Μύθοι και πραγματικότητα για τη Λίνα από το Περού, που έγινε μητέρα σε ηλικία 5 ετών

Σαν σήμερα, στις 14 Μαΐου του 1939, η Λίνα Μεδίνα σε ηλικία 5 ετών και 7 μηνών γίνεται η νεαρότερη επιβεβαιωμένη μητέρα στην ιστορία της ιατρικής.

Μύθοι και πραγματικότητα για τη Λίνα από το Περού, που έγινε μητέρα σε ηλικία 5 ετών

Η Λίνα Μεδίνα (γεν. 27 Σεπτεμβρίου 1933) είναι Περουβιανή και η νεαρότερη μητέρα που έχει καταγραφεί στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, καθώς σε ηλικία μόλις 5 χρόνων, 7 μηνών και 21 ημερών έφερε στον κόσμο ένα υγιές αγόρι.

Η Λίνα μεταφέρθηκε από τους γονείς της στο νοσοκομείο επειδή η κοιλιά της «κατά έναν περίεργο τρόπο» είχε φουσκώσει υπερβολικά. Στην αρχή οι γονείς νόμιζαν πως πρόκειται για όγκο, όμως στη συνέχεια, έπειτα από ιατρικές εξετάσεις, οι γιατροί αποφάνθηκαν πως η μικρή Λίνα διανύει τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Ο Δρ Χεράρδο Λοζάδα μετέφερε τη Λίνα στη Λίμα, πριν την υποβάλει σε εγχείρηση, με σκοπό να διαπιστωθεί και από άλλους συναδέλφους του αν όντως ήταν έγκυος. Ενάμιση μήνα μετά, στις 14 Μαΐου 1939, η Λίνα γέννησε ένα υγιές αγόρι με καισαρική τομή, λόγω του γεγονότος ότι η λεκάνη της ήταν υπερβολικά μικρή για να γεννήσει φυσιολογικά, εξ αιτίας του νεαρού της ηλικίας της.

Σύμφωνα με τον Δρ Εδμούνδο Εσκομέλ, ο οποίος δημοσίευσε με άρθρο του λεπτομερώς την υπόθεση της Λίνα στο επιστημονικό περιοδικό «La Presse Medicale», η νεαρή μητέρα είχε την πρώτη της έμμηνο ρύση σε ηλικία μόλις 2 ετών, το στήθος της ήταν ήδη σχηματισμένο σε ηλικία 4 ετών, ενώ στην ηλικία των 5 ετών η λεκάνη της είχε ήδη ανοίξει και τα οστά της είχαν ήδη ωριμάσει αρκετά.

Το νεογέννητο γεννήθηκε έχοντας βάρος 2 κιλά και 700 γραμμάρια και βαπτίστηκε Χεράρδο, λαμβάνοντας το όνομα του μαιευτήρα γιατρού. Ο Χεράρδο μεγάλωσε με την εντύπωση πως η Λίνα ήταν η μεγάλη του αδελφή, αλλά στην ηλικία των 10 ετών έμαθε πως τελικά είναι η μητέρα του. Αν και μεγάλωσε χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας, ο Χεράρδο πέθανε το 1979 σε ηλικία 40 ετών από μία ασθένεια του μυελού των οστών.

Όπως έδειξαν όλα τα στοιχεία, η εγκυμοσύνη της Λίνα προέκυψε με τον συνηθισμένο τρόπο, όμως η ίδια δεν αποκάλυψε ποτέ τον πατέρα του παιδιού της, ούτε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έμεινε έγκυος. Ο πατέρας της συνελήφθη ως ύποπτος με την κατηγορία του βιασμού και της αιμομιξίας, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Η Λίνα παντρεύτηκε αργότερα τον Ραούλ Χουράδο, με τον οποίο απέκτησε το δεύτερο γιο της το 1972 (σε ηλικία πια 39 ετών), 33 χρόνια μετά την πρώτη της γέννα.

Κατά την ενηλικίωσή της η Λίνα εργαζόταν ως γραμματέας στην κλινική του μαιευτήρα της, Δρ Χεράρδο Λοζάδα. Ο Λοζάδα τη βοήθησε να σπουδάσει, ενώ ανέλαβε και τις σπουδές του πρωτότοκου γιου της.

Έχουν δημοσιευτεί δύο φωτογραφίες της Λίνα. Η πρώτη τραβήχτηκε τον Απρίλιο του 1939, όταν δηλαδή η Λίνα ήταν 7 1/2 μηνών έγκυος και τη δείχνει στα πλάγια, γυμνή, με την κοιλιά της να προεξέχει. Αυτή είναι η μόνη δημοσιευμένη φωτογραφία της που τη δείχνει έγκυο και έχει τεράστια αξία, γιατί αποδεικνύει την εγκυμοσύνη της καθώς και το μέγεθος της σωματικής της ανάπτυξης. Η δεύτερη φωτογραφία τραβήχτηκε έναν χρόνο αργότερα, όταν ο μικρός Χεράρδο ήταν 11 μηνών.

Παρότι κάποιοι έκαναν λόγο για απάτη, πολλοί γιατροί επιβεβαίωσαν το γεγονός, βάσει βιοψιών, ακτινογραφιών στον εμβρυϊκό σκελετό εντός της μήτρας και ενός αριθμού φωτογραφιών που είχαν τραβήξει οι θεράποντες ιατροί της. Η πρόωρη εφηβεία σε υπερβολικό βαθμό σε παιδιά κάτω των 5 ετών είναι σπάνια, όχι όμως και απίθανη. Παρόλα αυτά, η εγκυμοσύνη και η γέννα σε μία τόσο μικρή ηλικία θεωρείται ακόμα πιο σπάνια.

ME MIA MATIA...

1900: Αρχίζουν οι Β’ Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 995 αθλητών και για πρώτη φορά αθλητριών, από 28 χώρες, που διαγωνίζονται σε 19 αθλήματα.
1957: Η Εθνική Ελλάδας βόλεϊ δίνει τον πρώτο της, σε εθνικό επίπεδο, μεταπολεμικό αγώνα εναντίον της Ρουμανίας στο γήπεδο του Πανελληνίου και ηττάται με 3-0. Με την εθνική αγωνίζεται και ο Κάρολος Παπούλιας, αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου στο μήκος και στο βόλεϊ και μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος Δημοκρατίας
1977: Η Λίβερπουλ γίνεται η πρώτη ομάδα που κερδίζει το πρωτάθλημα Αγγλίας για 10η φορά.
1998: Ο Φρανκ Σινάτρα πέθανε στο Λος Άντζελες ύστερα από παρατεταμένη περίοδο προβλημάτων υγείας.
2002: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο προπονητής της Δυναμό Κιέβου, Βαλερί Λομπανόφσκι, ο μεγαλύτερος προπονητής που ανέδειξε το σοβιετικό ποδόσφαιρο.