Η αρχή του έπους!

Η 12η Ιουνίου θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στις μνήμες όλων των Ελλήνων καθώς σηματοδότησε την έναρξη της ξέφρενης πορείας της εθνικής μας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πορτογαλίας το 2004!

Η αρχή του έπους!

Η αρμάδα του Ότο Ρεχάγκελ πήγε στα γήπεδα της Πορτογαλίας ως αουτσάιντερ και όμως κατάφερε από το πρώτο ματς να δείξει τις προθέσεις της.

Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η Εθνική Ελλάδος επικράτησε 2-1 της οικοδέσποινας Πορτογαλίας στο «Ντραγκάο» και έστειλε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Το σκορ είχε ανοίξει ο Γιώργος Καραγκούνης με δυνατό σουτ μόλις στο 7ο λεπτό, ενώ ο Μπασινάς έγραψε το 2-0 στο 51’ με εκτέλεση πέναλτι το οποίο είχε κερδίσει ο Γιούρκας Σεϊταρίδης από τον νεαρό τότε Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το μόνο που κατάφεραν οι Πορτογάλοι ήταν να μειώσουν στις καθυστερήσεις με κεφαλιά του Κριστιάνο Ρονάλντο έπειτα από την εκτέλεση κόρνερ του Λουίς Φίγκο.

Αυτή μάλιστα ήταν και η πρώτη νίκη για τη «γαλανόλευκη» σε τελική φάση είτε Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είτε Παγκοσμίου Κυπέλλου.

«Στόχος είναι η καλή εμφάνιση και ό,τι βγει», «Και έναν βαθμό να πάρουμε, ευχαριστημένοι θα είμαστε», «Έστω και ένα γκολ, θα είναι κάτι θετικό». Αυτά ήταν τα λόγια του Ότο Ρεχάγκελ λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης. Η συνέχεια; Γνωστή. Οι πολυμήχανοι Έλληνες προκρίνονται από τον όμιλο με τέσσερις βαθμούς και έπειτα περνούν κατά σειρά τη Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν και την παντοδύναμη τότε Τσεχία και βρίσκονται ξανά με την ομάδα του Σκολάρι στον τελικό του «Ντα Λουζ». Ο Χαριστέας στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και η Ελλάδα είναι πανάξια πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Οι ενδεκάδες στο παιχνίδι της πρεμιέρας…

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Αντράντε, Κόουτο, Φερέιρα, Ρουί Ζόρζε, Κοστίνια (65’ Νούνο Γκόμες), Μανίς, Ρουί Κόστα (46’ Ρονάλντο), Φίγκο, Σιμάο (46’ Ντέκο), Παουλέτα.

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67’ Νικολαΐδης), Χαριστέας (74’ Λάκης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (46’ Κατσουράνης).

ME MIA MATIA…

1798: Θανατώνεται διά στραγγαλισμού στο Βελιγράδι από τους Τούρκους ο Αντώνιος Κυριαζής – Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος), πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1897: Ο Καρλ Έλσενερ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον πολυσουγιά, που αργότερα θα ονομαστεί «ελβετικός».

1915: Γεννιέται ο Ντίνος Ηλιόπουλος, Έλληνας ηθοποιός.

1920: Πεθαίνει ο Νικόλαος Ζορμπάς, Έλληνας στρατιωτικός, επικεφαλής του κινήματος στο Γουδή.

1929: Γεννιέται η Άννα Φρανκ, νεαρή Γερμανοεβραία, ένα από τα πιο γνωστά και πολυσυζητημένα θύματα του Ολοκαυτώματος. Το ημερολόγιό της είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία παγκοσμίως.

1955: Με απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών Κωνσταντίνου Καραμανλή, αρχίζει η απομάκρυνση των τροχιοδρόμων (τραμ) από την Αθήνα, οι οποίοι αντικαθίστανται από τα τρόλεϊ.

1987: Η Εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ με 30 πόντους του Νίκου Γκάλη νικά 81-77 τη Γιουγκοσλαβία και προκρίνεται στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας.

1994: Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές με ποσοστό 37,6%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 32,6%, η Πολιτική Άνοιξη με 8,6%, το ΚΚΕ με 6,2% και ο Συνασπισμός με 6,2%.

1996: Η φέτα, το κασέρι, πολλά είδη γραβιέρας και ορισμένα λάδια αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).