Η μάχη του Γρανικού

Το 334 π.Χ. στον ποταμό Γρανικό, σημερινό Μπιγκάτσαϊ, ήρθε η πρώτη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου επί της Περσικής Αυτοκρατορίας, η οποία εδραίωσε τη φήμη του ως μεγάλου στρατηλάτη.

Η μάχη του Γρανικού

Οι Πέρσες σατράπες Μιθριδάτης και Σπιθριδάτης κατείχαν τη μία όχθη του Γρανικού ποταμού, έχοντας στη διάθεσή τους 12 χιλιάδες πεζούς, 15 χιλιάδες ιππείς και 5 χιλιάδες Έλληνες μισθοφόρους υπό τις διαταγές του Μέμνωνα του Ρόδιου. Στον αντίποδα, ο Αλέξανδρος παρέταξε 30 χιλιάδες πεζούς και 5 χιλιάδες ιππείς.

Ο Έλληνας στρατηγός και βασιλέας είχε ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου από την Πέλλα και στη διάρκεια του ταξιδιού του έκανε στάση στο Ίλιον όπου τέλεσε θυσία στην Αθηνά και αγώνες προς τιμήν του Αχιλλέα. Κατά την επιστροφή του πληροφορήθηκε από τους στρατηγούς του ότι οι Πέρσες τον περίμεναν στην όχθη του Γρανικού σε πλεονεκτική θέση, μια και η όχθη του ποταμού ήταν απότομη. Ο Αλέξανδρος, έπειτα από εισήγηση του Παρμενίωνα, διαβαίνει τον ποταμό και επιτίθεται με τη δεξιά του πτέρυγα, της οποίας ηγείτο ο ίδιος, έχοντας εφαρμόσει τη Λοξή Φάλαγγα. Οι περσικές δυνάμεις υπέπεσαν σε ένα σοβαρό σφάλμα τοποθετώντας τους ιππείς μπροστά από τους πεζούς και έτσι όταν οι ιππείς άρχισαν να υποχωρούν υπό την πίεση των Μακεδόνων παρέσυραν τους πεζούς, οι οποίοι δέχονταν δριμείες επιθέσεις από τους σαρισοφόρους. Η σπουδαία νίκη των Ελλήνων είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων χιλιάδων Περσών, σε αντίθεση με τις μόλις 150 απώλειες των ανδρών του Αλεξάνδρου.

Η νίκη αυτή αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη μακρά εκστρατεία των Μακεδόνων, καθώς καταρράκωσε το ηθικό των Περσών, δημιούργησε τη φήμη για το αήττητο του Αλεξάνδρου και έτσι μία προς μία ελευθερώθηκαν οι πόλεις της Μικράς Ασίας δημιουργώντας ένα προγεφύρωμα, πολύ χρήσιμο για τη μετέπειτα πορεία.

Την επομένη της νίκης ο Αλέξανδρος απέστειλε στον Παρθενώνα ως αφιέρωμα 300 περσικές ασπίδες με την επιγραφή: «Αλέξανδρος, ο υιός του Φιλίππου και οι Έλληνες πλην των Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων».

Με μια ματιά…

1176: Οι Ασασίνοι πραγματοποιούν απόπειρα δολοφονίας του Σαλαντίν κοντά στο Χαλέπι.

1762: Ολοκληρώνεται επίσημα η Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη και εγκαινιάζεται από τον Πάπα Κλήμη ΙΓ’.

1906: Οι αδελφοί Ράιτ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την «ιπτάμενη μηχανή» τους.

1939: Η Γερμανία και η Ιταλία υπογράφουν το Χαλύβδινο Σύμφωνο.

1947: Ψυχρός πόλεμος: σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει την εξάπλωση του κομμουνισμού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει νόμο, μετά την έγκριση του Κογκρέσου, που αργότερα θα ονομαστεί Δόγμα Τρούμαν. Ο νόμος χορηγεί στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα και στην Τουρκία, που αμφότερες μάχονται τις εσωτερικές κομμουνιστικές εξεγέρσεις.

1963: Δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από τους παρακρατικούς Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη. Ο άτυχος βουλευτής χαροπαλεύει, έχοντας πέσει σε κώμα.

1967: Σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται νεκρός ο καταζητούμενος από την Ασφάλεια, Νικηφόρος Μανδηλαράς, συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ. Αν και οι αρχές κάνουν λόγο για πνιγμό, θεωρείται βέβαιη η δολοφονία του από όργανα του καθεστώτος.

1968: Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «USS Σκορπιός» βυθίζεται, με πλήρωμα 99 ανδρών, 400 μίλια νοτιοδυτικά των Αζόρων.