Ο «βασιλιάς της Θάσου» και της σουηδικής τηλεόρασης
Το 2010 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Γιώργος Καραγεωργίου, ο «Έλληνας βασιλιάς της Θάσου», όπως τον αποκαλούσαν οι συνάδελφοί του στη σουηδική τηλεόραση.
Η ιστορία του μοιάζει με παραμύθι που ξεκινά το 1958 στη Στοκχόλμη, όταν ο 18χρονος Έλληνας απόφοιτος Βιομηχανικής Χημείας στην Ιταλία έφτασε στη σουηδική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και το νέο αστέρι από τη Βραζιλία, τον θρυλικό Πελέ.
Μετά τέσσερις δεκαετίες λαμπρής σταδιοδρομίας, η σουηδική τηλεόραση τίμησε τον παγκόσμιο Έλληνα τηλεσκηνοθέτη με μια μοναδική γιορτή όπου πήραν μέρος πεντακόσιοι συνεργάτες και στελέχη της τηλεόρασης. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και ένα βίντεο, μέρος του οποίου συμπεριλαμβάνεται στο αφιέρωμα που ετοίμασε η ΕΡΤ3 για τον Γιώργο Καραγεωργίου. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ μιλούν οι συνεργάτες του για την πορεία του και την ανάδειξή του όχι μόνο στον πρώτο τηλεσκηνοθέτη της σουηδικής τηλεόρασης αλλά και σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα σε όλον τον κόσμο.
Κορυφαία στιγμή της καριέρας του το πρώτο βραβείο Όσκαρ τηλεσκηνοθεσίας «The Golden Shot» με το οποίο τιμήθηκε για την παραγωγή του στους Παγκόσμιους Αγώνες Χιονοδρομίας που έγιναν στη Σουηδία το 1993: «Αισθάνθηκα ότι με το βραβείο τιμήθηκαν δυο χώρες. Τιμήθηκε η Σουηδία αλλά τιμήθηκε και η Ελλάδα!» είχε πει με συγκίνηση.
Είχε πάρει μέρος σε όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, σε 14 Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα στον στίβο, ποδόσφαιρο, χιονοδρομίες, ιππικούς αγώνες κ.ά.
Μεγάλη ήταν η προσφορά του στην οργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου στην Αθήνα το 1997. Σύμφωνα με τον Ίνγκμαρ Όλσμπεργκ, κορυφαίο Σουηδό δημοσιογράφο, αυτό που διέκρινε τον Γιώργο ήταν «η επαγγελματικότητα, η πιστή αφοσίωσή του στη δουλειά, ο σεβασμός του προς τους συναδέλφους, η κρίση του για την τελειότητα της εικόνας και η καλλιτεχνική του προσήλωση στη λεπτομέρεια. Ευχαριστούμε την αρχαία Ελλάδα που μας έδωσε τη Δημοκρατία. Τη σημερινή Ελλάδα την ευχαριστούμε γιατί μας έστειλε στη Σουηδία τον Γιώργο Καραγεωργίου».
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1850: Ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν.
1923: Στη Διάσκεψη της Λωζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση του Καστελόριζου στην Ιταλία.
1933: Νέα δολοφονική απόπειρα σημειώνεται κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτήν τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του, Έλενα, στο αυτοκίνητο.
1944: «D-Day»: οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση, που θα κρίνει κατά πολύ τον τελικό νικητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1965: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το «(I can’t get no) Satisfaction».
1968: Ο Ρόμπερτ Κένεντι, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος από τη Νέα Υόρκη και αδελφός του 35ου Προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, υποκύπτει στα τραύματά του από τους πυροβολισμούς που δέχθηκε στις 5 Ιουνίου.
1972: Στη Ροδεσία υπόγεια έκρηξη προκαλεί τον θάνατο 422 ανθρακωρύχων.
1981: Οκτακόσιοι είναι οι νεκροί στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα του κόσμου, στο Μπιχάρ της Ινδίας.
1984: O Ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι-παζλ «Tetris». Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».
1994: Κινέζικο αεροσκάφος Τουπόλεφ συντρίβεται λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, κοντά στην πόλη Σιάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 146 επιβάτες και το 14μελές πλήρωμα.
1995: Η Νότια Αφρική καταργεί τη θανατική ποινή.
2004: Ο Ηλυσιακός κερδίζει 3-1 τον ΠΑΣ Γιάννινα σε αγώνα μπαράζ και ανεβαίνει στη Β’ Εθνική μετά από 32 χρόνια.