Μάρκος Βαμβακάρης: Η γέννηση ενός μύθου του ρεμπέτικου

Ρεμπέτης και ακρογωνιαίος λίθος της λαϊκής μουσικής. Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στον συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου από οικογένεια καθολικών. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, έφερε όμως το «μικρόβιο» της μουσικής.

Μάρκος Βαμβακάρης: Η γέννηση ενός μύθου του ρεμπέτικου

Ο πατέρας του έπαιζε γκάιντα και ο παππούς του έγραφε τραγούδια. Πριν καλά καλά ξεκινήσει το σχολείο, ο Μάρκος αναγκάστηκε να διακόψει, διότι o πατέρας του κατετάγη στον στρατό και ο ίδιος έπιασε δουλειά με τη μητέρα του σε ένα κλωστήριο. Τα επόμενα χρόνια δούλεψε ως χασάπης, εφημεριδοπώλης, οπωροπώλης, λούστρος και το 1917, σε ηλικία 12 ετών, έφυγε για τον Πειραιά.

Αρχικά εγκαταστάθηκε στα Ταμπούρια και έπιασε δουλειά ως γαιανθρακεργάτης. Δούλεψε ακόμα ως λιμενεργάτης και ως εκδορέας στα σφαγεία, ενώ τα βράδια σύχναζε στους τεκέδες, όπου το 1924 άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του μπουζούκι. Εντυπωσιάστηκε και μέσα σε ελάχιστους μήνες έγινε ένας από τους καλύτερους αυτοδίδακτους μπουζουξήδες. Την περίοδο αυτή έκανε και τον πρώτο του γάμο με τη «Ζιγκοάλα», την οποία -όπως έλεγε- μίσησε στο τέλος όσο καμία άλλη γυναίκα στον κόσμο.

Το 1925 κατατάχθηκε στον στρατό και όταν απολύθηκε άρχισε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Έως το 1933 είχε γράψει πάνω από 50 τραγούδια. Άνοιξε το δικό του μαγαζί στα Άσπρα Χώματα. Η αστυνομία, όμως, δεν του έδωσε άδεια και αναγκάστηκε να το κλείσει. Η περίοδος λίγο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν και η πιο παραγωγική. Τα τραγούδια του έβγαιναν σε δίσκους και ο Μάρκος έγινε περιζήτητος. Μετά τον πόλεμο ο Μάρκος Βαμβακάρης άρχισε να βγάζει ξανά δίσκους σε διάφορες εταιρείες και όλοι γίνονταν ανάρπαστοι. Το 1954 αρρώστησε με βαριά αρθρίτιδα και σταμάτησε να παίζει. Όταν θέλησε να επιστρέψει στο πάλκο, όλοι τον είχαν ξεχάσει.

Η κατάσταση άλλαξε το 1960, όταν έπειτα από πρωτοβουλία του Βασίλη Τσιτσάνη κυκλοφορούν από την Columbia παλιά και καινούρια τραγούδια του Βαμβακάρη, τραγουδισμένα από τον ίδιο και από καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Καίτη Γκρέυ, η Άντζελα Γκρέκα, ο Στράτος Διονυσίου κ.ά. Το εγχείρημα σημείωσε τεράστια επιτυχία και ο Μάρκος είχε την ευκαιρία να ξαναδουλέψει στα λαϊκά πάλκα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1503: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τα Νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική και τα ονομάζει Λας Τορτούγας, εξαιτίας των πολλών θαλάσσιων χελωνών που βλέπει.

1824: Ανοίγει για το κοινό η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

1859: Συγκρούσεις σημειώνονται στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας (Σκιαδικά).

1902: Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός Σπυρίδων Μαγγίνας αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξί νεφρό του. Η εγχείρηση αυτή είχε ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις.

1933: Φοιτητές, μέλη του ναζιστικού κόμματος, καίνε βιβλία των Μαρξ, Φρόιντ, Μπρεχτ και Αϊνστάιν στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου. Τα χαρακτηρίζουν «αντιγερμανικά».

1956: Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως.

1956: Γεννιέται ο Σιντ Βίσιους, Άγγλος μουσικός (Sex Pistols).

1960: Το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο «Τρίτων» ολοκληρώνει τον πρώτο υποβρύχιο περίπλου της Γης.

1981: Ο Φρανσουά Μιτεράν γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής Πρόεδρος της Γαλλίας.

2000: Η αγγλική λίγκα ποδοσφαίρου ανακοινώνει την κατάργηση του πλεονεκτήματος του εκτός έδρας γκολ, ευνοώντας τη διαδικασία των πέναλτι.

2000: Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας, όταν κερδίζει 3-0 τον Ιωνικό, στην πρώτη του συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου στην Ιστορία του.

2006: Με τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός κερδίζει 3-0 την ΑΕΚ στο Ηράκλειο και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας.

2009: Πεθαίνει ο Διαμαντής Πατέρας, γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού την περίοδο κατά την οποία η ομάδα έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης εναντίον του Άγιαξ και πατέρας του πρώην προέδρου του ΠΑΟ, Νικόλα.