Είχε «τρέλα» με τον Ολυμπιακό ο Μιλτιάδης Μαρινάκης

Είκοσι τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Μιλτιάδη Μαρινάκη σε ηλικία 69 ετών. Πρόκειται για τον ιδρυτή της εταιρείας Vanimar, παλαιού παράγοντα του Ολυμπιακού και πατέρα του σημερινού προέδρου της ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Είχε «τρέλα» με τον Ολυμπιακό ο Μιλτιάδης Μαρινάκης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και ήταν γιος του επιχειρηματία Αποστόλου Μαρινάκη. Μεγάλωσε σε εύπορη οικογένεια, η οποία διατηρούσε χυτήριο, εκ των γνωστοτέρων του νησιού, το οποίο βρισκόταν βόρεια από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην οδό Λοχαγού Μαρινέλη στο Ηράκλειο. Κατασκεύαζαν καμπάνες για τις εκκλησίες του νησιού, οι οποίες κοσμούν ακόμα και σήμερα την εκκλησία του Αγίου Μηνά και εκκλησίες της Σητείας, του Ρεθύμνου και των Χανίων.

Είχαν και εξαγωγική δραστηριότητα στη Γαλλία, την Ιταλία και τις Δαλματικές Ακτές (Τεργέστη). Μετά όμως τη γερμανική κατοχή η οικογένειά του καταστράφηκε οικονομικά. Κατά τη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Φοίτησε στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού και εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στο μηχανουργείο του αδελφού του, Θεμιστοκλή Μαρινάκη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και εργάστηκε στον τομέα των επισκευών πλοίων.


Το 1970 ίδρυσε την εταιρεία Vanimar, αποκτώντας παράλληλα το πρώτο του πλοίο. Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ναυτιλίας μέχρι και τον θάνατό του, αυξάνοντας σημαντικά τον στόλο του. Παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά (1978-1989) και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις 20 Δεκεμβρίου 1986 και στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989.

Ασχολήθηκε επίσης με τον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα με την ομάδα του Ολυμπιακού και του ΑΠΟ Κερατσινίου. Διετέλεσε πρόεδρος του δεύτερου, έφορος της ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, ενώ το 1979 μαζί με άλλους δέκα εφοπλιστές ανέλαβε τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, διατελώντας γενικός αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Εκείνος ανακάλυψε τον Νίκο Βαμβακούλα και τον έκανε δώρο στην ομάδα, ενώ καθιέρωσε τον Νίκο Σαργκάνη ως πρώτο τερματοφύλακα. Ήταν ο μόνος, μαζί με τον Λουκά Χατζηιωάννου, που δεν πούλησε το μερίδιό του στον Γιώργο Κοσκωτά. Προσέφυγε, δε, μαζί με τον Νίκο Ευθυμίου, στα δικαστήρια κατά της ανάληψης της προεδρίας από τον Σαλιαρέλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

ME MIA MATIA...
1805: Διεξάγεται η μάχη της Ντέρνα στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον και πειρατών υπό τον Γιουσούφ Καραμανλή, που λυμαίνονταν τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι η πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος. Τους πεζοναύτες συνδράμουν 500 Έλληνες και Άραβες μισθοφόροι. (Α’ Βερβερικός Πόλεμος)
1908: Τελετή έναρξης των 4ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Θα διαρκέσουν 6 μήνες έως τις 31 Οκτωβρίου και κατέχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας. Συμμετέχουν 1.999 αθλητές και 36 αθλήτριες.
1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα.
1952: Η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
1956: Ο ανίκητος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Ρόκι Μαρτσιάνο ανακοινώνει την αποχώρησή του από τα ρινγκ έπειτα από 49 αγώνες, 43 από τους οποίους κέρδισε με νοκ άουτ
1981: Παρουσιάζεται το πρώτο ποντίκι υπολογιστή στο κέντρο ερευνών Xerox PARC.
1988: Δολοφονείται στην Αθήνα ο ηγέτης της μυστικής οργάνωσης «ASALA», ο Αγκόπ Αγκοπιάν. Την ίδια ημέρα πραγματοποιείται στην Αθήνα δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ματ Σάμπρι, γραμματέα του κλιμακίου PLO Αθήνας
1992: Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.
1999: Διακόπτεται οριστικά λόγω πολέμου (ΝΑΤΟ-Σερβία) το πρωτάθλημα μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας ύστερα από απόφαση της ομοσπονδίας. Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου, Μπούντουτσνοστ
2002: Η ΑΕΚ νικά 2-1 τον Ολυμπιακό και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Κωνσταντινίδης (52’) και Ίβιτς (83’), ενώ για τους «ερυθρόλευκους» σκόραρε στο 70’ ο Τζιοβάνι.
2004: Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός που δίνονται στη δημοσιότητα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ των τελευταίων σε σύγκριση με τις υπό ένταξη χώρες.