος Ιωάννης Παρασκευόπουλος. Κατά την εργασία του στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής ανακάλυψε μεταξύ άλλων δύο κομήτες, όπως και τον καινοφανή αστέρα του Οκρίβαντος. Ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομά του («Paraskevopoulos Crater»).

1919: Στο Πουέρτο Ρίκο χάνουν τη ζωή τους 150 άτομα από φωτιά που ξεσπάει στο Θέατρο Γιάγκες.

1929: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο εθνικός ευεργέτης, έμπορος και πολιτικός Εμμανουήλ Μπενάκης.

1940: Η Μαρία Κάλλας υπογράφει το πρώτο επαγγελματικό της συμβόλαιο με τη Λυρική Σκηνή.

1942: Γεννήθηκε ο Αμερικανός συνθέτης, τραγουδιστής και ηγέτης του συγκροτήματος Beach Boys, Μπράιαν Γουίλσον.

1944: Ιδρύεται η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

1962: Το ΚΚΕ αποκαθιστά τον Άρη Βελουχιώτη, τον οποίο είχε αρχικά «καταδικάσει» το 1945.

1978: Στις 23:05 σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και διάρκειας 15 δευτερολέπτων, με επίκεντρο το χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη, συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Ο απολογισμός ήταν 35 νεκροί και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, με αποκορύφωμα την κατάρρευση της οικοδομής στην πλατεία Ιπποδρομίου.

1980: Ο γκολκίπερ Νίκος Σαργκάνης πήρε μεταγραφή από την Καστοριά στον Ολυμπιακό. Πέντε χρόνια αργότερα, συμπτωματικά την ίδια ημερομηνία, ολοκληρώθηκε η μετακίνησή του από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό.

2009: Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν, μέλος της πολιτοφυλακής Μπασίτζ πυροβολεί την 26χρονη φοιτήτρια Νεντά Αγκά-Σολτάν. Κάμερα καταγράφει τη σκηνή και τη νεαρή κοπέλα να ξεψυχά. Το βίντεο έκανε τον γύρο του διαδικτύου και ο θάνατός της έγινε σύμβολο για τους διαδηλωτές κατά του τότε Προέδρου της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

2015: Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που διεξήχθησαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Στους ίδιους αγώνες ο Βλάσης Μάρας κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην οριζόντια δοκό.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110