Πότε και σε ποιους έγινε η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ

Τα πρώτα βραβεία δόθηκαν στις 16 Μαΐου του 1929 σε μια κλειστή τελετή 250 ατόμων στο Blossom Room του ξενοδοχείου «Roosevelt» στο Χόλιγουντ, για ταινίες της περιόδου 1927-28.

Πότε και σε ποιους έγινε η πρώτη απονομή των βραβείων Όσκαρ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεν υπήρχε, καθώς οι νικητές ήταν γνωστοί από τις 18 Φεβρουαρίου, με την ανακοίνωση της θέσπισης των βραβείων. Η πρώτη ομιλούσα ταινία, «The Jazz Singer» αποφασίστηκε ότι δεν έπρεπε να συναγωνιστεί τις άλλες και της δόθηκε ειδικό αγαλματίδιο. Για την ιστορία, το πρώτο Όσκαρ καλύτερης ταινίας πήγε στο πολεμικό δράμα «Wings», που κέρδισε και τα εφέ. Ίσως μεγαλύτερος νικητής, η ταινία «7th Heaven», που απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας (Φράνκ Μπόρζεϊτζ), Σεναρίου και Γυναικείας Ερμηνείας (Τζάνετ Γκέινορ). Το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Έμιλ Γιάνινγκς για το «Τhe Last Command», ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του στη Γερμανία. Η τελετή αναμεταδόθηκε για πρώτη φορά ραδιοφωνικά το 1930 και τηλεοπτικά 23 χρόνια αργότερα.

Η ονομασία «Όσκαρ» χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1939. Για την πατρότητά της ερίζουν η Μπέτι Ντέιβις, ο Σίντνεϊ Σκάλσκι και η βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας, Μάργκαρετ Χέρικ... «Καλέ, αυτός είναι φτυστός ο θείος μου ο Όσκαρ» φέρεται να αναφώνησε όταν είδε το επίχρυσο αγαλματίδιο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Σέντρικ Γκίμπονς, αρχισχεδιαστή τότε της MGM. Σήμερα, η Ακαδημία αριθμεί πάνω από 5.000 μέλη, τα οποία ξεχωρίζουν με την ψήφο τους τούς καλύτερους καλλιτέχνες της χρονιάς.

Όλα ξεκίνησαν όταν o ιδιοκτήτης της εταιρείας Metro Goldwyn Mayer (MGM) και αδιαμφισβήτητο «αφεντικό» της μέχρι τότε μικρής κινηματογραφικής βιομηχανίας, Λούις Μάγερ, στην προσπάθειά του να αντιδράσει στις φήμες περί ανηθικότητας των κινηματογραφικών κυκλωμάτων, τις οποίες διέδιδαν τοπικά συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις, θέλησε να συσπειρώσει τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν στη βιομηχανία του Χόλιγουντ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1651: Οι Γενίτσαροι στραγγαλίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παρθένιο Β’ και πετούν τη σορό του στη θάλασσα. Ο Σουλτάνος τον υποψιαζόταν ότι είχε μυστικές επαφές με τους Ρώσους.

1888: Ο Νίκολα Τέσλα δίνει μια διάλεξη περιγράφοντας τον εξοπλισμό που θα επιτρέψει την αποτελεσματική παραγωγή και χρήση του εναλλασσόμενου ρεύματος για τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

1916: Υπογράφεται η μυστική συμφωνία Σάικς - Πικό, που ρυθμίζει τις σφαίρες επιρροής μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας στη Μέση Ανατολή. Προβλέπει ότι η Μ. Βρετανία δεν θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση της Κύπρου χωρίς την έγκριση της Γαλλίας.

1948: Ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στον θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένου του CBS για την κάλυψη του Εμφυλίου. Γρήγορα διαπιστώνεται ότι πρόκειται για δολοφονία. Η αστυνομία επιρρίπτει την ευθύνη στο ΚΚΕ, το οποίο υποστηρίζει ότι ο Πολκ δολοφονήθηκε από την Ασφάλεια.

1966: Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εκδίδει την «Αγγελία της 16ης Μαΐου», με την οποία ξεκινά η Πολιτιστική Επανάσταση.

1974: Ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο εκλέγεται ισόβιος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας.

1993: Ο Άρης κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, κερδίζοντας στο Τορίνο την Εφές Πίλσεν 50-48.

1994: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κόρατς νικώντας στο Μιλάνο τη Στεφανέλ 100-91. 1994: Απελευθερώνεται πλήρως η αγορά συναλλάγματος, με απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ιωάννη Μπούτου. Θετική είναι η αντίδραση της αγοράς.

2003: Στο Μαρόκο 33 πολίτες σκοτώνονται και περισσότεροι από 100 τραυματίζονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα.

2015: Ο παίκτης της Σαουθάμπτον Σάντιο Μανέ σημειώνει το πιο γρήγορο χατ τρικ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ, σκοράροντας 3 γκολ μέσα σε διάστημα 2 λεπτών και 56 δευτερολέπτων, σπάζοντας το ρεκόρ που διατηρούσε για 21 χρόνια ο Ρόμπι Φάουλερ της Λίβερπουλ (σε 4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα) εναντίον της Άρσεναλ το 1994.