Ο Περτσινίδης, η Ρίτα, ο Πέλλιος και ο υποβιβασμός του Ηρακλή

Στις 18 Μαΐου του 1980 άνθρωπος του Ηρακλή συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να δωροδοκεί με 500.000 δραχμές τον αμυντικό του ΠΑΟΚ Φιλώτα Πέλλιο, προκειμένου να μην αγωνιστεί στον επαναληπτικό αγώνα των δύο ομάδων για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ο Περτσινίδης, η Ρίτα, ο Πέλλιος και ο υποβιβασμός του Ηρακλή

Στις 21 Μαΐου ο Ηρακλής προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου, χάρη στο 1-1 κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλά δεν πανηγύριζε κανείς στον «γηραιό», καθώς όλοι ήταν συγκλονισμένοι από την σύλληψη του προέδρου του, Κώστα Περτσινίδη, τρεις ημέρες νωρίτερα για την απόπειρα δωροδοκίας του αμυντικού του ΠΑΟΚ.

Ο πρόεδρος του Ηρακλή είχε προσφέρει μέσω μιας γυναίκας με το όνομα Ρίτα Χατζηπαπαδοπούλου το ποσό των 500.000 δρχ. στον Πέλλιο -τα διπλάσια χρήματα από το πριμ πρόκρισης που θα του έδινε ο ΠΑΟΚ- προκειμένου να έχει μειωμένη απόδοση στον επαναληπτικό του Καυτανζογλείου.

Εκείνη την ημέρα η Ρίτα Χατζηπαπαδοπούλου συναντήθηκε με τον παίκτη του «Δικεφάλου» για να του δώσει 100.000 δρχ. ως προκαταβολή, όμως εκείνος είχε ειδοποιήσει από πριν τη διοίκηση της ομάδας του αλλά και την Ασφάλεια. Η επ’ αυτοφώρω σύλληψη της μεσολαβήτριας ξετύλιξε το κουβάρι της υπόθεσης… Στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στο Αυτόφωρο στις 22 Μαΐου ο Περτσινίδης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και πρόστιμο 200.000 δρχ., ενώ διετής ποινή φυλάκισης επιβλήθηκε και στους δύο συνεργούς του.

Με μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον, ο Ηρακλής ταξίδεψε στην Αθήνα για τον τελικό με την Καστοριά στις 25 Μαΐου και γνώρισε βαριά ήττα με σκορ 5-2. Αργότερα (στις 2 Ιουνίου) η Τριμελής Ανακριτική Επιτροπή αποφάσισε τον υποβιβασμό του Ηρακλή στη Β' Εθνική, μια απόφαση που προκάλεσε ξεσηκωμό στις τάξεις των φιλάθλων του Ηρακλή, οι οποίοι έφτασαν μέχρι το γραφείο του τότε πρωθυπουργού, Γεωργίου Ράλλη, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αλλάξουν την απόφαση.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1828: Οι Τούρκοι προσβάλλουν το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικώς οι περισσότεροι από τους υπερασπιστές του. Λέγεται πως από τότε, κάθε χρόνο τα χαράματα αυτής της μέρας εμφανίζονται στις πολεμίστρες του κάστρου τα φαντάσματα των ηρώων, οι γνωστοί Δροσουλίτες.
1910: Ο Κομήτης του Χάλεϊ προκαλεί πανικό σ’ όλο τον κόσμο και τελικά προσπερνά τον πλανήτη μας σε απόσταση ασφαλείας.
1929: Η FIFA αποφασίζει, σε συνέδριο στην Βαρκελώνη, να αναθέσει τη διοργάνωση του 1ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στην Ουρουγουάη.
1963: Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ μιλάει στη Βουλή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.
1994: Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών Μίλαν - Μπαρτσελόνα 4-0 στο ΟΑΚΑ με γκολ των Μασάρο (2), Σαβίσεβιτς και Ντεσαγί.
2018: Ο Ολυμπιακός νικά τη Βουλιαγμένη με 12-3 στο κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» του Πειραιά και κατακτά τον έβδομο συνεχόμενο τίτλο του στην Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών.
2019: Η Μάντσεστερ Σίτι νικά 6-0 τη Γουότφορντ και κατακτά το FA Cup, γεγονός που την καθιστά την πρώτη αγγλική ομάδα που κατακτά το εγχώριο Treble (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ Καπ)
2021: Η 26χρονη πρωταθλήτρια από τα Χανιά Άννα Ντουντουνάκη με χρόνο 57.37 κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. πεταλούδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Βουδαπέστης και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά χρυσό στη συγκεκριμένη διοργάνωση.