Ο τραγικός θάνατος του Άγγελου Σικελιανού

Στις 19 Ιουνίου του 1951 αφήνει την τελευταία του πνοή ο Άγγελος Σικελιανός, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε κλινική της οδού Πατησίων. Μια απροσεξία της οικιακής βοηθού που, αντί για το φάρμακό του, του έδωσε να πιει απολυμαντικό, έκοψε αναπάντεχα το νήμα της ζωής του άτυχου ποιητή....

Ο τραγικός θάνατος του Άγγελου Σικελιανού

Τα τελευταία χρόνια του Άγγελου Σικελιανού ήταν ιδιαίτερα δύσκολα καθώς, παρά το γεγονός ότι είχε καθιερωθεί στους εθνικούς και διεθνείς ποιητικούς κύκλους και είχε πέντε υποψηφιότητες για Νόμπελ, δεν είχε λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα.

Τα χρήματα τα οποία αποκόμιζε από τα έργα του ήταν ελάχιστα, ενώ οι πολιτικές του απόψεις σε συνδυασμό με τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του τον είχαν φέρει σε ρήξη με τις ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου, με αποτέλεσμα οι κρατικοί φορείς ενίοτε να υπονομεύουν το καλλιτεχνικό του έργο.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1940 ο μεγάλος ποιητής και η γυναίκα του πάσχιζαν να επιβιώσουν. Ο Σικελιανός σταδιακά άρχισε να αρρωσταίνει και η υγεία του επιδεινωνόταν με ραγδαίους ρυθμούς. Το σώμα του παρέλυε σταδιακά από την ημιπληγία που τον ταλαιπωρούσε. Ο κατά πολλούς εθνικός ποιητής ήταν χρεοκοπημένος, άρρωστος και πικραμένος. Εντούτοις, δεν σταματούσε να γράφει, έχοντας τη στήριξη της γυναίκας του και των φαρμάκων.

Στις 4 Ιουνίου 1951 ο Σικελιανός έστειλε την οικιακή βοηθό του να αγοράσει το φάρμακο που έπαιρνε για την ημιπληγία και εκείνη εκ παραδρομής, αντί για «νιζόλ», αγόρασε το απολυμαντικό «λιζόλ». Ο ποιητής δεν το αντιλήφθηκε και το αποτέλεσμα ήταν μοιραίο. Γρήγορα ο Σικελιανός σφάδαζε από τους πόνους. Μεταφέρθηκε στην κλινική «Η Παμμακάριστος» επί της οδού Πατησίων, όπου διαπιστώθηκε και η σοβαρότητα της λοίμωξης. Η κατάποση του απολυμαντικού είχε προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα στο αναπνευστικό σύστημα του άρρωστου άνδρα και η ήδη επιβαρυμένη υγεία του και το ταλαιπωρημένο σώμα του δεν άφηναν πολλά περιθώρια στους γιατρούς.

Στις 19 Ιουνίου τον επισκέφθηκε ο επίσκοπος των καθολικών, Γεώργιος Χαλβατζής, στον οποίο ο Σικελιανός είπε: «Η γαρ δύναμις του Θεού εν ασθενεία τελειούται», παραφράζοντας το ρητό του Αγίου Παύλου. Λίγα λεπτά αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή και την επόμενη μέρα έγινε η κηδεία του, δημοσία δαπάνη, μέσα στην κατάμεστη από προσωπικότητες των γραμμάτων αλλά και απλό κόσμο Μητρόπολη Αθηνών.

Με μια ματιά…

240 π.Χ.: Ο Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.

1827: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απειλεί όσους Έλληνες προσκυνούν τον Ιμπραήμ με θάνατο («Περίπτωση Νενέκου»).

1843: Ο Καρλ Μαρξ έρχεται εις γάμου κοινωνία με την αριστοκρατικής καταγωγής Τζένι φον Βεστπάλεν. Ο Γερμανός φιλόσοφος είναι 25 ετών και η σύζυγός του 29.

1863: Λαϊκή απεικόνιση της τριανδρίας (Ρούφος - Βούλγαρης - Κανάρης).

Ένοπλη ρήξη «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), η κορύφωση των γνωστών και ως «Ιουνιανών».

1865: Πεθαίνει ο Ευαγγέλης Ζάππας, έμπορος και εθνικός ευεργέτης. Με τη διαθήκη του όρισε να χτιστεί το Ζάππειο και χρηματοδότησε τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (τέσσερις συνολικά μεταξύ 1859 και 1888). Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία σαν Ζάππειες Ολυμπιάδες και αποτέλεσαν τον πρόδρομο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

1938: Η Ιταλία νικάει την Ουγγαρία με 4-2 στο Παρίσι και κατακτά το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Λίγο πριν από την έναρξη του τελικού ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι είχε τηλεγραφήσει στους παίκτες της Ιταλίας το μήνυμα «νίκη ή θάνατος».

1953: Οι Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ εκτελούνται στις φυλακές Σινγκ-Σινγκ των ΗΠΑ, καταδικασμένοι σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπίας υπέρ των Σοβιετικών.