Η πιο τραγική στιγμή στα ελληνικά γήπεδα μπάσκετ

Οκτώ λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα μπάσκετ Πανιώνιος - Παναθηναϊκός και αφού χρεώνεται με το 5ο του φάουλ (επιθετικό), ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς χτυπά το κεφάλι του στην μπασκέτα του κλειστού της Νέας Σμύρνης. Ήταν 28 Απριλίου του 1993.

Η πιο τραγική στιγμή στα ελληνικά γήπεδα μπάσκετ

Αμέσως σωριάστηκε στο παρκέ. Το κεφάλι του αιμορραγούσε. Οι γιατροί έτρεξαν κοντά του. Όμως ο Γιάνκοβιτς δεν μπορούσε να σηκωθεί. Δεν ένιωθε τα πόδια του. Οι φίλαθλοι και οι γιατροί που βρίσκονταν στο γήπεδο αλλά και χιλιάδες τηλεθεατές παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι το συμβάν. Ταλαντούχος, μαχητικός και αποτελεσματικός παίκτης, που ζούσε με πάθος κάθε στιγμή του παιχνιδιού. Σε εκείνη τη φάση όμως άλλαξε για πάντα η ζωή του. Από εκείνη τη στιγμή το νεύρο του παρέλυσε (ρήξη νωτιαίου μυελού και κάταγμα στον έκτο αυχενικό σπόνδυλο ήταν η διάγνωση των γιατρών), με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος στο κάτω μέρος του σώματός του.

Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε: «Τμήμα του έκτου αυχενικού σπονδύλου ασκούσε πίεση στον νωτιαίο μυελό και ολόκληρος ο μεσοσπονδύλιος δίσκος μεταξύ του έκτου και του έβδομου αυχενικού σπονδύλου είχε μετακινηθεί και ασκούσε επιπλέον πίεση. Ο έκτος σπόνδυλος αφαιρέθηκε με σκοπό την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού, την ανάταξη του κατάγματος και τη σταθεροποίηση της περιοχής με μόσχευμα και πλάκα με βίδες».

Ο Γιάνκοβιτς έμεινε 13 χρόνια σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι τον θάνατό του. Πέθανε στις 28 Ιουνίου του 2006, από ανακοπή καρδιάς, καθώς βρισκόταν σε ταξίδι μέσα σε πλοίο με προορισμό τη Σύρο. Ήταν μόλις 30 ετών όταν τραυματίστηκε και 43 όταν άφησε την τελευταία του πνοή. Όμως ακόμα και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ιστορία του Πανιωνίου.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1826: Ο διάσημος Ιταλός συνθέτης Τζοακίνο Ροσίνι διευθύνει συναυλία στο Παρίσι για την ενίσχυση της Ελληνικής Επανάστασης.
1906: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «World» της Νέας Υόρκης ότι ο Τσαρλς Όλντεν κατασκεύασε ένα τηλέφωνο τσέπης, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πρόδρομος του κινητού τηλεφώνου.
1945: Ιταλοί αντιφασίστες συλλαμβάνουν και εκτελούν τον ιδρυτή του φασιστικού κινήματος Μπενίτο Μουσολίνι και την ερωμένη του, Κλαρέτα Πετάτσι.
1967: Ο Μοχάμεντ Άλι αρνείται να υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό λόγω Βιετνάμ και τιμωρείται με πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολάρια. Επίσης, του αφαιρούνται η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.
1971: Ο Παναθηναϊκός νικάει τον Ερυθρό Αστέρα με 3-0 στον πολυσυζητημένο επαναληπτικό ημιτελικό του 1-4 και παίρνει το εισιτήριο για το «Γουέμπλεϊ». Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών οι «πράσινοι» θα γνωρίσουν την ήττα από τον Άγιαξ.
1974: Η Εθνική Ελλάδας παίρνει λευκή ισοπαλία από τη Βραζιλία στο «Μαρακανά» μπροστά σε 100.000 θεατές.
1993: Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, εκρήγνυται στον αέρα κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Και οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.
1997: Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος βαφτίζει στο Παραλίμνι της Κύπρου, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, την κόρη του Κύπριου αγωνιστή και θύματος της αγριότητας των Γκρίζων Λύκων, Τάσου Ισαάκ.
1998: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλέγει ως αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τον σεβασμιότατο Δημητριάδος Χριστόδουλο, κατά κόσμον Χρήστο Παρασκευαΐδη.
2004: Τελευταία εμφάνιση του 37χρονου Ρομπέρτο Μπάτζιο με την Ιταλία στο ισόπαλο 1-1 φιλικό ενάντια στην Ισπανία.
2012: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-1 τον Ατρόμητο στην παράταση του τελικού Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ και προσθέτει ακόμη ένα νταμπλ στο παλμαρέ του.

2016: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Όσκαρ Αλβαρέζ που είχε αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό (1976-1980), τον ΠΑΣ Γιάννινα (1972-1976) και τον Ατρόμητο Αθηνών (1980-1981).

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο παλιός διεθνής παίκτης της Λίβερπουλ, Μάικλ Ρόμπινσον.