Η ναυτική τραγωδία του «Εξπρές Σάμινα»

Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000 το «Εξπρές Σάμινα», το οποίο είχε ναυπηγηθεί στο Σεντ Ναζέρ της Γαλλίας το 1966, αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 πλήρωμα, προκειμένου να εκτελέσει την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Πάρος – Νάξος – Ικαρία – Σάμος – Πάτμος, με τελικό προορισμό τους Λειψούς.

Η ναυτική τραγωδία του «Εξπρές Σάμινα»

Δεν ολοκλήρωσε ποτέ το ταξίδι του καθώς ανοιχτά της Πάρου έμελλε να γραφτεί μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες της χώρας με απολογισμό 81 νεκρούς. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία μετά τη βύθιση του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα το Δεκέμβριο του 1966 με 247 νεκρούς.

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ, το πλοίο προσεγγίσει τον λιμένα της Παροικιάς, με ανέμους 8 μποφόρ. Δύο μίλια ανοικτά της Πάρου, προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων στις νησίδες «Πόρτες» με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλά του, μήκους περίπου τριών μέτρων, στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευστάθειας.

Το Λιμεναρχείο Πάρου διατάσσει όλα τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν στον τόπο του ναυαγίου με πρώτους να φτάνουν στο σημείο τους ψαράδες, ενώ στην συνέχεια πήγαν και σκάφη του Λιμενικού και βρετανικά πολεμικά που συμμετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά την πρόσκρουση προκλήθηκε πανικός, καθώς το πλοίο βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς δεν λειτούργησε ούτε η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια (emergency generator). Οι επιβάτες δεν ήξεραν τι συμβαίνει, ούτε γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν και κάποιοι από αυτούς έπεσαν στη θάλασσα.

Το νερό κατακλύσει το μηχανοστάσιο του πλοίου, το οποίο παίρνει γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και μετά από 25 λεπτά βυθίζεται.

Εκτός από τους επιβάτες που βρήκαν φριχτό θάνατο, στη λίστα των νεκρών προστέθηκαν ο λιμενάρχης Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, ο οποίος έχασε τη ζωή του το ίδιο βράδυ από το άγχος και την πίεση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωση των ναυαγών και ο 55χρόνος εφοπλιστής-αντιπρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της Μinoan Flying Dolphins και πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ), Παντελής Σφηνιάς, ο οποίος μη αντέχοντας το βάρος της τραγωδίας και της πίεσης που του ασκήθηκε, έδωσε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από τον έκτο όροφο του κτιρίου της εταιρείας στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1687: Ο Παρθενώνας καταστρέφεται εν μέρει από έκρηξη που προκλήθηκε καθώς οι ενετικές δυνάμεις με επικεφαλής τον Φραντσέσκο Μοροζίνι πολιορκούν και βομβαρδίζουν τους Οθωμανούς στην Αθήνα.
1815: Ιδρύεται η «Ιερά Συμμαχία» μεταξύ Πρωσίας, Ρωσίας και Αυστρίας, που θα βάλει πολλά εμπόδια στην Ελληνική Επανάσταση.
1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει στη Θεσσαλονίκη με το στρατηγό Δαγκλή και το ναύαρχο Κουντουριώτη (Επαναστατική Τριανδρία) την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, η οποία διακηρύσσει την επιθυμία της για έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ.
1954: Γιαπωνέζικο πορθμείο σιδηροδρόμων βυθίζεται κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα στον πορθμό Τσουγκάρου, με αποτέλεσμα το θάνατο 1.155 ανθρώπων.
1957: Το μιούζικαλ West Side Story του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ.
1980: Βόμβα εκρήγνυται κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής μπύρας «Οκτόμπερφεστ» στο Μόναχο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να τραυματισθούν 211. Ένα από τα θύματα είναι και ο δράστης της επίθεσης, ο 21χρονος φοιτητής Γκούντολφ Κέλερ, γνωστός για το ακροδεξιό του παρελθόν.
1982: Η Σοφία Σακοράφα καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό (72.40 της Τίνα Λίλακ από την Φινλανδία) με 74.20μ. στα Χανιά. Ελλείψει ζυγαριάς, το ακόντιο θα μεταφερθεί από τον έφορο στο μαιευτήριο Χανίων, όπου θα ζυγιστεί, ώστε να μετρήσει το ρεκόρ! Η Σοφία θα κρατήσει το ρεκόρ για 9 περίπου μήνες, αφού η Λίλακ θα το «πάρει πίσω» στις 13/6/83 στο Τάμπερε με 74.76.
1988: Ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον βρίσκεται ντοπαρισμένος, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στην συγκλονιστική κούρσα των 100μ (9.79) με αντίπαλο τον Καρλ Λιούις.
1989: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στο Κολωνάκι τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Παύλο Μπακογιάννη.
1997: Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολουθούν τη συναυλία των U2 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
1998: Εκατόν σαράντα ολυμπιονίκες από όλο τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα και βραβεύονται στην Τρίπολη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Τριπολιτσάς το 1821
2006: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο Αμερικανός γκόλφερ Μπάιρον Νέλσον, που, μέσα στο 1945, κέρδισε 11 συνεχόμενα τουρνουά και 18 συνολικά αγώνες.