Όταν ένας μόνο άνθρωπος σταμάτησε μια φάλαγγα αρμάτων μάχης

Στις 5 Ιουνίου του 1989 τραβήχτηκε μία από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες της ανθρώπινης Ιστορίας. Η εικόνα του νεαρού διαδηλωτή να αψηφά τον θάνατο και να στέκεται αγέρωχα ενώπιον των αρμάτων μάχης θα θυμίζει πάντοτε τα γεγονότα της σφαγής της πλατείας Τιενανμέν.

Όταν ένας μόνο άνθρωπος σταμάτησε μια φάλαγγα αρμάτων μάχης

Η φωτογραφία που τράβηξε ο Αμερικανός φωτογράφος Τζεφ Βίντενερ ήταν μόνο ένα στιγμιότυπο από την πολυήμερη φοιτητική διαμαρτυρία στο Πεκίνο με κύριο αίτημα τη χορήγηση πολιτικών ελευθεριών.

Οι διαμαρτυρίες είχαν αρχίσει ήδη από τις 22 Απριλίου, ημέρα της κηδείας του Χου Γιαομπάνγκ, γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος. Στην πλατεία της Ουράνιας Γαλήνης, το συμβολικό κέντρο της χώρας, ομάδες φοιτητών διαδήλωναν

καθημερινά διεκδικώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Το ΚΚΚ αποφάσισε ύστερα από αρκετές εβδομάδες αντιπαραθέσεων να καταστείλει με στρατιωτικά μέσα το δημοκρατικό κίνημα των φοιτητών. Στις 20 Μαΐου κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος και στις 5 Ιουνίου ο στρατός εισέβαλε στην πλατεία και διέλυσε βίαια το συγκεντρωμένο πλήθος με πεζοπόρα τμήματα και άρματα μάχης. Ο απολογισμός των νεκρών ήταν τραγικός. Οι αρχές έκαναν λόγο για 251 νεκρούς, εκ των οποίων 218 διαδηλωτές, 23 αστυνομικοί και 10 στρατιώτες. Οι φοιτητές υποστήριξαν πως ήταν 3.000 οι άνθρωποι που βρήκαν τον θάνατο. Οι δυτικές πηγές όπως λ.χ. η Διεθνής Αμνηστία και οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» κάνουν λόγο για 300 έως 1.000 νεκρούς.

Μετά την καταστολή των διαδηλώσεων, πολλά μέλη του κόμματος απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως έγινε και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΚ, Ζάο Ζιγιάνγκ.

Με μια ματιά…

1825: Δολοφονείται ο Οδυσσέας Ανδρούτσος μέσα στην Ακρόπολη από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του, Γκούρα.

1851: Δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα «National Era» το πρώτο μέρος της «Καλύβας του μπαρμπα-Θωμά» της Χάριετ Μπίτσερ Στόου.

1883: Αναχωρεί από το Παρίσι το πρώτο προγραμματισμένο δρομολόγιο του Οριάν Εξπρές.

1898: Γεννιέται ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

1915: Η Δανία τροποποιεί το σύνταγμά της, για να παραχωρήσει το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: μετά από μία σύντομη ανάπαυλα στη μάχη της Γαλλίας, οι Γερμανοί επιτίθενται ενάντια στις υπόλοιπες γαλλικές μεραρχίες νότια του ποταμού Σομ.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: τέσσερις χιλιάδες κάτοικοι της Τσονγκτσίνγκ πεθαίνουν από ασφυξία σε καταφύγιο κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης.

1944: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: πάνω από 1.000 βρετανικά βομβαρδιστικά ρίχνουν 5.000 τόνους βόμβες στο γερμανικό τείχος του Ατλαντικού στις ακτές της Νορμανδίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απόβαση.

1945: Αναλαμβάνει επίσημα την εξουσία στη Γερμανία το Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου, το στρατιωτικό κατοχικό κυβερνητικό όργανο της χώρας.

1947: Σχέδιο Μάρσαλ: σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ ζητά την οικονομική ενίσχυση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ευρώπης.

1960: Διακομιδή των οστών του ποιητή Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του στη Ζάκυνθο.

1967: Αρχίζει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών: το Ισραήλ πραγματοποιεί αιφνιδιαστικές επιθέσεις εναντίον των αιγυπτιακών αεροδρομίων, ως απάντηση στην κινητοποίηση των αιγυπτιακών δυνάμεων στα σύνορα με το Ισραήλ.

1969: Δραπετεύει από τις φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης, ο οποίος επικηρύσσεται με ποσό 500.000 δραχμών και συλλαμβάνεται τρεις ημέρες αργότερα σε διαμέρισμα της οδού Πάτμου.

1970: Αφήνεται ελεύθερος ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΔΑ, Ηλίας Ηλιού, ο οποίος ήταν υπό εκτόπιση στη Λέρο, αλλά νοσηλευόταν στο νοσοκομείο των φυλακών Αβέρωφ.

1995: Δημιουργείται για πρώτη φορά το συμπύκνωμα Μπόζε-Αϊνστάιν.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110