Είκοσι οκτώ χρόνια χωρίς τον Μάνο μας
Μοναδικός, ιδιοφυής και αεικίνητος, ο Μάνος Χατζιδάκις «έφυγε» από κοντά μας σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια, στις 15 Ιουνίου 1994.
Γεννημένος το 1925 «στη διατηρητέα Ξάνθη κι όχι την άλλη, τη φριχτή, που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες», όπως έλεγε και ο ίδιος, είχε ξεκινήσει από τα τέσσερά του χρόνια μαθήματα πιάνου με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, αρμενικής καταγωγής. Παράλληλα διδασκόταν βιολί και ακορντεόν.
Η πρώτη του εμφάνιση στα μουσικά πράγματα της χώρας γίνεται το 1944 με τον «Τελευταίο Ασπροκόρακα» του Αλέξη Σολωμού στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Εν τω μεταξύ, το 1949 με μια διάλεξή του για το ρεμπέτικο τραγούδι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη συντηρητική ελληνική αστική κοινωνία.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Από το 1950 αρχίζει να γράφει μουσική για αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες. Μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν και οι μουσικές που συνέθεσε για σπουδαίες ταινίες του ελληνικού και του διεθνούς κινηματογράφου. Αναφέρουμε ενδεικτικά την «Κάλπικη λίρα» (Γ. Τζαβέλλα 1954), τη «Στέλλα» (Μ. Κακογιάννη, 1955), τον «Δράκο» (Ν. Κούνδουρου, 1956), το «America-America» (Ελ. Καζάν, 1962), το «Sweet Movie» (Ντ. Μακαβέγιεφ, 1974) κ.ά. Το 1960 κερδίζει το βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» από την ταινία του Ζυλ Ντασσέν «Ποτέ την Κυριακή», τραγούδι το οποίο θα συμπεριληφθεί στα δέκα εμπορικότερα του 20ού αιώνα.
Το 1966 ο Μάνος Χατζιδάκις πηγαίνει στις ΗΠΑ, όπου ανεβάζει στο Μπρόντγουεϊ με τον Ντασσέν και τη Μελίνα Μερκούρη τη θεατρική διασκευή του «Ποτέ την Κυριακή» με τον τίτλο «Illya Darling». Στην Αμερική θα παραμείνει μέχρι το 1972 και η μουσική του αντίληψη θα επηρεαστεί σημαντικά από την pop music.
Το 1975 αρχίζει η χρυσή εποχή του «Τρίτου». Γίνεται διευθυντής του κρατικού ραδιοσταθμού «Τρίτο Πρόγραμμα» (1975-81) το οποίο, σε συνεργασία με μια ομάδα νέων και ταλαντούχων δημιουργών, γίνεται σημείο αναφοράς. Αυτά και άλλα τόσα, που δεν μας φτάνουν ολόκληρες ζωές να γράφουμε, άφησε παρακαταθήκη στον ελληνικό πολιτισμό ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο Μάνος μας...
ME MIA MATIA...
1215: Η πρώτη εμβρυακή μορφή διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ιωάννης ο Ακτήμων υπογράφει τη Μάγκνα Κάρτα.
1389: Οι Οθωμανοί υπό τον σουλτάνο Μουράτ Α’ συντρίβουν τον στρατό των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο υπό τον πρίγκιπα Λαζάρ Χρεμπελιάνοβιτς και γίνονται κυρίαρχοι της περιοχής.
1856: Με το νομοθετικό διάταγμα ΣΠΘ αποφασίζεται η έκδοση γραμματοσήμου για τις ταχυδρομικές ανάγκες της Ελλάδας.
1878: Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί, μετά τη συμφωνία με τους Οθωμανούς που την κατείχαν από το 1530.
1885: Ιδρύεται στον Πειραιά ο Όμιλος Ερετών, το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο στην Ελλάδα.
1896: 21.915 άτομα χάνουν τη ζωή τους στο πιο θανατηφόρο τσουνάμι στην Ιστορία της Ιαπωνίας.
1954: Ιδρύεται στη Βασιλεία της Ελβετίας η ΟΥΕΦΑ, με πρωτοβουλία των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Ιταλίας, Γαλλίας και Βελγίου.
1969: Στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ο Ολυμπιακός κερδίζει στο Καραϊσκάκη τον Παναθηναϊκό με 2-1 και ο Γιώργος Σιδέρης σκοράρει στο 80ό λεπτό το 35ο του γκολ στη σεζόν. Έτσι θα γίνει ο δεύτερος σκόρερ στην Ευρώπη πίσω από τον Βούλγαρο Ζέκοφ της Ερυθράς Σημαίας Σόφιας, ο οποίος με 7 (!) γκολ σε δύο αγώνες που υπολείπονται θα ανέβει από τα 29 στα 36 (!) και θα ανακηρυχθεί χρυσός.
1994: Ο Παναγιώτης Γιαννάκης μεταγράφεται από τον Πανιώνιο στον Παναθηναϊκό, όπου ξανασυναντάται με τον Νίκο Γκάλη, αλλά για πολύ λίγο, αφού ο πρώην και νυν συμπαίκτης του θα σταματήσει σχεδόν στο ξεκίνημα της περιόδου, στις 12 Οκτωβρίου, ενώ ο Παναγιώτης θα αγωνιστεί με τον ΠΑΟ δύο χρόνια και θα στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης το 1996 στο Παρίσι.
1996: Η βόμβα που εκρήγνυται στο εμπορικό κέντρο Arndale του Μάντσεστερ με περίπου 200 τραυματίες δεν επηρεάζει το Γιούρο '96.
1977: Για πρώτη φορά μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο στην Ισπανία γίνονται ελεύθερες εκλογές.
1980: Η Βραζιλία χάνει 1-2 από τη Σοβιετική Ένωση σε φιλικό αγώνα στο «Μαρακανά». Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, οι θεατές στις θέσεις των VIP βρέχονται παρόλο που ο καιρός είναι καθαρός. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης, που βρίσκεται ανάμεσα στους θεατές, μαζί με την αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών, κοιτάζει επάνω και ανακαλύπτει ότι αγριεμένοι φίλαθλοι ουρούν πάνω στα κεφάλια των θεατών.